RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Blad 1439: Lokale DAB+ Antwerpen, Sleeswijk-Holstein, HeliSwiss (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

En toen was ook de Antwerpse lokale DAB+ on air

beeld: Herman Wijnants

We vatten dit zondagsblad aan met ‘breaking news‘, want sinds enkele uren is blijkbaar de Antwerpse lokale DAB+ in de lucht, via blok 10A. Het gaat voorlopig enkel om een test in Antwerpen met één dipool. De zenders zijn wel al geleverd. De zendlocaties Boom en Heist-op-den-Berg moeten dus nog volgen. Meteen is dit de vierde provincie, na Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant met een lokale proefmux. De Antwerpse mux bevat 12 lokale stations, elk met een capaciteit van 96 kbp/s: Radio FG Xtra, Radio Stad, Radio Park FM, Radio Expres, Radio Centraal, Radio Zuidrand, Reflex, Radio Opsinjoor, Radio Christina, Zoe FM, Radio Pallieter en RGR Classic Hits. Over West-Vlaanderen: zij hopen komende week eindelijk hun filters geleverd te krijgen.

Duitsland: Sleeswijk-Holstein krijgt reguliere private DAB+

De Medienanstalt Hamburg/Sleeswijk-Holstein (MA HSH) is van plan om in Sleeswijk-Holstein capaciteit aan te besteden voor de exploitatie van een reguliere DAB+. Sleeswijk-Holstein, de noordelijkste Duitse deelstaat, geldt als een van de tragere op gebied van de uitrol van DAB+. De bestaande private capaciteit geldt momenteel nog als een testoperatie, met lokale muxen in Lübeck, Kiel en op het eiland Sylt. De licenties hiervan lopen af op 31 december 2022. De plaatselijke media-autoriteit wil op 30 maart een besluit nemen over de nieuwe aanbesteding. Het wordt hierbij interessant om te zien of er, naast de herverdeling van lokale omroepslots, ook ruimte zal worden gecreëerd voor een landelijke mux voor private radiostations. Slechts één particuliere omroep, met name R.SH, zendt momenteel uit in de multiplex van de Norddeutscher Rundfunk (NDR) als onderdeel van de testoperatie.

HeliSwiss mag niet meer vliegen met zijn (Russische) helikopters

De westerse sancties tegen Rusland hebben ook nare gevolgen voor HeliSwiss. In de Europese radiowereld kennen we dit Zwitserse bedrijf al jaren van zijn krachtige helikopters met dubbele rotor en met een hefvermogen tot 5 ton. Ze worden regelmatig ingezet voor het plaatsen van pylonen en antennes (zie filmpje). Het enige nadeel aan deze oerdegelijke machines: ze zijn Russisch. Sinds de Russische inval in Oekraïne verbiedt het Agentschap van de Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) binnen de EU niet enkel de Russische luchtvaartmaatschappijen, maar ook alle van oorsprong Russische luchtvaartuigen, ongeacht waar ze geregistreerd zijn. Voor HeliSwiss treft de maatregel twee van zijn drie toestellen: de Kamov KA32-A11BC en KA32-A12. Beide helikopters zijn gemodifieerd door Swiss Helicopter Engineering om tijdens operaties de zichtbaarheid en de veiligheid te vergroten. Door het vliegverbod ziet HeliSwiss zijn vloot verkleind tot nog slechts één helikopter, een AS 332 Super Puma C1 van Franse makelij.


Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1438: Ad Visser, Spotify, Nostalgie (video)

• Ad Visser, een man van paradoxen, wordt 75 • Spotify stopt in Rusland uit Lees verder

Blad 1437: Radio 1, Nova FM, Serge Haderman (video)

• Wat 'fake news' zoal doet met een mens • Denemarken zet kavel FM5 opnieuw Lees verder

Blad 1436: Radios Ukraine, Radio Free Europe, storingen

• Waalse radiostations zamelen 7 miljoen euro in voor Oekraïne • Meer middelen voor Radio Lees verder

Blad 1435: Playright, Sky Radio, gokreclame

• Streamingdiensten moeten (binnenkort) billijke vergoeding betalen • Sky Radio zoekt de 500 hits van Lees verder

Blad 1648: Qmusic, Radio 10, My 90s TV

• Qmusic betaalt uw aankopen terug • De grootste hitlijst is er aan begonnen • Lees verder

Blad 1646: Radio Singjaal, Tomas De Soete, Top 2000 a gogo

• Radio Singjaal's Top 100 Aller Tijden • VRT ontslaat Tomas De Soete • Herman Lees verder

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

16 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johnny De Ponny
Johnny De Ponny
29 mei 2022 - 17:29 17:29

staffe zender of antenne. DigiRadioAntwerpen in de auto te ontvangen tot net voor Zelzate. Net zoals op FM ook de DAB+ zenders opgeschroeft?

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
30 mei 2022 - 11:43 11:43
Antwoord aan  Johnny De Ponny

Da’s omdat de frequentie vrij is… niet omwille van het vermogen. In Westerlo is de ontvangst binnenshuis daarentegen nihil… net omwille van het zwakke vermogen. De 3 nationale muxen kan ik wel ontvangen.

LVB
LVB
29 mei 2022 - 16:00 16:00

@Jan Snell; en terug uit …

Jan Snell
Jan Snell
30 mei 2022 - 12:24 12:24
Antwoord aan  LVB

Probleem met koeling wordt hopelijk snel verholpen.

LVB
LVB
15 juni 2022 - 07:25 07:25
Antwoord aan  Jan Snell

Duurt nu toch wel héééél lang hé … Ben langs de mast gereden waarin de DAB+ antennes inhangen.

LVB
LVB
16 juni 2022 - 17:51 17:51
Antwoord aan  Jan Snell

Nu eindelijk in de lucht.

Jan Snell
Jan Snell
28 mei 2022 - 18:19 18:19

DAB+ zender Heist-Op-Den-Berg is sinds vanmiddag als laatste, na Boom en Antwerpen actief.

LVB
LVB
21 mei 2022 - 06:36 06:36

In Heist op den Berg is het nog steeds wachten op het DAB+ signaal. Blijkbaar hangen de antennes in de mast op de Heistse berg klaar, nu nog het signaal erop krijgen. Geduld is een mooie deugd.

Kumulus
Kumulus
29 maart 2022 - 16:48 16:48

Blijkbaar zijn de Antwerpse lokale DAB+ zenders nu ook aktief. Ze zijn ook in het Waasland (of delen ervan ?) te ontvangen.
Waar staat de zender in Antwerpen ?

Ronny
Ronny
28 maart 2022 - 17:02 17:02

Het is toch vreemd dat nu plots iedereen provinciaal wil gaan uitzenden. Enkele jaren geleden vond men de provinciale fm frequenties toch overbodig? Het was zogezegd commercieel niet haalbaar. Was het dan niet beter om radio Mango, Contact,… te behouden?

David
David
28 maart 2022 - 21:56 21:56
Antwoord aan  Ronny

Ik denk inderdaad dat provinciale radio nut had op FM maar eigenlijk zijn het hier geen provinciale radio’s. Het blijven lokale radio’s. Hun hoofddoel moet gericht zijn op het lokale gebeuren. In die zin vind ik het wat onnatuurlijk dat de radio zou te ontvangen zijn op DAB+ in een andere regio dan FM en zo zijn er veel gevallen.

Provinciale radio zoals het bedacht was, kon een mooi alternatief zijn voor de regionale ontkoppelingen van radio 2 met aandacht voor het nieuws uit elk hoekje van de provincie. Maar kwam er een van hen in de buurt? Mango zat niet slecht in elkaar en luisterde wel vaak. Ook Go was hier te ontvangen maar herinner me geen programma’s. Enkel nonstop. Contact Vlaams-Brabant heb ik nooit kunnen beluisteren.
Nostalgie kwam in de plaats. Qua nieuwsaanbod serieus zwak en pakken slechter dan wat Mango was of zelfs slechter dan de betere lokale radio’s qua informatief aanbod.

Je kan voor of tegen radio 2 zijn, maar ze staan provinciaal heel sterk. Ook geen enkele lokale radio kan dat. Uiteraard budgettair een probleem. Maar veel te veel radio’s gaan echt wel naar het andere uiterste: er zijn er nu nog die puur nonstop uitzenden, ondanks mooie beloftes alsof ze het warm water zouden uitvinden. Maar in werkelijkheid is er zelfs geen studio. Die zouden eruit moeten, dat kan het doel van fm niet zijn. Daarvoor is er Spotify of internet. Jammer dat bijvoorbeeld DPG ook al massa’s dergelijke kanalen op DAB+ zet. Dan doet VRT het met bijvoorbeeld De Tijdloze pakken beter.

Jammer genoeg kan je veel lokale radio’s geen lokale radio noemen: verplaats ze en ze worden even veel of even weinig beluisterd en niemand die weet dat ze eigenlijk in een andere regio horen… Er zijn er al enkele die in die paar jaar tijd meermaals een metamorfose ondergaan hebben… Dat ze nu te beluisteren zijn in regio’s buiten hun FM-gebied onderstreept dat.

Maar provinciale DAB+ is toch nog anders dan FM. Natuurlijk gaat het hier ook niet om één radio maar veelal om meer dan 10 in een keer. Als meerwaarde zie ik het vooral in de auto dat ik mijn lokale radio verder kan “meenemen”. Als die lokale radio ten minste een meerwaarde biedt met eigen programma’s. Binnenhuis DAB+ is niet meer zo van belang want dan stream ik wel mijn lokale zender via internet. Maar jammer genoeg zal dat in praktijk in de auto beluisteren dik tegenvallen met 1kw op drie punten. Vrees ik toch. Voorlopig is het provinciaal stil op de autoradio, maar geniet intussen van de tijdloze, nostalgie+ op zaterdagvoormiddag, of Bene Bene…

David
David
27 maart 2022 - 22:03 22:03

Goed dat kanaal 10 nu toch nog nuttig kan gebruikt worden. Jammer uiteraard dat er heel wat blinde vlekken zullen overblijven (de Kempen, de Vlaamse Ardennen, de Westhoek,…) waar geen lokale dab+ zal te horen zijn. West-Vlaanderen start volgens website van radio JessFM op 15 april.

HermanB
HermanB
27 maart 2022 - 16:27 16:27

Jammer dat dit provinciaal is. Zoe FM en RGR Classic Hits zijn zenders die nationaal bereik verdienen. Het weekend van Zoe FM (naast ook de uitzendingen tijdens de week) is altijd zalig om te beluisteren en staat hier vaak op de internetradio op.

Wilfried
Wilfried
28 maart 2022 - 18:23 18:23
Antwoord aan  HermanB

Inderdaad zoefm, rgr en ook demerstad verdienen een veel groter bereik. Dab+ 10a b c d is compleet vrij. Waarom mogen ze dan niet met meerdere antennesites en met groter vermogen werken? Blijkbaar laat de politiek dit niet toe. Want de kleintjes zouden kunnen klanten afpakken van de VRT en DPGmedia. Dit is weer typisch Belgisch en het zal altijd zo blijven.

Don`t copy text!
16
0
Deel hier gerust uw gedachtenx