RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Blad 1372: Contact, Norderney, muziekgeheugen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Archiefwebsite Vlaamse Radio Contact krijgt vorm

De Vlaamse versie van Radio Contact bestond van 1980 tot 2008 en het minste wat je kunt zeggen is dat het station zijn sporen heeft nagelaten in het Vlaamse radiolandschap. Alleen zijn er van die sporen relatief weinig te vinden op het internet. Toch komt daar stilaan verandering in want Firmin Boon en Ceidi De Man zijn al een tijdje in stilte bezig met het opstellen van een archiefwebsite van de Vlaamse Radio Contact. De site is nog steeds “under construction“, en dat zal zo nog wel even blijven, al mag het tussentijdse resultaat toch gezien worden. Tegelijk is dit een vriendelijke oproep in geval u zelf nog archiefmateriaal hebt over de-radio-met-de-blauwe-dolfijn, dat u niet terug kan vinden op de site en wil delen met de initiatiefnemers. Hun e-mailadressen zijn terug te vinden op de site.

Archiefwebsite Stichting Norderney in nieuw kleedje

Nog meer archiefnieuws: Stichting Norderney heeft haar website vernieuwd om ook voor de komende jaren het archief up to date te houden en de fans uit een bijzondere periode uit de radiogeschiedenis blijvend te informeren. Dit initiatief zonder winstoogmerk heeft immers tot doel het levend houden van het culturele en historische erfgoed van de zeezender Radio Veronica uit de periode 1959 – 1974. Geresumeerd: het beheren, in stand houden en bewaken van deze nalatenschap in de meest brede zin van het woord. De komende tijd mag zeker al een uitbreiding verwacht worden. Naast de geschiedenis en actuele nieuwberichten is op deze plek ook 192 Radio te beluisteren. Initiatiefnemers zijn al die tijd de twee oud Veronica-techneuten Juul Geleick en Ad Bouman, geruggesteund door Bert Verweij.

Hoeveel liedjes kan een gemiddelde mens herinneren?

De vele Top Zoveel-lijstjes op de radio rond de jaarwisseling zette De Standaard-lezeres Lieselot Delmaire aan het denken. “Hoeveel nummers kent een mens gemiddeld”, vraagt ze zich af, waarbij ze zelf gokt op twintigduizend. De wetenschapswinkel van de krant legde de vraag voor aan de Nederlandse geheugenonderzoeker Boris Konrad van het Donders Instituut in Nijmegen. Hij vindt 20.000 geen onaardige schatting, maar er bestaan geen echte onderzoeken. “Liedjes zitten in je episodische geheugen. Je bent je er niet altijd van bewust dat je ze kent, maar als je de eerste riedel hoort, blijk je de rest te kunnen meeneuriën.” Op vlak van muziek zijn onze hersenen veel performanter dan bij het onthouden van woorden, namen of afbeeldingen. De hoeveelheid muziek die in ons brein past, lijkt schier oneindig. “Het gekke is: hoe meer liedjes we kennen, hoe makkelijker het wordt om nieuwe te onthouden.” Neurowetenschapper Steffen Herff van de Technische Universiteit van Lausanne toonde enkele jaren geleden met een experiment aan dat mensen tot wel 200 nieuwe melodieën achter elkaar kunnen beluisteren zonder dat er ‘interferentie’ optreedt. Je hersenen kunnen die stortvloed aan informatie aan. “Dat we muziek zo goed onthouden, komt doordat die sterke associaties en emoties bij ons oproept”, aldus Herff. “Maar je moet ook vertrouwd zijn met de muziekstijl. Zet als westerling eens Balinese Gamelan­muziek op: dat is een pak lastiger voor je geheugen.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1371: Kim Muylaert, Absolute Radio, Veronica’s stipmotor (audio)

• Kim Muylaert (ex-NRJ) krijgt plekje bij StuBru De Tijdloze • UK: Win je eigen Lees verder

Blad 1370: RTBF, M fm, NPO Sterren NL (audio)

• Factcheck: RTBF gaat FM-zenders nog niet uitzetten • M fm brengt Carnaval Zottegem (opnieuw) Lees verder

Blad 1369: Waver, StuBru, MNM, Radio 2

• RTBF wil zonnepanelenpark in zenderpark Waver • Beweging in de avondprogramma’s bij StuBru en Lees verder

Blad 1368: Star FM, Radio GRK, middengolf Tsjechië

• Een nieuw jaar een nieuw logo voor STAR FM • Radio GRK organiseert vierde Lees verder

Blad 1487: De Tijd, Nostalgie, Marieke Elsinga

• De Tijd en ‘wishful thinking’ over podcasts • Nostalgie zoekt een beroepsjournalist • Marieke Lees verder

Blad 1486: Radio 2, DAB+ in Frankrijk, Conan O’Brien

• Radio 2: terugblik op de jaren '60 en '70 op Hemelvaart • Frankrijk: DAB+ Lees verder

Blad 1485: Qmusic vs Q-dance, Loopreizen Radio, Heart 00s

• Nederland: Qmusic en Q-dance regelden hun dispuut in der minne • Nederland: Loopreizen Radio Lees verder

Blad 1484: Hans, Hans & Hooray

• Buiten is het dertig graden, binnen kreeg Hans een bloemetje • “Hij schrijft sneller Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x