RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Blad 1454: lokale DAB+, Elzas, Spotify

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het lokale DAB+ kaartje voor Vlaanderen

De werkgroep Lokaal Digitaal publiceerde vandaag een interessant kaartje met de simulatie van de ontvangst van de vijf lokale muxen in kanaal 10 in Vlaanderen. Sinds maandagavond wordt nu ook getest in West-Vlaanderen (blok 10D), de laatste van de vijf provincies, al werken ze daar momenteel weliswaar nog met geleend materiaal, omdat hun bestelde filters nog steeds niet zijn toegekomen. Voor zover we dat bij RadioVisie al niet uitgebreid genoeg schreven, toont ook dit kaartje aan dat de term ‘provinciale proefmux’ niet mag geïnterpreteerd worden als ‘mux voor een hele provincie’. Dat was ook nooit het plan. Met 3 keer 1 kilowatt ERP kun je immers onmogelijk een provinciale dekking realiseren, hooguit een halve provincie. Zo is het trouwens ook vanaf dag 1 aangekondigd. Ter vergelijking: de VRT-mux gebruikt gemiddeld zo’n 13 kilowatt per provincie. Om maar te zeggen hoe snel de perceptie de andere kant kan opschieten.

Frankrijk: zesde lokale DAB+ mux gestart in de Elzas

In Haguenau, in het noordoosten van de Franse Elzas, vlakbij de Duits-Franse grens, ging een lokale DAB+ mux in de lucht in blok 7A. In de stad van 35.000 inwoners zijn nu tien programma’s te ontvangen: de regionale en lokale radiostations DKL Liberté (Haguenau/Wissembourg), DKL Dreyeckland en Cerise FM (Mulhouse), Studio 1 (Bitche), Phare FM (Haguenau), Azur FM (Sélestat), Fréquence Verte (Saverne), Planète Radio (Haguenau/Saverne), Magnum la Radio (Vogezen) en de landelijke particuliere omroep Chante France uit Parijs. In de Elzas zijn sinds eind 2018 al een regionale mux, twee stadsmuxen voor Straatsburg en elk één stadsmux voor Mulhouse en Colmar in de lucht. Naast Haguenau was oorspronkelijk nog een lokale multiplex gepland voor Sélestat, maar die laat nog steeds op zich wachten.

Tip: podcasts beluisteren en beheren op Spotify

Podcasts, u kan er niet langer omheen. Het lijkt er zelfs hard op dat ‘iedereen aan de podcast is’. Da’s goed, hoe meer producties hoe meer kans dat u er iets is dat u boeit. Euh… maar hoe vindt u uw ding terug in het immense aanbod? Denk aan de begindagen van het internet. Vooraleer de Googles van deze tijd hun intrede hadden gemaakt? Maar kijk, Spotify biedt een helpende hand. De Zweden hebben zich heel snel geprofileerd als dé hub voor podcasts. Maar hoe kan u ze daar beheren? Hoe vindt u podcasts die u interesseren, hoe beluistert u enkel podcasts, hoe zorgt u ervoor dat uw podcasts niet verdwaald raken tussen uw muziek? En kan u offline beluisteren? Bij Gizmodo staat een uitstekend artikel dat u alles van A tot Z uitlegt. (HVG)


Blad Gemist?

Blad 1693: Enkavee, Radio Victoria, Natalia, Freewave Nostalgie

Blad 1693: Enkavee, Radio Victoria, Natalia, Freewave Nostalgie

• Halse en Ninoofse carnavalradio's verboederen • De Natalia-jingles voor Peter en Kim • De januari-editie van Freewave Nostalgie
Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

DPG Media herschikte (alweer) de bitrates in DAB+ Het lijkt er op dat DPG Media voorlopig toch geen concrete plannen heeft voor een nieuw kanaal via de DAB+-mux Vlaanderen 1
Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

• Geen poëzie, wel een Q-Vriendenboek • Spotify strikt Louis Theroux • Frankrijk: regionale mux Caen is gestart
Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

• BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar • Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt • Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies
Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

•Ondertussen in de Vlaamse DAB+ • Radio Meteor in Valentijn-modus • Het huiskamergevoel bij Stephen Arnold Music
Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

• Zaki maakt tiendelige podcast voor/over 'boomers' • Hannelore is de nieuwe VOX-stem • Nederland: Radio Maria wordt 15

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
13 april 2022 - 16:47 16:47

In West Vlaanderen zijn inderdaad de lokale radio’s op DAB+ gestart. Een verrijking tussen al die lege dozen. Maar ik tel 15 radio’s. Was er eerst geen sprake van 24? En tussen de radio’s vond ik Familyradio en Pink!. Welke lokale radio’s gebruiken zij dan?

Michael
Michael
13 april 2022 - 18:52 18:52
Antwoord aan  PVM

Pink! gebruikt pakket 195 (LR/100/01) uitzendend vanuit Oostduinkerke op 104.8fm. Makkelijk terug te vinden via de website van het VRM.

David
David
13 april 2022 - 20:27 20:27
Antwoord aan  PVM

Pink! zal via Westradio zijn.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx