RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Blad 1358: Deevo, VivaCité, Patrick Kicken (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het F-woord op de (Canadese) radio zeggen, zo doe je dat

https://youtu.be/ibAi2cY-ptI

Filmpjes over radio die miljoenen hits scoren, ze zijn heus niet zo talrijk. Maar deze maand is er via het YouTube-kanaal Tik Tok Elite Moments eentje dat we u niet willen onthouden. Zo is er de Canadese deejay Deevo, presentator van de ‘afternoon drive’ bij Play92, een radiostation in ‘The Queen City’, wat staat voor Regina, de hoofdstad van de Canadese provincie Saskatchewan. Hij daagt via zijn TikTok-kanaal zijn luisteraars uit om ‘ongewone’ woordjes ongemerkt te laten passeren in zijn presentaties. Maar wie iets kent van de radio in Noord-Amerika, die weet dat de mediaregulatoren nog altijd bijzonder streng zijn voor een waslijst ‘vuile’ woordjes. Het ‘F-woord’ is daarvan het bekendste. En hoe zeg je ‘fuck‘ zonder dat het al te zeer opvalt? Luister zelf naar hoe Deevo dat slim aanpakte. Op YouTube haalde dit filmpje al meer dan 10 miljoen views op tien dagen, plus nog 3,5 miljoen op TikTok zelf. Luisteren naar Play92 kun je via deze stream.

Sanctie voor VivaCité-programma wegens ‘seksistische stereotypen’

Terwijl in een ander artikel het Waalse VivaCité nog geroemd wordt omwille van de geslaagde solidariteitsactie ‘Viva for Life’, was er ook minder goed nieuws. De Franstalige Hoge Raad voor de Audiovisuele sector (CSA) bedacht hen met een sanctie voor het niet respecteren van gendergelijkheid. Volgens het CSA werd het gelijkheidsbeginsel tussen mannen en vrouwen tijdens het VivaCité-programma ‘C’est vous qui le dites’ niet gerespecteerd. Op 18 maart werd er gediscussieerd over de vraag of een seksuele relatie verplicht bij het huwelijk hoort. Het debat kwam er nadat een Franse vrouw haar echtscheidingszaak had verloren omdat ze volgens de rechter niet had voldaan aan haar ‘huwelijkse plichten’. De presentator verwees tijdens het debat naar een zogenaamde wettelijke verplichting om binnen het huwelijk seks te hebben. De studiogasten bespraken die ‘verplichting bij wet’ en gaven commentaar. Volgens het CSA leidde dit tot seksistische stereotyperingen. Daarbij werd geweld tegen vrouwen gebagatelliseerd en zelfs gerechtvaardigd. De sanctie bestaat uit het verplicht voorlezen en publiceren van een persbericht. De uitspraak van de CSA is hier terug te vinden.

De (andere) Top 10 van Patrick Kicken

De collega’s van Spreekbuis.nl maakten opnieuw een rangschikking van de tien meest gelezen stukken van de Nederlandse radiocolumnist Patrick Kicken. Zijn wekelijkse bijdragen over de (Nederlandse) radio-actualiteit verschijnen ook bij RadioVisie en dus plaatsen wij daar onze eigen top 10 met zijn best scorende stukken in 2021 tegenover. Om maar te zeggen dat de (nieuws)gevoeligheden in Vlaanderen vaak heel anders liggen dan in Nederland. Ook vorig jaar liepen die leescijfers erg uiteen tussen noord en zuid. We zetten beide lijstjes hieronder naast elkaar (tenzij u mobiel leest, dan verschijnen ze onder elkaar).


Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1357: Radio Roem, RTBF, StuBru (video)

• Radio ROEM in het teken van De Warmste Week • Alle RTBF-radiostations met eenzelfde Lees verder

Blad 1356: Gokreclame, Radiohist en Radio 121

• Nederland: gokreclame kent steile opmars • Opgelijst: de Belgische radiobedrijven in de jaren '30 Lees verder

Blad 1000: of toch niet, Klara, landpiraten (video)

• Het duizendste blad? Niets is wat het lijkt! • De 'Beste Wensen' van Klara Lees verder

Blad 999: Nielsen Trust, RNI, Radio 1 (video)

• Reclame via traditionele media geniet meeste vertrouwen • Ferry's RNI's TOP 50 in de Lees verder

Blad 1516: Koen Fillet, Qmusic, DAB+ in Frankrijk

• Koen Fillet krijgt een minder dwingend plekje bij Radio 1 • Aftellen naar opening Lees verder

Blad 1515: Milan Sweeck, Festival of Creativity, Magic FM (audio)

• Milan vindt de job van zijn leven bij Qmusic • De beste radioreclames van Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Blad 1513: Radio Rand, Radio Expres, MNM

• Minister Dalle sluit het Plaatsgast-seizoen bij RadioRand • VRM beboet Radio Expres voor "te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx