RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Bij Qmusic wordt ‘eigenlijk’ taboe (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wie bezig is met taal, auteurs, journalisten en aanverwanten, ergeren er zich mateloos aan. Al heel lang. Luisteraars, kritische luisteraars en zij die echt luisteren naar wat radiopresentatoren zeggen, eveneens. En eenmaal je er op gaat letten, is het helemaal om zeep. Het onnodige, oneigenlijk, totaal overbodige gebruik van het woord… eigenlijk.

Er wat aan doen is een ander paar mouwen. Want hoe begin je eraan? Qmusic gaat het proberen. Vanaf maandag 13 maart om 07:00 uur gaat de actie ‘Het Verboden Woord’ van start. Een simpel spelletje (zo noemen ze het zelf), maar hopelijk zet het Vlaanderen aan het denken. Een week lang mogen de Q-dj’s het woord ‘eigenlijk’ niet meer gebruiken op de radio. 

Zodra een presentator dat wel doet kunnen luisteraars dat laten weten in de Q-app en telkens duizend euro winnen om te shoppen. Het verbod geldt dag en nacht en wordt op vrijdag 17 maart om 19:00 uur opgeheven. De luisteraars mochten zelf kiezen wat ‘Het Verboden Woord’ zou worden. Ze hadden de keuze tussen ‘soms’, ‘trouwens’ en ‘eigenlijk’. De overduidelijke meerderheid van de stemmen ging naar ‘eigenlijk’. 

Maarten en Dorothee: “Ik denk dat je niet op je twee handen kan tellen hoe vaak je dagelijks ‘eigenlijk’ zegt. Waarschijnlijk gaat iedereen daar nu bij zichzelf ook op beginnen letten (lacht). Het is een leuke uitdaging voor onszelf om het woord een week lang te mijden. Want vanaf volgende week is dat veel waard: een mooi budget om te shoppen voor wie ons kan betrappen.” 

Vincent Fierens (foto bovenaan): “Ik ben alvast benieuwd wie van de collega’s het vaakst ‘eigenlijk’ zal zeggen en onze baas het meeste geld zal kosten. Hij of zij komt hier aan de wall of shame te hangen die je trouwens ook kan zien in de Q-app (lacht). Ik verwacht me aan een stevige competitie onder de Q-dj’s. Want wie Het Verboden Woord het meest zegt, mag zich aan een tegenprestatie verwachten.”

Tip: mocht er een vervolg komen op dit simpele spelletje, pak dan ook eens de vervoeging van de werkwoorden ‘slaan’ en ‘opslaan’ aan. Vooral het complete foutieve gebruik van de voltooide deelwoorden, doet pijn aan de oren. En bij een radiozender is dat extra… pijnlijk. (TB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Qmusic

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
ghettoblaster
ghettoblaster
8 maart 2023 - 18:25 18:25

Er zijn nog wel wat woorden : natuurlijk , ongelooflijk ,mega , giga ……. die zouden moeten vebannen worden . Definitief dan wel.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx