Hit! CEO Marc Peersmans (foto midden), u weet nog wel van de netwerkradio met flair, die zijn vergunning al verloor nog voor de eerste uitzending in de ether was gegaan en waardoor het eerder door de Administratie Media gebuisde TOPradio alsnog werd gerehabiliteerd door toenmalig minister van media Sven Gatz, zit nog steeds in de VlaamseRadioVereniging (VRV), samen met Christophe Moens (foto links). Derde stichtend lid Bruno Heyndrickx (TOPradio) blijkt te zijn vertrokken.
“Ik ben er uit gestapt omdat ik toch moeilijk in een bestuur kon blijven met MVK (Mark van Kapellen is het pseudoniem in de radiowereld voor Marc Peersman, nvdr). Het VZW-adres Steenakker 119 in 9000 Gent was van mij. Na veel aandringen is het naar Eeklo verhuisd“, aldus Bruno Heyndrickx. Eeklo is de stad waar Club FM en FamilyRadio van Christophe Moens, al sinds jaar en dag hun thuisbasis hebben.
De wijziging is evenwel nog niet aangepast op de website VlaamseRadioVereniging.be, die vermeldt nog steeds de oude gegevens. De laatste algemene gegevens-update lijkt trouwens van wel heel lang geleden te zijn. Of die VRV dan nog actief wel is, was een vraag die Michel Vanderfeesten zich onlangs liet ontvallen?
De Limburger staat niet alleen aan het het hoofd van het regionale FM Goud, maar is ook voorzitter van de Vlaamse Regionale Radio Omroepen. VRV en VRRO zongen enkele jaren geleden nog samen in koor dat ze graag samen op DAB+ wilden.
Nu Hit! definitief lijkt te zijn verbannen van de FM-band, ligt er misschien een mogelijkheid in één van de digitale technieken om alsnog te starten? Al wordt daarbij blijkbaar nog niet aan de universele Radioplayer.be gedacht. Marc Peersmans: “Ik ben wel DAB+ aan het bekijken, maar dit is een verhaal van nog minimum twee jaar naar echt marktaandeel”.
We polsten ook nog even naar de intrekking van de eerst toegekende licentie voor zijn Hit!-netwerk in 2017/2018. We zijn inmiddels (bijna) twee jaar verder: “Voormalig minister van Media Sven Gatz heeft een zware fout gemaakt door deze vergunning onterecht in te trekken. Hij had moeten wachten op de uitspraak van de RVS. We zijn ook in beroep tegen de nieuwe vergunningen. Ik denk dat de RVS ons ook gelijk gaat geven – in alle lopende zaken – en dan denk ik dat het game over gaat zijn”, aldus CEO Peersmans.
Duidelijk dat hij van mening is dat alle erkenningsdossiers van de private netwerken: VBRO, TOPradio, NRJ en Stadsradio Vlaanderen zullen moeten worden overgedaan. Afwachten dan maar… (TDN)
Het gaat hier enkel over een ontslag van één bestuurslid, dus geen echte wissel, en dat werd al officieel doorgevoerd in maart 2019 (zie Belgisch staatsblad). Als zo’n ‘nieuws’ pas negen maanden later wordt opgevist is dat waarschijnlijk een teken dat het hoogzwanger is van iets anders. Dat heeft dan misschien te maken met de journalistieke opmerking (citaat) ‘het eerder gebuisde TOPradio’ (einde citaat), wat echter een compleet foutieve opmerking is. Topradio ambieerde netwerk 3 in 2017, in eerste instantie werd voor dat netwerk de NV CFM (HIT!) erkend, met een score van 94,81%. De NV TOPradio behaalde een score van 93,50%, slechts 1,31% minder dan de NV CFM. Een dergelijke score van 9+ werd in schoolverband van ‘zeer goed’ naar ‘uitmuntend’ genoemd, of nog anders gezegd ‘geslaagd met grootste onderscheiding en gelukwensen van de examencommissie’ (meer dan 90%). Zoiets kan in geen enkel geval ‘gebuisd’ worden genoemd. Meer nog: TOPradio haalde zelfs een veel hogere score dan de erkende ‘winnaars’ van de drie andere netwerken (S-radio, VBRO, Stadsradio Vlaanderen). Geen enkele kandidaat voor de vier netwerken haalde trouwens minder dan 50%, en dus onvoldoende, er was bijgevolg niemand ‘gebuisd’. Behalve de journalist, misschien?
Het beleid van Gatz rammelde al van bij het begin van alle kanten. Denk dat er in 2020 nog veel lijken uit de kast zullen vallen bij het Kabinet voor media en cultuur. Bruzz kreeg zonder ook maar een dossier in te dienen een vergunning voor 98.8. Toeval of niet de beste frequentie van Brussel met 10 kw en 10.000€ aan subsidies. Ook Q , Nostalgie en Joe konden zonder dossier hun plek behouden. Het vernietigen van het Hit dossier had opnieuw open moeten gesteld worden voor alle kandidaten. Het lukraak toewijzen aan TOP die op de tweede plaats eindigde voor dit kavel lijkt me ook niet erg volgens de regels. En wat met de openstaande frequenties met hoger vermogens, zoals 94.4 in Leuven en Overijse 90.6 die hebben ze mooi dichtgetimmerd, alhoewel die wel in het plan van Genève aan België zijn toegekend.