Problemen voor regionale DAB+
Verrassing vorige week, terwijl in Vlaanderen de bitrate van de meeste DAB+-stations wordt opgetrokken, wat een (nog) betere kwaliteit garandeert, wordt in Nederland de bitrate verlaagd. Opmerkelijk want DAB+ wordt net in de markt gezet om de veel betere geluidskwaliteit in vergelijking met de klassieke FM. TV Totaal zocht één en ander uit.
De ‘down grade’ treft niet alle stations over het hele land, maar is beperkt de frequentiemux 7A (Noord-Brabant en Limburg) waar ook de zenders die tot mediagroep RadioNL behoren, gebruik van maken. 8FM en RadioNL werden vorige week in bandbreedte teruggezet naar 48 kbps, daar waar dit eerder 64 kbps was. De vrijgekomen bandbreedte wordt nu gebruikt om meer regionale versies door te geven.
Lees verder onder de advertentie
Nico Silvius van RadioNL verduidelijkte dat het om een keuze ging tussen het verdienmodel en de geluidskwaliteit. 8FM en RadioNL zenden in de provincies Noord-Brabant en Limburg via FM diverse regionale versies uit. Via DAB+ konden ze niet allemaal meer worden doorgegeven wat tot klachten leidde en zou kunnen leiden tot minder commerciële inkomsten.

Een moeilijke keuze stelt Silvius: “Maar zonder geld afkomstig van adverteerders kunnen we de zenders niet in de lucht houden. Gelet hierop hebben we het besluit moeten nemen om de bandbreedte te verlagen om ruimte te creëren om meer regionale versies via DAB+ door te geven. We gebruiken nu een speciaal door Orban voor lage bandbreedte ontwikkelde geluidsbewerking om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden.”
Feit is dat ondanks alle inspanningen het hoorbaar is dat met mindere bandbreedte wordt uitgezonden. Zeker wanneer er wordt geluisterd via een degelijke thuisinstallatie. In de auto en met kleine draagbare ontvangers is dit minder opvallend. Vooral met hoge tonen is de aangescherpte compressie van het geluid hoorbaar.
De problemen met doorgifte van regionale versies kunnen met de huidige strategie niet goed opgelost worden. In een werkgroep wordt momenteel gezocht naar een degelijk alternatief dat zowel voor de luisteraars als voor de radiostations aanvaardbaar is. (Totaal TV)
Jammer jammer jammer … het gewin, de commercie belangrijker dan kwaliteit.
Net als FM, het blijft een zooitje