RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Blad 1432: Oekraïne, Bon Jour, 3FM (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Oorlog in de Oekraïense ether: een follow-up

Er blijft ook in de ether in Oekraïne veel bewegen. Rusland startte de voorbije dagen met het uitzenden van propaganda op Oekraïense radio- en televisiezenders in Mariupol en andere delen van het land onder Russische controle. Dat meldt het Amerikaanse Newsweek in een uitstekend gedocumenteerd artikel. Het is een teken dat het Kremlin zijn inspanningen in Oekraïne opvoert om informatie over de invasie te manipuleren. Langs Oekraïense zijde is sinds gisteren in Petrivka, een wijk in Kiev, de zender op 1278 kHz terug in de ether, met een zeer goed signaal dat wordt opgepikt door SDR’s in Tambov (Rusland) en Tsjechië. Opmerkelijk is voorts dat Amerikaanse radioproducten als Voice of America en Radio Free Europe-Radio Liberty, die worden gerund vanuit het United States Agency for Global Media, momenteel blijkbaar geen interesse hebben om in de regio middengolf- of kortegolfcapaciteit te huren. Er is daarom nu een onafhankelijke crowdfunding bezig om deze stations alsnog in de ether te krijgen richting Oekraïne en Rusland. Het onafhankelijk initiatief gaat uit van Shortwaves for Freedom en staat volledig los van USAGM.

Het veertiende schaalmodelzendschip van Hans

Meester modelbouwer Hans Hettelder heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw zendschip: de Bon Jour (foto bovenaan) van het Zweedse Radio Nord (1961-1962). Het is kunstwerkje nummer 14 geworden. Eerder maakte hij onder andere schaalmodellen van de Norderney, de Mebo II, de Mi Amigo en de Ross Revenge. Het nieuwe werk wordt morgen zondag 20 maart onthuld in het Beatles Museum in Alkmaar. Sinds een aantal maanden is er een speciale zaal die helemaal gewijd is aan de zeezenders, mét alle modelschepen van Hans. Tegelijk wordt morgen ook het 85ste Beatles boek van Azing Moltmaker gepresenteerd. Tevens starten er twee nieuwe tentoonstellingen over de Fab Four, is er in de Elvis museumzaal een nieuw uniek item te zien en zijn er muzikale optredens van onder andere andere Martijn van Dijk. (Mediapages)

Een glimp in de gloednieuwe studio van 3FM

3FM heeft een nieuwe radiostudio in gebruik genomen. Het gaat om de grootste van de twee die onder handen werd genomen. Zo is het dj-meubel een kwartslag gedraaid en kan er nu om helemaal omheen worden gelopen. Achter de plek waar de dj zit, hangt een groot, digitaal scherm. Het licht in de studio kan in verschillende kleuren worden afgesteld. Twee jaar geleden werd de studio ook al vernieuwd, toen kregen vooral de muren een likje verf vanwege het nieuwe logo en de nieuwe slogan die werden gelanceerd. De oude studio stamt uit 2010 toen men verhuisde van de derde naar de eerste verdieping in De Peperbus in Hilversum. Waarom 3FM de studio nu heeft aangepakt, is onduidelijk. De zender heeft ondanks herhaaldelijke verzoeken van onze Nederlandse collega’s van Radiofreak, niet gereageerd. (BVP)


TVV Sound

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1431: Radio 1, Claire & ANP (video)

• Radio 1 wil graag Boney M in de Classics 1000 • Ook jingle-zangeres Claire Lees verder

Blad 1430: Studio Sonart, Spotify, SoundOn (video)

• Dieter Vandepitte wil radiozender voor Oekraïense kinderen in België opzetten • Spotify: meer controle Lees verder

Blad 1429: Radio Rand, DAB+ Vlaams-Brabant, Stadsradio’s en Oekraïne

• Radio Rand nu ook in Gooik via FM te beluisteren • Lokale DAB+ in Lees verder

Blad 1428: Eiffeltoren, Bundesmux, IABM (video)

• De IJzeren Dame van Parijs pronkt met DAB+-antennes • Duitsland: eerste Bundesmux breidt uit Lees verder

‘Nederlandse’ Radio Pravda gestart op AM vanuit Litouwen

Het Nederlandse initiatief brengt onafhankelijke informatie in het Russisch aan Rusland en Wit-Rusland en wordt Lees verder

Blad 1509: VBRO, VRT, Oekraïne

• VBRO kampeert hele zomer in domein De Kippe • Jacqueline Smit, het buitenbeentje bij Lees verder

Worden Russische media onterecht geblokkeerd?

Sinds de Russische president Poetin besliste om Oekraïne binnen te vallen volgen de Westerse sancties Lees verder

Oorlog Oekraïne: Russische middengolfantennes Grigoriopol vernield

De antennes van de twee door Rusland gebruikte sterke middengolfzenders – 1.000 kW en 500 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx