RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf

Deutsche Welle (DW), de Duitse Wereldomroep (foto boven), zendt sinds 1 juli elke avond van 21:00 tot 21:30 uur via de middengolf een op Moskou gericht radioprogramma uit in het Russisch. Er wordt gebruik gemaakt van een 300 kW sterke Nautel NX-300-zender in Viesintos (Litouwen) op 1386 kHz, die geëxploiteerd wordt door Radio Baltic Waves International. Het is van 1997 geleden dat DW nog op de middengolf te horen was. Het nieuwe programma is een gezamenlijk project met Radio Free Europe-Radio Liberty. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne maakt het Kremlin het werken in Rusland zo goed als onmogelijk voor alle westerse media. Ook DW moest hierdoor zijn kantoor in Moskou sluiten. Het nieuwe programma moet dus als een antwoord worden gezien op de Russische mediasancties. De zendtijd van de ’s avonds en ’s nachts op Moskou gerichte middengolfzender van Radio Baltic Waves International is nu zo goed als volzet. Naast DW en RFE-Radio Liberty huren ook het Japanse NHK en Polskie Radio zendtijd en van middernacht tot 03:30 uur wordt de Oekraïense radio overgenomen.

RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt

Wat zegt u de naam RadioShack nog? Ooit had deze honderd jaar oude Amerikaanse elektronicaketen 5.200 winkels ‘from coast to coast’. In Europa kenden we deze keten met spotgoedkope elektronica vanaf de jaren ’70 eerst als Tandy en vanaf 2000 als RadioShack. In 2011 sloot de laatste Belgische winkel en in 2015 verdween RadioShack van de Amerikaanse beurs. Twee faillissementen later werden de naam en de nog resterende Amerikaanse winkels in 2020 opgekocht door Retail Ecommerce Ventures (REV). Vandaag heeft RadioShack nog steeds een goeie 400 winkels, maar Alex Mehr, oprichter van REV en een online influencer die u graag leert hoe je weelderig kunt leven, herlanceerde RadioShack eind vorig jaar ook als een cryptomunt, genaamd $RADIO. Een token heeft momenteel een waarde van één (dollar)cent. Omdat de naam RadioShack vooral bij oudere mensen gekend is moet deze cryptomunt de “generatiekloof dichten tussen de gemiddelde crypto-gebruiker en de gemiddelde zakelijke beslisser”, aldus het bedrijf. De voorbije weken haalde RadioShack Swap in het Amerikaanse nieuws met grove tweets, blijkbaar bedoeld als een bizarre marketingcampagne. The Washington Post brengt er een groot stuk over.

Wordt Radio 2 herdoopt tot VRT Radio 2?

Vorige zaterdag meldden we u al dat Radio 2 plots uitpakte met een volledig nieuw logo, een nieuwe baseline (‘Elke dag telt voor 2’ in plaats van ‘De grootste familie’) en nieuwe jingles. Nu is ook een eerste promospotje opgedoken om deze vernieuwing – die wonderwel zeer discreet werd gehouden – nog wat beter in de verf te zetten. Opmerkelijk daarbij is dat ook de link met de VRT nadrukkelijker in beeld komt. Het lijkt de bedoeling om de naam meer en meer op te schuiven naar ‘VRT Radio 2’, naar de gelijkenis met de Nederlandse NPO Radio 2 en de Britse BBC Radio 2. Onlangs zei VRT-CEO Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement nog dat men de VRT als merknaam meer naar de voorgrond wil brengen. Zo moet de link met de verschillende radio- en tv-kanalen van de VRT duidelijker worden. Het mag dan ook niet echt verrassen dat Radio 2, als jarenlange marktleider in Vlaanderen, dit als eerste in de praktijk moet brengen. Eén ding is alvast duidelijk: (VRT) Radio 2 is met een erg stevig zomeroffensief gestart.


Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1521: Tineke, Retro Radio en (illegaal in) Waver (video)

• Tineke krijgt twee programma's bij Vintage Veronica • Hilversum 3-mengtafel herleeft weer even • Lees verder

Blad 1520: Radio 2, Radio Media, MNM (foto’s)

• Onverwachte make-over voor Radio 2 • Radio Media kapt ermee • MNM-optrekje in Blankenberge: Lees verder

Blad 1519: Luc & André, De Max!, SONiC Radio (audio)

• Afscheid van twee Zuid-West-Vlaamse radiopioniers • NPO Radio 5 trekt streep onder 'De MAX!' Lees verder

Blad 1518: Radio Monza, Bauer, Earth FM

• Wens bezorgde Pierre een mooi afscheid van Radio Monza • UK: Bauer kiest voor Lees verder

Blad 1559: De Laatste Tournee, One World Radio, BBC Radio 1Xtra

• Bruno maakte voor zijn 40ste een audio-sitcom • Tomorrowland One World Radio nu ook Lees verder

Blad 1558: Radio Caroline, PINK! Radio, radio-BV (video)

• Alweer record voor Radio Caroline fundraising • Bijna 2.000 euro dankzij Pink Ribbon Radio Lees verder

Blad 1557: Ilse, Jo, Lisa, Bauer, 100 Jahre Radio (video)

• Hoe is het nog met Ilse, Jo en Lisa? • Bauer gaat ‘premium’ in Lees verder

Blad 1556: Studio 100, Mi Amigo Harwich en Nederlandse FM-kavels

• Studio 100: Bourlon gelooft in oplossing voor radiodossier • Harwich: twee dagen zeezenders • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
4 juli 2022 - 19:47 19:47

Het lijkt erop dat Radio 2 op dit moment wat jonger mikt maar dat zal wel veranderen als na de zomer programma’s als de Pre Historie terugkeren.

Johan Claerbout
Johan Claerbout
4 juli 2022 - 18:40 18:40

Hallo iedereen,

Vandaag 4 juli en de radio afgestemd op Woodstock Radio. (USA).
Echt genoten van hun muziekkeuze.
Dit wou ik even mededelen.

Groetjes,
Johan

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx