Radio Minerva viert met Tramlijn 98
Gisteren, zondag, reed voor één dag ‘tramlijn 98’ door het centrum van Antwerpen. Het ging om een stunt van Radio Minerva dat hiermee vierde dat men mag blijven uitzenden op de 98,0 MHz en tegelijk ook om het 40-jarig bestaan van de zender in de kijker te zetten. Er werd van 10 tot 16 uur live uitgezonden vanop de Minervatram, in samenwerking met heel wat bekende gasten, waaronder Connie Neefs, Axel Daeseleire, Koen Kennis, Tanguy Ottomer, Eric Goossens, Strangers tribjoet band 4TACT en Ed Kooyman. Het ging om een piekfijn gerestaureerde tram die dateert uit 1930 en die tot 1966 in het Antwerpse rondreed. De unieke muzikale tram hield onder meer halt op het Astridplein, de Rooseveltplaats, de Groenplaats en de Leopold de Waelplaats. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met ViaTAM, het Vlaams Tram en Autobusmuseum, met uitvalsbasis in een voormalige stelplaats op Groenenhoek.
Spotify verkoopt nu zelf advertenties in België
Spotify heeft nu ook in België een eigen team dat adverteerders en bureaus ondersteunt bij de planning, implementatie en rapportage van digitale (audio) reclamecampagnes. Tot december 2021 besteedde Spotify de reclame- en verkoopactiviteiten in België uit aan Ads & Data. Het nieuwe team staat onder leiding van Christine Jolly, die nieuw werd aangesteld als Head of Sales voor Frankrijk en de Benelux. De Belgische afdeling, bestaande uit verschillende Account Directors, zal haar eigen producten en functies op de markten introduceren en de advertentiemogelijkheden in België verder uitbouwen.
Een metalen hek als radio-ontvanger
Op het YouTube-kanaal van The Antenna Site werd afgelopen weekend een filmpje geplaatst waar je kunt horen dat het metalen hek aan het zenderpark van BCE in Beidweiler (Luxemburg) het krachtige signaal op 234 kHz oppikt. Als je het geluid van de wind negeert hoor je in de verte duidelijk RTL France. Wie iets kent van middengolf en langegolf weet dat het normaal is dat metalen hekken, vlakbij dit soort krachtige zendinstallaties, als een ontvanger werken. Dat heeft enerzijds te maken met de lage uitzendfrequenties en anderzijds de hoge elektrische spanning rondom de antennes. Vroeger hadden ook heel wat gewone huishoudelijke apparaten daar last van, toen die toestellen nog veel ijzer en lood bevatten. Onder meer in de omgeving van de zeer sterke toenmalige middengolfzender van Radio 1 in Wolvertem (Meise) waren er destijds regelmatig klachten van mensen die via hun wasmachine continu de radio ‘moesten aanhoren’. Meestal was dat met een filter wel te verhelpen. Herstellers van huishoudelijke toestellen die vanaf de jaren ’60 opereerden in de buurt van zo’n zenders waren zeer vertrouwd met dit fenomeen.