RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf

Deutsche Welle (DW), de Duitse Wereldomroep (foto boven), zendt sinds 1 juli elke avond van 21:00 tot 21:30 uur via de middengolf een op Moskou gericht radioprogramma uit in het Russisch. Er wordt gebruik gemaakt van een 300 kW sterke Nautel NX-300-zender in Viesintos (Litouwen) op 1386 kHz, die geëxploiteerd wordt door Radio Baltic Waves International. Het is van 1997 geleden dat DW nog op de middengolf te horen was. Het nieuwe programma is een gezamenlijk project met Radio Free Europe-Radio Liberty. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne maakt het Kremlin het werken in Rusland zo goed als onmogelijk voor alle westerse media. Ook DW moest hierdoor zijn kantoor in Moskou sluiten. Het nieuwe programma moet dus als een antwoord worden gezien op de Russische mediasancties. De zendtijd van de ’s avonds en ’s nachts op Moskou gerichte middengolfzender van Radio Baltic Waves International is nu zo goed als volzet. Naast DW en RFE-Radio Liberty huren ook het Japanse NHK en Polskie Radio zendtijd en van middernacht tot 03:30 uur wordt de Oekraïense radio overgenomen.

RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt

Wat zegt u de naam RadioShack nog? Ooit had deze honderd jaar oude Amerikaanse elektronicaketen 5.200 winkels ‘from coast to coast’. In Europa kenden we deze keten met spotgoedkope elektronica vanaf de jaren ’70 eerst als Tandy en vanaf 2000 als RadioShack. In 2011 sloot de laatste Belgische winkel en in 2015 verdween RadioShack van de Amerikaanse beurs. Twee faillissementen later werden de naam en de nog resterende Amerikaanse winkels in 2020 opgekocht door Retail Ecommerce Ventures (REV). Vandaag heeft RadioShack nog steeds een goeie 400 winkels, maar Alex Mehr, oprichter van REV en een online influencer die u graag leert hoe je weelderig kunt leven, herlanceerde RadioShack eind vorig jaar ook als een cryptomunt, genaamd $RADIO. Een token heeft momenteel een waarde van één (dollar)cent. Omdat de naam RadioShack vooral bij oudere mensen gekend is moet deze cryptomunt de “generatiekloof dichten tussen de gemiddelde crypto-gebruiker en de gemiddelde zakelijke beslisser”, aldus het bedrijf. De voorbije weken haalde RadioShack Swap in het Amerikaanse nieuws met grove tweets, blijkbaar bedoeld als een bizarre marketingcampagne. The Washington Post brengt er een groot stuk over.

Wordt Radio 2 herdoopt tot VRT Radio 2?

Vorige zaterdag meldden we u al dat Radio 2 plots uitpakte met een volledig nieuw logo, een nieuwe baseline (‘Elke dag telt voor 2’ in plaats van ‘De grootste familie’) en nieuwe jingles. Nu is ook een eerste promospotje opgedoken om deze vernieuwing – die wonderwel zeer discreet werd gehouden – nog wat beter in de verf te zetten. Opmerkelijk daarbij is dat ook de link met de VRT nadrukkelijker in beeld komt. Het lijkt de bedoeling om de naam meer en meer op te schuiven naar ‘VRT Radio 2’, naar de gelijkenis met de Nederlandse NPO Radio 2 en de Britse BBC Radio 2. Onlangs zei VRT-CEO Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement nog dat men de VRT als merknaam meer naar de voorgrond wil brengen. Zo moet de link met de verschillende radio- en tv-kanalen van de VRT duidelijker worden. Het mag dan ook niet echt verrassen dat Radio 2, als jarenlange marktleider in Vlaanderen, dit als eerste in de praktijk moet brengen. Eén ding is alvast duidelijk: (VRT) Radio 2 is met een erg stevig zomeroffensief gestart.


Amptec
Blad Gemist?
Blad 1789: Eric Hofman, Bauer Media, Alexa

Blad 1789: Eric Hofman, Bauer Media, Alexa

• Eric Hofman draaide zijn laatste plaatje • Lonkt Bauer Media naar Nederlandse radiomarkt? • Alexa dumpt bekende stemmen
Blad 1788: Benjamin Dalle, Radio Ludo, Creative Belgium Awards

Blad 1788: Benjamin Dalle, Radio Ludo, Creative Belgium Awards

• Minister Dalle schept (bijna) duidelijkheid over mux 11A • Ludo ging shoppen bij Pors • Bekroond: de creatiefste Belgische radio- en audiocampagnes
Blad 1787: Podclass, DAB+ in Duitsland, Qmusic

Blad 1787: Podclass, DAB+ in Duitsland, Qmusic

• Winnaars Podclass 2023 bekend • Duitsland: extra zenders voor Bundesmux en mux NRW • Qmusic deed Bart Kaëll een foute remix cadeau
Blad 1786: Nostalgie, Bob Visser, Studio Brussel

Blad 1786: Nostalgie, Bob Visser, Studio Brussel

• Win een last minute vakantie bij Nostalgie • Nederland: Radio- en tv-maker Bob Visser overleden • PURE gaf StuBru een nieuw jasje
Blad 1785: LAradio, langegolf, RTVE

Blad 1785: LAradio, langegolf, RTVE

• De Hall of Fame van de radiosterren van Los Angeles • De leegloop van de langegolf • Spanje: RTVE eindelijk gewonnen voor DAB+?
Blad 1784: Radio Viva, Tina Turner, K3

Blad 1784: Radio Viva, Tina Turner, K3

• Radio Viva leeft voort in Slowakije • VS: Tina Turner zeven keer meer op de radio • Waarom houdt Vlaamse radio niet van K3?
Het Blad op deze dag
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
4 juli 2022 - 19:47 19:47

Het lijkt erop dat Radio 2 op dit moment wat jonger mikt maar dat zal wel veranderen als na de zomer programma’s als de Pre Historie terugkeren.

Johan Claerbout
Johan Claerbout
4 juli 2022 - 18:40 18:40

Hallo iedereen,

Vandaag 4 juli en de radio afgestemd op Woodstock Radio. (USA).
Echt genoten van hun muziekkeuze.
Dit wou ik even mededelen.

Groetjes,
Johan

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx