De Financietoren, het epicentrum van DAB+ in Brussel
In Brussel ging op 26 september de lokale Franstalige DAB+ van start en dat was voor maradio.be – de Franstalige tegenhanger van Digitale Radio Vlaanderen – een leuk moment om de Brusselse radiomakers uit te nodigen op een zenderbezoek bovenop de Financietoren in Brussel. Vanop die 174 meter hoge plek worden momenteel al meer dan 85 radioproducten digitaal uitgezonden, zowel de Vlaamse als Waalse muxen. Een technisch team van de RTBF gaf een backstage-rondleiding aan een reeks geïnteresseerde medewerkers van onder meer BXFM, Vibration, Gold FM, Arabel, RCF Brussels, KIF en Radio Onda. Overigens loopt er sinds maandag 10 oktober en nog tot maandag 24 oktober in de hoofdstad een DAB+-campagne voor de nieuwe mux op de achterkant van alle Brusselse bussen van TEC.





Vlaamse dag- en weekbladen zien bereik fors dalen
Op de nieuwe luistercijfers is het nog even wachten tot later deze maand, maar het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) publiceerde deze week nieuwe persbereikresultaten. Vorig jaar was er geen soortgelijk onderzoek, omwille van het bekende virus. De nieuwe cijfers – waarover de kranten zelf in alle talen lijken te zwijgen – moet je dus vergelijken met die van 2019 en/of 2020, maar ze tonen alvast duidelijke tendensen: nagenoeg alle mainstreammedia verliezen steeds meer bereik. Zelfs de digitalisering lijkt het tij niet te kunnen keren. De roze wolk waarop de private Vlaamse nieuwsmedia zich in 2020 bevonden – toen corona zorgde voor een aanzienlijke stijging van de nieuwsconsumptie – lijkt opgelost. Jonathan Hendrickx maakte via Medium deze analyse.
The Playlist, een fictieve blik op Spotify
Op Netflix kan je sinds gisteren kijken naar de nieuwe zesdelige reeks ‘The Playlist’. Het gaat om een fictief verhaal waarin een Zweedse tech-ondernemer en zijn partners een revolutie ontketenen in de muziekindustrie met een legaal streamingplatform. Hoezo fictief, vraagt u zich wellicht ook af? Uiteraard is het verhaal volledig gebaseerd op het succesverhaal van Spotify. Al voegt Netflix er uitdrukkelijk aan toe dat het een gefictionaliseerd verhaal is, gebaseerd op het boek van Jonas Leijonhufvud en Sven Carlsson uit 2019. Dat boek zelf was ook al omstreden bij de critici omdat er eigenlijk weinig bekend is over de echte ontstaansgeschiedenis van Spotify, wellicht ergens in 2004. De Zweedse streamgigant heeft immers zijn oorsprong in het wereldje van de toenmalige (veelal illegale) torrents. Pas toen de grote muzieklabels in 2007 mee aan boord stapten werd de weg vrij gemaakt voor wat Spotify vandaag is geworden. Bedenk dus vooral, als u van plan bent om The Playlist te bekijken, dat het een mix is tussen feiten en fictie, maar dat je nauwelijks kunt aanwijzen wat de feiten zijn en wat de fictie.
Mooie fotos van die zendersite op de Financietoren !!