Waalse radiostations zamelen 7 miljoen euro in voor Oekraïne
Gisteren, woensdag 23 maart, maakten in Wallonië Bel RTL, Radio Contact, Chérie, Classic 21, DH Radio, Fun Radio, La Première, Musiq3, Nostalgie, NRJ, Tipik en VivaCité de hele dag “Radios Ukraine”. De actie bracht bijna zeven miljoen euro op. Via hun reguliere programma’s werd om steun gevraagd voor Oekraïners en NGO’s die ter plaatse actief zijn. Alle deelnemende stations doneren ook hun reclame-inkomsten van die dag aan het consortium 12-12 en Artsen zonder Grenzen. Speciaal voor de gelegenheid werd er een gemeenschappelijk sound design gecreëerd, plus een communicatietool met als thema “Tendez l’oreille pour tendre la main” (Luister en reik de hand). Die omvatte een tv-spot, een video voor gebruik op sociale media en een dagblad- en tijdschriftcampagne waarvoor Radios Ukraine de steun kreeg van alle uitgevers van de Franstalige dagbladpers. (SV)
Meer middelen voor Radio Free Europe/Radio Liberty en Radio Free Asia
Het Amerikaanse congres zette het licht op groen om de werkingsmiddelen te verhogen van Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) en Radio Free Asia (RFA), twee Amerikaanse mediaplatformen zich toeleggen op het uitzenden van onafhankelijk nieuws en informatie naar landen die dit nodig hebben, waaronder Rusland en China. Voor RFE/RL gaat het om een verhoging van 15 procent naar 145 miljoen dollar, terwijl het budget van RFA met 30 procent wordt opgetrokken naar 62,6 miljoen dollar. In tegenstelling tot Voice of America (VOA), dat wel een officiële overheidszender is, genieten zowel RFE/RL als RFA een door het Amerikaanse congres beschermde redactionele onafhankelijkheid. Dat onafhankelijke statuut kwam er pas in 1972 nadat in 1971 uitlekte dat de CIA tussen 1950 en 1970 heel veel geld stopte in beide stations, die officieel Amerikaanse burgerinitiatieven waren. De CIA-geruchten werden eerst jarenlang ontkend. Als reactie op het schandaal richtte het Amerikaanse congres in oktober 1973 de Board for International Broadcasting (BIB) op, die moet toezien op de onafhankelijkheid van RFE/RL.
Nederland: campagne tegen storende toestellen
Het Nederlandse Agentschap Telecom is gestart met de campagne ‘Stoor ik?’ Bedoeling is om mensen bewust te maken van de risico’s van apparaten die geen CE-keuring hebben. Zij veroorzaken vaker storing op wifi-netwerken, beveiligingscamera’s en andere toestellen. Ook zijn ze makkelijker te hacken en is er een groter brand- of ontploffingsgevaar. De CE-markering geeft aan dat een apparaat voldoet aan de Europese eisen voor veilig gebruik in een thuisnetwerk en toont aan dat het apparaat niet brandgevaarlijk is. Als iemand een apparaat online heeft gekocht, bestaat de mogelijkheid dat dit niet aan de CE-eisen voldaan is. Iemand met foute bedoelingen kan dan bijvoorbeeld een slimme koelkast of thermostaat hacken en daardoor in een thuisnetwerk komen. Zo heeft men toegang tot alle apparaten die bij een internetverbinding hebben, ook computers of smart tv’s. Meer informatie vindt u hier. (BVP)