fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Betrouwbaarheid media: radio op #2, na de krant

De spagaat van de sociale media

De Polaris ‘Recovery’-barometer heeft een reeks ‘goede voornemens’ voor de periode na de lockdown benadrukt: een van de belangrijkste is dat 79% van de respondenten zegt “meer aandacht te willen besteden aan de kwaliteit van het nieuws en te willen letten op fake news”.

Waar vind je betrouwbare informatie? Een mogelijk antwoord wordt aangereikt door het onlangs uitgebrachte Dimension 2020-rapport van Kantar, gebaseerd op een groot internationaal onderzoek dat eind 2019 online is uitgevoerd bij achtduizend respondenten. Op basis van een vraag naar het vertrouwen in vijf verschillende bronnen, stelde Kantar een ‘vertrouwenskloof’ vast, met andere woorden een balans die ontstaat uit het verschil tussen vertrouwen en wantrouwen.

Globaal genomen lijkt de rangschikking een prominente plaats toe te bedelen aan ‘journalistieke’ bronnen: de kranten, om te beginnen, dan de radio, gevolgd door tv. Bedrijfssites worden nog steeds als betrouwbaar ervaren, maar de sociale media worden ronduit als onbetrouwbaar beschouwd. De analyse per leeftijdsgroep geeft weinig variatie op de eerste vier, maar onthult anderzijds een enorme generatiebias: het wantrouwen ten opzichte van de sociale netwerken neemt sterk toe met de leeftijd. Zelfs bij 18- tot 34-jarigen genieten de sociale media slechts het minimum aan vertrouwen, maar de vertrouwenskloof is er al bij al positief.

Het omgekeerde geldt bij de oudere leeftijdsgroepen: daar wordt de balans voor de sociale media geleidelijk negatiever. Er bestaat ook een groot verschil per land. Terwijl de sociale media in Brazilië en (vooral) in China positieve scores behalen, oordelen de vier betrokken Europese landen (en de Verenigde Staten) over de sociale media streng wat vertrouwen betreft. Europeanen zijn over het algemeen ook op hun hoede voor informatie op corporate websites. In Groot-Brittannië speelt de roddelpers wellicht een rol in de zeer lage score die aan kranten wordt gegeven (de slechtste score, niet alleen vergeleken met Europeanen, maar bij alle acht landen).

Ten slotte betreuren we slechts twee dingen voor de Kantar-studie: ten eerste de afwezigheid van Belgische cijfers en ten tweede de ietwat korte lijst van bestudeerde kanalen (niets over tijdschriften, noch over het verschil tussen papier en digitaal). We kunnen er echter van uitgaan dat onze landgenoten een vergelijkbaar oordeel hebben ten opzichte van het Europees gemiddelde; het is echter onmogelijk een mening te vormen over de ontbrekende kanalen.

Bericht: SpaceAuteur: Bernard Cools


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio is betrouwbaarste nieuwsmedium

Ruim acht op de tien Vlamingen volgde in 2018 minstens één keer per week het Lees verder

Radio is voorkeurbron bij verkeersinfo

We kenden een woelige mobiliteitsweek waarbij de Vlaming aan z’n autoradio en smartphone was gekluisterd Lees verder

Bij de radio wordt nauwelijks gezapt

Eigenlijk wisten we dit al lang, maar het is altijd goed als buikgevoel en eigen Lees verder

Belgen vertrouwen hun media, de radio het meest

In België kunnen de traditionele media, met daarbij het medium radio op kop, een heel Lees verder

Blad 709: VRM, Radio Gaga & Tequila (video)

Hebben Facebook, Instagram, Tik Tok ... voor u geen geheimen meer? Op veilige afstand luisteren Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 147 (video)

TT, dure telefoon en het naakt van de NOS Laten we eens kijken wat ik Lees verder

Het radiodagboek van 30 december – 364 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Nederland: Lokale DAB+ in volle ontplooiing

Maar het is vandaag ook 16 juni… 1988 (audio)

Het is vandaag 16 juni… 1995 (audio)

Sluiten