RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Bestuurswissel bij Radio Pallieter zinde ZinFM niet

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

VZW ZinFM uit Herenthout diende klacht in tegen Radio Pallieter uit Lier. Deze laatste werd in juni 2018 erkend als lokale omroep en zendt sinds 2019 uit op twee frequenties: Lier (106.4 FM) en Nijlen (105.3 FM). ZinFM, dat naast de erkenning greep voor dit pakket stelde zich vragen bij de overname van Radio Pallieter eind vorig jaar.

In november 2019 werd een bestuurswissel doorgevoerd in de VZW van Radio Pallieter. De voorzitter van ZinFM merkte in het Staatsblad op dat de namen van de nieuwe beheerders van Pallieter (waaronder F. Bollé , de broer van G. onder andere de eigenaar van netwerkradio Stadsradio Vlaanderen) ook opduiken in verschillende andere VZW’s. Volgens ZinFM was er duidelijk sprake van cross- ownership door middel van ‘stromannen’, wat in tegenstrijd is met artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet.

Dat artikel bepaalt dat rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen tussen lokale radio-omroeporganisaties niet toegestaan zijn. Net zo min als rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen tussen lokale radio-omroeporganisatie enerzijds en anderzijds landelijke of netwerkradio-omroeporganisaties.

Geen ketenvorming

De verschuiving in het bestuur heeft volgens Radio Pallieter alles te maken met het overlijden van een bestuurslid en een gezondheidsprobleem van een tweede bestuurslid. De Lierse radio is van oordeel dat de aangeklaagde bestuurderswissel niet leidt tot enige vorm van cross-ownership of ketenvorming.

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) oordeelde dat er geen inbreuk is. “Het louter bestaan van huwelijkse, relationele en/of familiale banden – zoals de broer van…- in de bestuursorganen van de betrokken organisaties brengt op zich niet mee dat er sprake is van rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen en/of zeggenschap in de zin van artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet”, lezen we in de beslissing van de regulator.

Krijgt ZinFM dan helemaal ongelijk in haar klacht tegen Pallieter? Toch niet. Want Pallieter had de verplichting die bestuurderswissel van vorig jaar te melden. Dat deed ze niet wat een inbreuk is op artikel 146, § 2 van het Mediadecreet. De VRM verklaart de klacht van VZW ZinFM tegen VZW Radio Pallieter op het ontbreken van een kennisgeving van de bestuurderswissel daarom gegrond. Radio Pallieter komt er van af met een waarschuwing en ontloopt zo een geldboete.

ZinFM meende in haar klacht ook dat Radio Pallieter gelogen had in haar kandidaatstelling over de financiële situatie en trok daarom de behaalde score van Pallieter bij de erkenning in vraag. Verder voerde ZinFM aan dat Pallieter in de periode van oktober 2019 tot begin 2020 bijna uitsluitend non-stop muziek draaide met weinige interactie. Maar beide klachten werden niet ontvankelijk verklaard door de VRM. (DM)

° De beslissing kan je via deze link nalezen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Erkenningsronde 2018: 32 kandidaten strijden nog om 12 pakketten

Aansluitend op de zeven nieuwe erkenningen voor lokale radio’s, in het kader van de erkenningsronde Lees verder

Ook Radio Pallieter dient klacht in

Hopelijk kunnen ze het op het Kabinet van Media nog enigszins volgen, want er is Lees verder

Radio Pallieter is terug in Lier

Als we de lokale radio berichten van de voorbije dagen overlopen dan is de sfeer Lees verder

Nieuwe erkenning voor 19 radiostations waarvan erkenning werd betwist

Minister van Media Sven Gatz heeft vandaag de erkenning (her)bevestigd van negentien radiostations, te weten Lees verder

Het Avondblad van 2 november (video)

Een oud magazine en een nieuwe cd-box Wie zoekt die vindt? We kunnen het maar Lees verder

Blad 1521: Radio 2, Radio Media, MNM (foto’s)

• Onverwachte make-over voor Radio 2 • Radio Media kapt ermee • MNM-optrekje in Blankenberge: Lees verder

Blad 1520: Luc & André, De Max!, SONiC Radio

• Afscheid van twee Zuid-West-Vlaamse radiopioniers • NPO Radio 5 trekt streep onder 'De MAX!' Lees verder

Blad 1518: Radio Monza, Bauer, Earth FM

• Wens bezorgde Pierre een mooi afscheid van Radio Monza • UK: Bauer kiest voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx