Streamingdiensten moeten (binnenkort) billijke vergoeding betalen
De Belgische regering bereikte vorige vrijdag een akkoord over een wet waarbij uitvoerende artiesten bij streamingdiensten een vergoeding kunnen afdwingen. De wettekst is een – overigens weer laattijdige – nationale omzetting van de Europese richtlijn over de eengemaakte digitale markt en treedt in werking zodra het federale parlement het ontwerp goedkeurt. Op digitale platformen zoals Spotify en Netflix ontvangen acteurs en muzikanten momenteel nog geen vergoeding als een productie waaraan ze meewerkten wordt gestreamd. Ze betalen voor de muziek wel al SABAM, specifiek voor de rechtenhouders van de compositie en de tekst. Voor lineaire radio- en tv-zenders bestaat de zogenaamde ‘billijke vergoeding’ of ‘naburige rechten’ voor de uitvoerende artiesten al sinds de jaren ’90. In de praktijk zullen streamingdiensten voor België een overeenkomst moeten sluiten met de vennootschap Playright, die in België de naburige rechten int. De wettekst vermeldt geen specifieke percentages voor vergoedingen. Die moet Playright rechtstreeks onderhandelen met de streamingdiensten. Als de partijen er onderling niet uitkomen, dan kan het BIPT een bindende beslissing opleggen.
Sky Radio zoekt de 500 hits van de 21ste eeuw
Luisteraars van het Nederlandse Sky Radio kunnen via de website, de Juke-app en de Sky Radio-app nog tot en met 31 maart stemmen voor de vijfhonderd populairste tracks van deze eeuw. Deze ‘Sky Hitlijst van de Eeuw’ is daarna te horen in de week van 4 tot en met 8 april. De Nederlandse zangeres en Youtuber mocht het startschot geven: “Ik vind het een eer dat ik ben gevraagd om officieel deze nieuwe hitlijst te openen. Zelf heb ik gestemd voor ‘Behind These Hazel Eyes’ van Kelly Clarkson. Ik zet altijd de radio harder als deze weer gedraaid wordt. Maar er zijn eigenlijk alleen maar fantastische artiesten en tracks waar je op kunt stemmen. Het gaat spannend worden, ik ben heel benieuwd naar de definitieve lijst.” (SV)
Nederland: geen radiospotjes meer voor gokken en kansspelen
Op de Nederlandse radio worden reclamespots voor gokken of andere kansspelen aan banden gelegd. De gokbranche heeft met minister Weerwind van Rechtsbescherming afgesproken dat er helemaal geen reclame meer op de radio wordt gemaakt. Het is de bedoeling dat het verbod al per 1 april, of anders ‘zo spoedig mogelijk’, ingaat. Nederland legaliseerde vorig najaar de markt voor gokken en dat leidde al heel snel tot een wildgroei aan reclames op radio, tv, online en in bushokjes. Minister Weermind kondigde daarop aan dat hij met meer maatregelen tegen het aantal gokreclames zou komen. Zo wil hij de reclame veel meer richten op mensen die al geïnteresseerd zijn in kansspelen. “Jongeren en andere kwetsbaren moeten zodoende beschermd worden”, aldus de minister.