RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Blad 1627: Music Radio Creative, Will Ferdy, Hein Van Nievelt (video)

Music Radio Creative over alle grenzen heen

Misschien kent u het Britse jinglebedrijf Music Radio Creative al? In 2005 opgezet door het Mike and Izabela Russell produceren ze gesproken en gezongen jingles en commercials, niet enkel voor radiostations, maar ook voor podcasts en YouTubers. Ook bieden ze veel effecten, productiemuziek-bedjes en sweepers aan, al dan niet compleet afgewerkt, evenals voice-overs en DJ drops. Het bedrijf zegt te produceren voor klanten verspreid over 179 landen in de wereld. Heel bijzonder aan Music Radio Creative is het feit dat verreweg de meeste medewerkers niet vanuit de UK werken, maar vanuit andere landen: Argentinië, Brunei, Bosnië en Herzegovina, Canada, Nigeria, de Filipijnen en Tsjechië. Een vrij unieke werkwijze. Ze zitten daarom terecht op het Innovation Center, op het eiland Isle of Wight in het zuiden van Groot-Brittannië. (Jingleweb)

De radioliefde van Will Ferdy

Vandaag overleed de Vlaamse chansonnier Will Ferdy (foto boven) op zijn 95ste. Minder bekend is dat Will Ferdy doorheen de jaren ook een boontje had voor radiomaken, waarin hij zich vooral kon uitleven als cabaretier. Zo was hij in de jaren ’50 jarenlang een vaste waarde in de zeer succesvolle rondreizende cabaretprogramma’s ‘Kop en staart’ en ‘Weg met de zorgen’ van Radio Kortrijk. In 1953, tijdens de bonte avonden van Radio Kortrijk, werd het beroemde kibbelende koppel ‘Peterke en Pépé’ geboren, later ‘Peterke en Pol’, twee rollen die Will Ferdy jarenlang voor zijn rekening nam. Later gaf hij in “De Tijd van Toen”, het radioprogramma van Jan Theys, vorm aan het typetje “Flup, de Facteur”. Einde 1994 werd hij voor het razend populaire radiofeuilleton ’t Koekoeksnest (Radio 2) aangezocht om de rol van “Mielke Tullekens” te spelen. Samen met een aantal acteurs trok hij toen, in opdracht van Radio 2, in volle oorlogstijd, naar onze Blauwhelmen in de Baranja. In 2002 maakte Ferdy nog een tijdlang een wekelijks programma op maandagvoormiddag bij de toenmalige Vlaamse kabelradio Magdalena.

Nederland: afscheid van presentator Hein van Nievelt

De voormalig Nederlandse presentator Hein van Nievelt is zaterdag 5 november op 80-jarige overleden. Hij ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een allrounder. Omroeper, presentator, redacteur en regisseur. Na een aantal jaren bij de Wereldomroep als radiomaker, kwam Hein begin jaren ’70 naar de toen snel groeiende TROS. Ook daar ging hij aan de slag bij de radio met programma’s zoals TROS Aktua-Radio en TROS Sport en Toerja Toernee. Waarna hij vervolgens bij de tv belandde. Met zijn karakteristieke stemgeluid en vlotte presentatie bouwde hij snel bekendheid op. In een latere fase van zijn carrière bij omroepvereniging TROS werd hij redacteuren regisseur. Voeg daarbij dat Hein in een roerige periode van de TROS ook nog voorzitter was van de OR en er vormt zich het beeld van een man die veel voor de omroep heeft betekend.


Blad Gemist?
Blad 1789: Eric Hofman, Bauer Media, Alexa

Blad 1789: Eric Hofman, Bauer Media, Alexa

• Eric Hofman draaide zijn laatste plaatje • Lonkt Bauer Media naar Nederlandse radiomarkt? • Alexa dumpt bekende stemmen
Blad 1788: Benjamin Dalle, Radio Ludo, Creative Belgium Awards

Blad 1788: Benjamin Dalle, Radio Ludo, Creative Belgium Awards

• Minister Dalle schept (bijna) duidelijkheid over mux 11A • Ludo ging shoppen bij Pors • Bekroond: de creatiefste Belgische radio- en audiocampagnes
Blad 1787: Podclass, DAB+ in Duitsland, Qmusic

Blad 1787: Podclass, DAB+ in Duitsland, Qmusic

• Winnaars Podclass 2023 bekend • Duitsland: extra zenders voor Bundesmux en mux NRW • Qmusic deed Bart Kaëll een foute remix cadeau
Blad 1786: Nostalgie, Bob Visser, Studio Brussel

Blad 1786: Nostalgie, Bob Visser, Studio Brussel

• Win een last minute vakantie bij Nostalgie • Nederland: Radio- en tv-maker Bob Visser overleden • PURE gaf StuBru een nieuw jasje
Blad 1785: LAradio, langegolf, RTVE

Blad 1785: LAradio, langegolf, RTVE

• De Hall of Fame van de radiosterren van Los Angeles • De leegloop van de langegolf • Spanje: RTVE eindelijk gewonnen voor DAB+?
Blad 1784: Radio Viva, Tina Turner, K3

Blad 1784: Radio Viva, Tina Turner, K3

• Radio Viva leeft voort in Slowakije • VS: Tina Turner zeven keer meer op de radio • Waarom houdt Vlaamse radio niet van K3?
Het Blad op deze dag
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
8 november 2022 - 16:25 16:25

Misschien weet u dit niet meer (voor de ouderen onder onze lezers ;-). Will Ferdy presenteerde ook nog radio programma’s op (de Vlaamse) Radio Luxemburg (1440 AM) in het prille begin der jaren ’60. Programma’s werden toen op band opgenomen in Brussel (overigens voor een volle week)!

Laatst bewerkt 6 maanden geleden door Pieter Van Banden
Rudy De Saedeleir
Beheerder
8 november 2022 - 19:03 19:03
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Het probleem is dat er geen bewijzen/bevestigingen te vinden zijn dat Will Ferdy ooit een programma had op Radio Luxemburg. Hij maakte er ook zelf nooit melding van en Radio Luxemburg werd helaas ook legendarisch voor het niet bijhouden van archieven. Van zangers als Louis Baret, Ray Franky, Carlo Deman, Louis Neefs, Bob Benny, Jef Burm en zangeressen Terry Lamo en Jo Leemans bestaan er wel bewijzen/bevestigingen dat ze actief zijn geweest op Radio Luxemburg, maar dus niet van Will Ferdy. Overigens waren dat in die tijd soms maar (gesponsorde) programmablokjes van 10 minuten of zo.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx