Wallonië: persgroepen slepen RTBF voor de rechter
In Wallonië dagen de grote persgroepen, waaronder Rossel (Le Soir) en IPM (La Libre, La DH en L’Avenir), de openbare omroep RTBF voor de rechtbank van koophandel in Charleroi. Ze pikken het niet meer dat de omroep lange nieuwsstukken zomaar gratis aanbiedt op haar websites, bovendien met geld van de belastingbetaler. Het persverbond vroeg drie onafhankelijke economen om de impact van het artikelenaanbod door de RTBF voor de Belgische (Franstalige) pers te beoordelen. Hun conclusie: dit online-aanbod vormt een oneerlijke concurrentie en bedreigt op termijn het voortbestaan van Franstalige uitgevers. Die werken al voor een kleine markt, ongeveer vier miljoen mensen, wat de concurrentie erg acuut maakt. Het verdienmodel van kranten verschuift steeds meer van papier naar digitaal en daar wordt de RTBF-nieuwssite als een rivaal gezien. De RTBF noemt de klacht onzin: “In een tijd van mediaconvergentie gaan tekst, geluid en beeld steeds meer samen”. In Vlaanderen kreeg de VRT in de jongste beleidsovereenkomst (2021-2025) al beperkingen opgelegd (met een overgangsperiode) op gebied van langere (uitgeschreven) redactionele stukken op websites. Hoewel minister Dalle het nooit toegaf, was er ook hier grote politieke druk van de Vlaamse persuitgevers. In Wallonië lijkt politieke druk niets uit te halen, reden waarom de kranten nu naar de rechter stappen.
Noorwegen: NRK sluit populaire nieuwspagina op Facebook
Opmerkelijke démarche in Noorwegen: daar sluit de openbare omroep NRK haar Facebook-account NRK Nyheter (nieuws). Die pagina is met ruim een half miljoen volgers de grootste Noorse nieuwsorganisatie op Facebook. Hoofdredacteur Olsen Langfeldt hekelt vooral het feit dat commentaren op Facebook niet vooraf kunnen gemodereerd worden. Het achteraf modereren kost (te) veel tijd, die beter te besteden valt. Hij noemt Facebook “niet optimaal” voor het verspreiden van redactioneel product. De NRK kan dat op een eigen platform stukken beter, aldus Langfeldt. De omroep spreekt van een “kleine stap in een langdurig proces om de eigen platformen te versterken en minder afhankelijk te zijn van derden. De dialoog met het publiek is te belangrijk om over te laten aan algoritmen in Palo Alto”. Toch zal de NRK sommige inhoud nog wel verspreiden via een alternatief NRK-profiel op Facebook, maar veel minder in omvang. NRK Nyheter blijft wel content publiceren op Snapchat en Instagram.
Het over-the-top-eigen-lof-stinkt promopraatje van Bjorn Verhoeven
Een radiomaker op televisie, daar gaan we altijd wat extra tijd voor vrijmaken. En gelukkig is er tegenwoordig digitale televisie met alle extra mogelijkheden. Zo kunnen we – in uitgesteld relais – moeiteloos teruggrijpen naar de sixties shuffle die Radio Nostalgie uitzond van 26 tot en met 29 mei. Zestig uur muziek uit dat wonderbaarlijke decennium. En dat laatste is niet overdreven, zelfs niet ‘van horen zeggen’, wegens allemaal zelf meegemaakt (vanaf de eerste rij!). Maar we wijken af. Rudi Moesen medewerker van TV Limburg praatte over de sixties, de muziek uit die jaren en de radiomarathon met Nostalgie-presentator Bjorn Verhoeven vanuit de studio in Antwerpen. Qua broek-afzakkend-over-the-top-eigen-lof-stinkt promopraatje is het wel een ‘reportage’ die kan tellen. Hoeft het overigens nog gezegd dat beide, de regionale tv-zender en het commerciële radiostation, in handen zijn van Mediahuis? (JPL)
Ik vindt dat juist goed dat er een publieke nieuwsbron voorhanden is want bij de commerciële maken ze maar al te graag van een mug een olifant.
mooie stem die Bjorn, maar verder klinkt dit praatje nogal BRT-VTM. Geaffecteerd Vlaams inderdaad. Nu weet ik weer waarom zo’n internet-tuner zo’n tof ding is.