De radiolijstjes van Humo’s Pop Poll 2021
Er was een tijd dat de uitslagen van Humo’s jaarlijkse Pop Poll groot medianieuws waren in Vlaanderen en de bekendmaking zelfs gepaard ging met een enorme show – de Pop Poll De Luxe – in een volgepakt Sportpaleis. Daar blijft niet al te veel van over, maar de Pop Poll bestaat nog steeds en de voorbije dagen werden de resultaten van Humo’s Pop Poll 2021 bekend gemaakt. Als RadioVisie zijn we vooral geïnteresseerd in de rubrieken ‘Beste radioprogramma‘ en ‘Bekwaamste radiofiguur‘ (foto boven: Peter Van de Veire). Vroeger had je ook nog ‘Beste radiostation‘ en niet te vergeten de ‘Ergelijkste radiofiguur‘ – Jan Hauteiet werd in 1994 zowel tot bekwaamste als ergerlijkste radiofiguur verkozen – maar voor die twee categorieën kan vandaag niet meer worden gestemd. Zouden ze bij DPG Media misschien bang zijn dat het ‘ergerlijke’ lijstje zou uitpuilen met de eigen dj’s van Qmusic of Joe? In elk geval: op Maarten Vancoillie na zitten de winnaars in de twee overgebleven radiocategorieën allemaal bij VRT-radio. Vreemd: Siska Schoeters, vorig jaar op 1 in ‘bekwaamste radiofiguur’, staat dit jaar zelfs niet meer in de top 10.
Beste radioprogramma
- De tijdloze (StuBru) 1571
- De grote Peter Van de Veire ochtendshow (MNM) 716
- De ochtend (Radio 1) 629
- De afrekening (StuBru) 426
- De wereld van Sofie (Radio 1) 393
- Nieuwe feiten (Radio 1) 353
- Generation M (MNM) 245
- De wereld vandaag (Radio 1) 238
- Ayco (Radio 1) 174
- Puntje van kritiek (Radio 1) 170
Bekwaamste radiofiguur
- Peter Van de Veire 743
- Eva De Roo 602
- Sofie Lemaire 470
- Maarten Vancoillie 385
- Michèle Cuvelier 374
- Gunther D 359
- Stijn Van de Voorde 358
- Roos Van Acker 321
- Ayco Duyster 321
- Ruth Joos 269
‘Parallel’, een ‘waargebeurde’ podcast met ‘alternatieve feiten’
Parallel, zo heet een nieuwe vijfdelige ‘documentairereeks’ van Radio 1. Parallel brengt de belangrijkste gebeurtenissen uit de Belgische geschiedenis, maar dan in een versie die uit een parallel universum lijkt te komen. Een fictiepodcast dus, gemaakt door Het Geluidshuis, bekend van onder andere de reeks ‘Heerlijk Hoorspel’. Deze keer richtte het productiehuis haar pijlen op een nieuw soort sprookje: fake news. Voor de vijf audiodocumentaires vol ‘alternatieve feiten’ interviewden ze tientallen alternatieve getuigen, componeerden ze muziek, lieten ze een bekende radiostem trippen op LSD. Sandra Kim krijgt zelfs een reeks nieuwe hits. De podcast omvat een lijst topacteurs, een sterrencast met onder meer Günther Lesage, Friedl’ Lesage, Ingrid De Vos, Koen De Sutter, Esther Lybeert, Isabelle Van Hecke en Sara Vertongen én bekende Vlamingen – die zichzelf spelen – als Frank Raes, Patrick Janssens, Alex Agnew, André Vermeulen, Walter Grootaers en Carl Dircksens.
Zo klinken Sander en Wendy, de nieuwe huisstemmen van NPO Radio 1
Hans Hogendoorn is niet meer te horen in de vormgeving van NPO Radio 1. Dat kon u eerder uitgebreid lezen in Het Blad. Uit respect. Enerzijds omdat hij er een superlange carrière heeft opzitten (gestart bij de radio in 1972), anderzijds omdat hij bij uitstek een uniek stemgeluid heeft. Zijn taak werd per 1 januari door een duo overgenomen. Sander Guis en Wendy Duivenvoorde zijn nu de nieuwe stemmen van de nieuwszender. Ze zijn in de jingles, programma-openers en andere soorten van de audiovormgeving te horen (luister onder). Ook de vrouwelijke stem van NPO Radio 1, Eva Zeijlstra, is vervangen. Hans blijft wel te horen als ‘opener’ van het super gewaardeerde informatieprogramma ‘Met Het Oog op Morgen’. Er over lezen is één ding er naar luisteren is hét ding.