RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Blad 1449: DAB+ in Nederland, YouTube, NRJ (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nederland: tweede landelijke commerciële DAB+ start op 1 mei

In Nederland zou de tweede landelijke commerciële DAB+ op 1 mei van start gaan. Zoals op de website radio-tv-nederland.nl te zien is, zouden vanaf die datum 29 van de 40 geplande zenders beschikbaar zijn. Het is nog niet duidelijk welke 29 zenders dat zijn. Het ensemble zal in het hele land te horen zijn via blok 9C. In de mux komen maximaal 12 stations. Kink, Talpa Network en DPG Media kochten elk drie licenties, de overige drie plekjes gingen naar Sunlite (Terrestrial BV, uit de groep van RadioCorp), Sublime en Radio Maria. Details over het definitieve programma-aanbod zijn er nog niet. Mogelijk zullen sommige licenties worden onderverhuurd.

YouTube wil meer podcasters aantrekken

Het podcasten is allang niet meer het exclusieve domein van huisvlijt en veel individuele ijver. Met het toenemende succes gingen ook steeds meer grote jongens zich voor het fenomeen interesseren. Mediaconcerns allerhande en Spotify in het bijzonder stortten zich op deze nieuwe manier van ‘uitzenden’. YouTube is die andere gigant die zich steeds meer richt op podcasting. En zij gaan zowaar podcastmakers betalen als zij van hun afleveringen ook video’s maken. In een gelekt document wordt verwezen naar een toekomstige podcasts-homepage en de mogelijkheden om inkomsten te genereren van inkomsten. De details werden gepubliceerd door Podnews, dat onlangs een presentatie van 84 pagina’s in handen kreeg waarin YouTube de roadmap voor podcasts beschreef.

Nieuwe imaging-update voor NRJ

Het Hilversumse PURE Jingles heeft een nieuw pakket geproduceerd voor NRJ France en twee dozijn ‘filialen’ in andere Europese landen. Deze imaging-update bestaat uit tien op maat gemaakte thema’s. Brandmanager Gaël Sanquer (foto boven, Wikipedia): “Sounddesign is een belangrijk onderdeel van onze marketing- en brandingstrategie. Er is niet veel verschil tussen het geluid van onze jingles en onze muziek”. Om NRJ gelijke tred te laten houden met de huidige trends worden er twee keer per jaar maandelijkse power-intro’s gemaakt, naast nieuwe jingles. Als programmator houdt Sanquer nauwgezet het muziekformaat bij in logboeken. “Elke dag bekijk ik zelf de volgorde van de muziek, nummer voor nummer. Ik plaats handmatig power-intro’s, muziekdemo’s en jingles, één voor één. Om iets relevants, creatiefs en unieks te hebben”, legt hij uit. (SV)


TVV Sound

Blad Gemist?

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

DPG Media herschikte (alweer) de bitrates in DAB+ Het lijkt er op dat DPG Media voorlopig toch geen concrete plannen heeft voor een nieuw kanaal via de DAB+-mux Vlaanderen 1
Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

• Geen poëzie, wel een Q-Vriendenboek • Spotify strikt Louis Theroux • Frankrijk: regionale mux Caen is gestart
Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

• BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar • Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt • Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies
Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

•Ondertussen in de Vlaamse DAB+ • Radio Meteor in Valentijn-modus • Het huiskamergevoel bij Stephen Arnold Music
Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

• Zaki maakt tiendelige podcast voor/over 'boomers' • Hannelore is de nieuwe VOX-stem • Nederland: Radio Maria wordt 15
Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

• Business AM zet zich letterlijk in de kijker • De Belgische Week van Gaveromroep • De Belgische Week van Willy

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
7 april 2022 - 23:44 23:44

Is dat niet het derde landelijke (of ?randstedelijke) netwerk? https://www.radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht-mtvnl-7d.html Maar de 9A lukt voorlopig niet in Zeeland.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
8 april 2022 - 09:33 09:33
Antwoord aan  Marc

Zo zou je het ook kunnen bekijken. Het MTVNL is altijd een wat rare eend geweest in het Nederlandse DAB+-ecosysteem. Maar die moeten er ook zijn hé. De mux van MTVNL is volledig privé, waar de capaciteit op de andere commerciële muxen door de Nederlandse overheid werd geveild.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx