Winamp is terug met een 2022-update
Het Belgische Targetspot, sins vorige maand de nieuwe bedrijfsnaam voor AudioValley, heeft na vier jaar zowaar nog eens een nieuwe release uitgebracht van de legendarische Winamp-player. Het gaat nog niet om de grote make-over die al meermaals in het vooruitzicht werd geplaatst, maar om een noodzakelijke tussenversie, met aandacht voor het moderniseren van de code, zodat toekomstige updates niet nog eens vier jaar duren. Winamp 5.9 RC1 Build 9999 bevat tal van kleine verbeteringen en bugfixes en is volledig compatibel met Windows 11. Ook kun je eindelijk audiostreams afspelen via HTTPS en de VP8-codec wordt nu correct herkend. Als ontwikkelomgeving werd overgestapt van Visual Studio 2008 naar Visual Studio 2019, waardoor de nieuwe versie niet meer werkt op Windows XP of Vista. Je hebt nu minimaal Windows 7 Service Pack 1 of een nieuwere Windows nodig. Die overstap naar VS2019 was veeleisend en delicaat, maar ze maakt het de ontwikkelaars nu mogelijk om de geplande functionele innovaties door te voeren. Overigens kondigde Targetspot vorige maand ook aan dat het alle activiteiten rond Winamp gaat afstoten.
RBS Radio tien dagen vanuit groene caravan
Het was, vanwege een bepaalde pandemie, alweer een hele tijd geleden dat de aloude groene caravan van RBS Radio nog eens naar buiten kon komen, maar kijk: vanaf vrijdag 5 augustus parkeert de knalgroene mobiele radiostudio aan het museum van Lokeren om er tien dagen lang, tot en met zondag 14 augustus, live-uitzendingen te maken over de Lokerse Feesten én de Fonnefeesten. Elke dag hoor je telkens vanaf 16 uur alles wat je moet weten over de beide tiendaagse festivals. RBS Radio beluister je in de wijde regio via de FM-frequenties 107.0, 107.4 en 103.9 MHz en ook via de Oost-Vlaamse DAB+ op kanaal 10C. Wie buiten de regio woont, kan uiteraard ook online luisteren.
Snapchat beloont onafhankelijke artiesten
Snap, het bedrijf achter Snapchat, heeft het Sounds Creator Fund aangekondigd. Dat fonds zal subsidies geven aan artiesten die hun songs via DistroKid op Snapchat verdelen. Zij kunnen tot vijfduizend dollar verdienen per song. De hoogte van de premie hangt af van het engagement van de gebruikers, en een artiest kan maximaal voor twintig songs een premie krijgen. Het Sounds Creator Fund staat volledig buiten de deals die Snap al gesloten had met partners uit de muziekwereld, zoals de labels over manieren om artiesten geld te laten verdienen, die vooral bedoeld zijn voor rijzende onafhankelijke artiesten. (HVG)