Marokkaanse Hit Radio scoort bij Belgisch-Marokkaanse jeugd
De Antwerpse schepen voor Cultuur en Ontwikkelingssamenwerking Nabilla Ait Daoud (N-VA) bezocht tijdens een werkbezoek in Marokko deze week onder meer de studio’s van Hit Radio in de hoofdstad Rabat (foto boven via haar Facebookpagina). In Marokko is Hit Radio al jaren toonaangevend bij de Marokkaanse jeugd, maar het in 2006 met steun van de Marokkaanse overheid opgerichte station scoort ook in ons land enorm goed bij jongeren met een Marokkaanse achtergrond. “We bereiken dagelijks 125.000 jongeren uit België, de meeste daarvan wonen in Antwerpen en Brussel”, zegt directeur Younes Boumehdi in Het Nieuwsblad. “We spelen in op de muzikale smaak van jongeren en brengen actualiteit en achtergrondverhalen die hen interesseren.” Hit Radio, dat 40 procent vrouwelijke medewerkers heeft, bereikt naar eigen zeggen dagelijks zes tot zeven miljoen luisteraars op het Afrikaanse continent via 144 FM-frequenties en scoort eveneens in landen als Niger, Tsjaad en Burkina Faso. Er wordt zowel in het Arabisch als in het Frans uitgezonden, maar ook het Engels is in opmars.
Online-museum voor verouderde media
Een zestigplusser, misschien een occasionele vijftigplusser, heeft de doorbraak meegemaakt van – zet u schrap – telefoon, televisie, transistor radio, muziekcassettes, video, computer, internet, mobiele telefoon. O ja, we kunnen nog een tijdje doorgaan. Alles wat in dat rijtje is opgesomd heeft een link met media. Vandaar dat we het niet kunnen laten om u te attenderen op het museum van verouderde media. Dit online museum vertelt u het verhaal van verouderde, in onbruik geraakte media. Denk aan de cassetterecorder, de floppy disk, de videotape en meer fraais. Misschien bent u de meeste alweer vergeten omdat ze maar een heel kort bestaan kenden, maar wel uitermate belangrijk. Zowel audio, video, data, film als het bewaren van deze media komen aan bod bij Obsolete Media. (HVG)
Stu Allan plaveide de weg voor housemuziek
Op 22 september overleed de Britse dj Stu Allan op 60-jarige leeftijd aan kanker. Bij ons was hij niet zo bekend, maar in 1986 was hij de eerste Britse dj die housemuziek introduceerde in een radioprogramma. Dat was op Piccadilly Radio in Manchester. Hij viel toen enkele weken in als vervanger voor een drie uur durend soulprogramma op zondagnacht. Met de housetrack ‘Love can’t turn around’ van Farley ‘Jackmaster’ Funk uit Chicago kleurde hij voor die tijd behoorlijk buiten de lijntjes, aanvankelijk erg tegen de zin van de bazen van Piccadilly Radio. Maar hij wist hen te overtuigen en ook de luisteraars volgden. Dankzij zijn shows op Piccadilly Radio, nadien Key103, groeide hij in de jaren ’80 en ’90 uit tot een visionaire dj in de hardcore-scene, maar ook in de hiphop. Naast zijn radiowerk draaide Allan in clubs in Manchester en op Ibiza. In 1993 zette DJ Magazine hem op plek 3 van beste dj’s ter wereld. Later scoorde Stu Allan als producer flink wat hits met meer commerciële housemuziek. Met de dagelijkse Kiss Mix op Kiss 100 in Londen had hij in 1999 en 2000 de nummer 1-radioshow bij jongeren van 14 tot 24 jaar. Zelf zag Allan zijn radiowerk als het meest invloedrijk, omdat hij hiermee de weg hielp plaveien voor housemuziek in Europa.
Marokkaanse Hit Radio: https://hitradio-maroc.ice.infomaniak.ch/hitradio-maroc-128.mp3.
Op internet overal te beluisteren.
De bandopnemers met grote spoelen vierden hun hoogdagen in de jaren 60-70, zoals
de legendarische merken als Revox, Teac, Akai of Tascam.
Het beste wat ik persoonlijk ooit te horen kreeg in de jaren 70, was het DAT cassettedeck
van Nakamichi ” pure music in heaven”…..
DAT is er spijtig genoeg nooit doorgekomen. Wat ik wél weet is dat de VRT er wél gebruik van maakte voor hun reklamespots op hun diverse zenders! Zelf gezien én zelfs foto’s genomen in hun speciale (unieke) plaats waar die toestellen zich bevonden. Ik betwijfel wel of ze die nu nog gebruiken,in ieder geval nog wel in 2014 !
Vergeet ook niet de ‘bandrecorder’…die begin der jaren ’60 enorm populair werd (voor de gewone gebruiker) en toch tot begin der jaren ’90 op vele plaatsen (zeer) actief bleef.