RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Blad 1494: RTBF, NRK, Bjorn Verhoeven (video)

Wallonië: persgroepen slepen RTBF voor de rechter

In Wallonië dagen de grote persgroepen, waaronder Rossel (Le Soir) en IPM (La Libre, La DH en L’Avenir), de openbare omroep RTBF voor de rechtbank van koophandel in Charleroi. Ze pikken het niet meer dat de omroep lange nieuwsstukken zomaar gratis aanbiedt op haar websites, bovendien met geld van de belastingbetaler. Het persverbond vroeg drie onafhankelijke economen om de impact van het artikelenaanbod door de RTBF voor de Belgische (Franstalige) pers te beoordelen. Hun conclusie: dit online-aanbod vormt een oneerlijke concurrentie en bedreigt op termijn het voortbestaan ​​van Franstalige uitgevers. Die werken al voor een kleine markt, ongeveer vier miljoen mensen, wat de concurrentie erg acuut maakt. Het verdienmodel van kranten verschuift steeds meer van papier naar digitaal en daar wordt de RTBF-nieuwssite als een rivaal gezien. De RTBF noemt de klacht onzin: “In een tijd van mediaconvergentie gaan tekst, geluid en beeld steeds meer samen”. In Vlaanderen kreeg de VRT in de jongste beleidsovereenkomst (2021-2025) al beperkingen opgelegd (met een overgangsperiode) op gebied van langere (uitgeschreven) redactionele stukken op websites. Hoewel minister Dalle het nooit toegaf, was er ook hier grote politieke druk van de Vlaamse persuitgevers. In Wallonië lijkt politieke druk niets uit te halen, reden waarom de kranten nu naar de rechter stappen.

Noorwegen: NRK sluit populaire nieuwspagina op Facebook

Opmerkelijke démarche in Noorwegen: daar sluit de openbare omroep NRK haar Facebook-account NRK Nyheter (nieuws). Die pagina is met ruim een half miljoen volgers de grootste Noorse nieuwsorganisatie op Facebook. Hoofdredacteur Olsen Langfeldt hekelt vooral het feit dat commentaren op Facebook niet vooraf kunnen gemodereerd worden. Het achteraf modereren kost (te) veel tijd, die beter te besteden valt. Hij noemt Facebook “niet optimaal” voor het verspreiden van redactioneel product. De NRK kan dat op een eigen platform stukken beter, aldus Langfeldt. De omroep spreekt van een “kleine stap in een langdurig proces om de eigen platformen te versterken en minder afhankelijk te zijn van derden. De dialoog met het publiek is te belangrijk om over te laten aan algoritmen in Palo Alto”. Toch zal de NRK sommige inhoud nog wel verspreiden via een alternatief NRK-profiel op Facebook, maar veel minder in omvang. NRK Nyheter blijft wel content publiceren op Snapchat en Instagram.

Het over-the-top-eigen-lof-stinkt promopraatje van Bjorn Verhoeven

Een radiomaker op televisie, daar gaan we altijd wat extra tijd voor vrijmaken. En gelukkig is er tegenwoordig digitale televisie met alle extra mogelijkheden. Zo kunnen we – in uitgesteld relais – moeiteloos teruggrijpen naar de sixties shuffle die Radio Nostalgie uitzond van 26 tot en met 29 mei. Zestig uur muziek uit dat wonderbaarlijke decennium. En dat laatste is niet overdreven, zelfs niet ‘van horen zeggen’, wegens allemaal zelf meegemaakt (vanaf de eerste rij!). Maar we wijken af. Rudi Moesen medewerker van TV Limburg praatte over de sixties, de muziek uit die jaren en de radiomarathon met Nostalgie-presentator Bjorn Verhoeven vanuit de studio in Antwerpen. Qua broek-afzakkend-over-the-top-eigen-lof-stinkt promopraatje is het wel een ‘reportage’ die kan tellen. Hoeft het overigens nog gezegd dat beide, de regionale tv-zender en het commerciële radiostation, in handen zijn van Mediahuis? (JPL)


Heynen
Blad Gemist?
Blad 1788: Benjamin Dalle, Radio Ludo, Creative Belgium Awards

Blad 1788: Benjamin Dalle, Radio Ludo, Creative Belgium Awards

• Minister Dalle schept (bijna) duidelijkheid over mux 11A • Ludo ging shoppen bij Pors • Bekroond: de creatiefste Belgische radio- en audiocampagnes
Blad 1787: Podclass, DAB+ in Duitsland, Qmusic

Blad 1787: Podclass, DAB+ in Duitsland, Qmusic

• Winnaars Podclass 2023 bekend • Duitsland: extra zenders voor Bundesmux en mux NRW • Qmusic deed Bart Kaëll een foute remix cadeau
Blad 1786: Nostalgie, Bob Visser, Studio Brussel

Blad 1786: Nostalgie, Bob Visser, Studio Brussel

• Win een last minute vakantie bij Nostalgie • Nederland: Radio- en tv-maker Bob Visser overleden • PURE gaf StuBru een nieuw jasje
Blad 1785: LAradio, langegolf, RTVE

Blad 1785: LAradio, langegolf, RTVE

• De Hall of Fame van de radiosterren van Los Angeles • De leegloop van de langegolf • Spanje: RTVE eindelijk gewonnen voor DAB+?
Blad 1784: Radio Viva, Tina Turner, K3

Blad 1784: Radio Viva, Tina Turner, K3

• Radio Viva leeft voort in Slowakije • VS: Tina Turner zeven keer meer op de radio • Waarom houdt Vlaamse radio niet van K3?
Blad 1783: Barbara Callier, Top 2000 Singalong, belRTL

Blad 1783: Barbara Callier, Top 2000 Singalong, belRTL

• Barbara Callier ruilt radionieuws voor communicatie • Top 2000 Singalong Party krijgt vervolg • Wallonië: nieuwe campagne voor belRTL
Het Blad op deze dag
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
2 juni 2022 - 18:54 18:54

Ik vindt dat juist goed dat er een publieke nieuwsbron voorhanden is want bij de commerciële maken ze maar al te graag van een mug een olifant.

Rett
Rett
2 juni 2022 - 17:29 17:29

mooie stem die Bjorn, maar verder klinkt dit praatje nogal BRT-VTM. Geaffecteerd Vlaams inderdaad. Nu weet ik weer waarom zo’n internet-tuner zo’n tof ding is.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx