RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Bespaar ons dit soort radio a.u.b. Geert

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

‘Bouwverlof’

De radioseizoenen zijn veranderd. Vroeger was er bij elk begin van een nieuw seizoen ook een nieuwe programmatie. De periode van eindejaar was traditioneel de periode van lijstjes en prijsjes. Met de komst van landelijke omroepen nam de drang toe om sterk in de, zelf gesponsorde, CIM-cijfers te staan. Er kwam gerichte actie, visibility van radio is ook ‘gehoord’ worden in de cijfers!

De programmatie groeide mee met een algemene vakantie, in juli en augustus. Een ‘bouwverlof’ voor radio, met tijdelijke vakantiejobs voor anderen. Een deel van de vaste crew dook enkel op aan de kust, of bij open-air evenementen. Het werden soms zelfs geen volle twee maanden, als meerdere omroepen vissen in dezelfde vijver, staan sommigen vroeger op om de vis eerder te vangen.

Eerder excuus dan reden

Maandag 3 september was het voor vele omroepen D-Day. Teveel ineens. Bij de landelijke omroepen waren al programma’s opnieuw bezig, met hier en daar nieuwigheden aan ‘brood en spelen’. Vooral Joe wilde een buit naar zich toe trekken, op DAB+, alhoewel de meesten hun ontkoppeling naar twee ‘nieuwe’ omroepen eerder zien als bezetting van beschikbare plaatsen. Het afhouden van anderen.

Het kan moeilijk dat iemand enkel in de ochtenduren nood zou hebben aan presentaties, met daarna zelf gekozen muziek, uit een favoriet tijdperk. Dat is eerder excuus dan reden: het creëert een nood die om 09:00 uur wegvalt. Bovendien zijn de luisterrapporten over de muziekkeuze niet zo lovend. Teveel, en te dikwijls, dezelfde nummers. Vlaanderen heeft weinig Virgin Radio-gehalte!

Herschikken van medewerkers

Er werd meer uitgekeken naar de D-Day voor de anderen, de dag van nieuwe programmaties. Een dag vol nieuwe start, doorstart, en/of reborn/reload. Dat is de denkwijze aan de kant van de radiomakers zelf, van hun beleidsmensen. Een doorsnee luisteraar wil niet meteen veranderingen, die wil vooral vast, en continu, amusement. Niet meer, maar ook niet minder.

Wie op D-Day mee wou zijn moest niet alleen een wekkerradio hebben, ook zeven oren tegelijkertijd, en zelfs één televisietoestel. Het nieuwe vertaalt zich vaak in wat herschikken van medewerkers onderling, een side-kick méér, of eindelijk één erbij. Die ‘eindelijk’ is ook al lang niet meer algemeen, velen zijn het eeuwige intern getater, en het geforceerde ‘hier is het gezellig’, gewoon kotsbeu.

Eindelijk een nieuwe radio?

Uiteindelijk bleef de aandacht gericht op twee omroepen: de start van NRJ, en de (opgelegde) herstart van Stadsradio Vlaanderen. Bij NRJ ging het om een voelbare wijziging van wat was aangevraagd en/of erkend. Een casting voor nieuwe medewerkers bleek slechts een aanvulling te moeten leveren op krachten, die vooral bij de concurrentie werden weggehaald.

NRJ kon daardoor al rustig teren op een vakkennis, die elders was opgedaan. Anderzijds schepte dat ook meer herkenning: dezelfde mensen die elders in dezelfde vijvers gaan vissen. Het valt dan soms minder op dat er een nieuwe radionaam is toegevoegd. Kim Muylaert mocht nog een poging tot enthousiasme ondernemen met ‘eindelijk een nieuwe radio’, zo nieuw en anders was het niet.

Geen Big Voice

NRJ had ook geopteerd voor een dubbele opening. Er was er één met pennen en ballonnen, na de symbolische druk op de knop. Dit was enkel goed voor feestelijke beelden op ZES, en fotografische vastlegging van de toch wel maximaal opgetrommelde radiocrew. De luisteraar heeft daar minder aan, die is op dat ogenblik zelf bezig, of bezig met bezig te geraken!

De andere opener was meer auditief, een stem die dynamisch moest overkomen door een poging tot imitatie van The Big Voice. Dat lukte niet helemaal, het stemeffect op de microfoon was er wel, het buikgevoel echter eerder krampen dan trillingen. De Engelse woorden klonken helemaal niet als waren ze ingesproken door een Engelsman, het is de vraag waarom dit in het Engels zou moeten.

Eén pauze teveel

Pijnlijk is ook elke pauze op de radio, een etherstilte of zogenaamde ‘blancs’, zeker op het moment van een ‘oorgasme’. Vroeger zou dit aan de cassetteclick worden verweten, tegenwoordig kan het ook een muisclick zijn. ‘Thiiiis iiissss…. ‘ (even stil, en dan) NRJ’. Eén pauze teveel, als dat orgelpunt gemonteerd was geweest, dan was dit niet gebeurd.

Verder zat het wel allemaal in elkaar, de moeilijke werkomstandigheden in acht genomen. Het is niet eenvoudig radio maken als iedereen sociale stress creëert, door toch nog maar eens te komen piepen aan, en in, de radiostudio. Verder bleef het steriel, het gevoel van ‘het is nu zo laat’, of ‘er staan weer zoveel files’. Niet meteen radiomomenten vol energie, het zij zo.

Van small naar XL

Het is nu afwachten hoe andere netwerken en/of het beleid tegenover NRJ zullen staan. Het kindje is geboren, het is de vraag of dit de voorspelde, én verwachte, geboorte was, en of iedereen daar even blij zal mee zijn. Er ligt immers een stok in het hoenderhok van de netwerken, ‘fraus omnia corrumpit’. Mét handtekening van de Raad van State, en van de minister zelf.

Anders verging het Stadsradio Vlaanderen. Het netwerk was al een tijd slechts beperkt beschikbaar, in small-versie. De uitbreiding tot XL werd wel vaak aangekondigd, concreet werd ze nog niet. In te lezen verklaringen bij de VRM werd veel tegenwind genoemd. Dat zou kunnen zijn, bij NRJ voorzagen ze dit door een eenvoudig: in het najaar zullen we er pas staan. Ze stonden er ook.

Ver van ‘af’

Over die eerste échte radio-dag van Stadsradio Vlaanderen kan men kort zijn: het was vaak één grote catastrofe. Niemand had ooit gedacht dat er na het pijnlijke lot van de ‘Pak De Poen Show’ op televisie nog een groter slachtoffer zou vallen in de media. Over stijl en muziekkeuze kan worden geredetwist, over techniek kan men het snel eens zijn: dat moet àf zijn.

Het was het niet, het was er zelfs ver van ‘af’. Niveauverschillen tussen de presentatie, het uitzenden van voor-opgenomen interviews, de nieuwsberichten. Geluidsverschillen tussen vorige en volgende gedraaide nummers. De fun-montages, die soms helemaal niet fun waren, of zwak overkwamen. In tijden dat daar soundprocessors kunnen tussen staan zou dit niet meer mogen gebeuren.

De jaren tachtig

Dat de aangekondigde ‘beste DJ’s van België’ ook een foutje kunnen maken zou normaal zijn. Zenuwen van het moment, het nieuwe en nog té onbekende, het kan iedereen overkomen. De essentie van radio moest er wel zijn, die ontbrak echter vaak. Om maar één voorbeeld te noemen: de stiltes op de radio, de plaat is af. Het kan eens een keer voorvallen, niet meerdere keren.

Al van bij de start ’s morgens, leken de Verreth’s weer ijzig dicht nabij. Soms beterde het even, dan gleed het weer af naar technisch hopeloos. Dat Michael Bubblé werd aangekondigd als een nummer ‘voor de vrouwen’ zouden we er desnoods nog bijnemen. Niet alles moet meteen een metoo-gevoel geven. De verleidsfeer van de jaren tachtig, sentiment voor vrouwen, is dat echter niet lang voorbij? 

Delegeren

Stadsradio Vlaanderen heeft gisteren waarschijnlijk meer potentiële luisteraars weggejaagd, dan erbij gekregen. Na een voorbereiding van acht maanden had dit anders moeten zijn. Meer geduld heeft ook weinig zin: een tweede kans voor een eerste indruk is al zeldzaam, een derde lijkt dan een mission impossible. Een groep is zo sterk als haar zwakste schakel. Schakels, in dit geval.

Misschien heeft het allemaal duidelijk gemaakt dat er dringend een delegeren nodig is bij Stadsradio Vlaanderen. De tijdsdruk tegen D-Day kwam er pas na een waarschuwing van de VRM, al was dat ook al eerder zichtbaar. Het kan niet gezegd worden dat Geert Bollé geen moeite doet. Er is de laatste tijd heel veel geïnvesteerd in het netwerk, zij het dan onder dwang, daardoor ook onder tijdsdruk.

Bespaar ons dit

Misschien is er naast de manager en CEO wel een crisismanager nodig? Het mag nooit verweten worden dat men iets probeerde, en faalde. Blijven proberen mag zelfs een uitgangspunt blijven, blijven falen niet. Nu koppig volharden in zichzelf, en zichzelf als norm, zal nooit leiden naar het verwachte succes. Integendeel: bespaar ons dit soort radio verder. Alstublieft, Geert.

Is getekend: Hugo van Vlaenderen


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1512: Ken Siereveld, Aurélie Boffé, Stefan Stasse

• Ken Siereveld maakt dj-debuut bij NRJ • Belfius Persprijs voor de VRT-podcast 'Snapt ge Lees verder

NRJ Vlaanderen en de fabel van Animal Farm

NRJ verdubbelt deze zomer je energie, door zelf zijn inspanningen te halveren. Il faut le Lees verder

NRJ: special olympics atleet kiest de muziek (video)

Afgelopen vrijdag - 29 april - was DJ Jack Amai M’n Klak, beter bekend als Lees verder

Vraag & antwoord bij… ‘Vragen over de herverdeling van Netwerk 2’

Op 25 april verscheen er bij RadioVisie een artikel over de herverdeling van netwerk 2. Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Gers Pardoel gaf vaderlijk advies aan NRJ-luisteraar Davy (video)

NRJ-luisteraar Davy Dirix zal vrijdag 1 april niet snel vergeten. De 29-jarige Antwerpenaar wordt binnenkort Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Blad 1429: Radio Rand, DAB+ Vlaams-Brabant, Stadsradio’s en Oekraïne

• Radio Rand nu ook in Gooik via FM te beluisteren • Lokale DAB+ in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
6 september 2018 - 13:13 13:13

Technisch is er bij Stadsradio Vlaanderen nog wat werk aan de winkel. Om redenen die ik eerder op deze site vernoemde, luister ik hier in Mechelen naar de Brusselse frequentie. Het geluid valt na het tijdsein voor ruim 30 seconden uit. Op het half uur na de vermelding van alle SV frequenties valt het geluid weer uit. Dat is al de hele dag zo. Dus nooit een volledig nieuwsbulletin te beluisteren op 107.9 FM.

geronimo
geronimo
6 september 2018 - 08:39 08:39

Technisch is het een ramp ! Het zou beter zijn als GB zich liet adviseren door een adviseur, en niet door een verkoper….

PVM
PVM
5 september 2018 - 18:50 18:50

Ik heb ook een korte tijd naar Stadsradio Vlaanderen geluisterd, en ik moet je gelijk geven. De muziekkeuze vind ik wel niet zo slecht, maar de jingles en dit nieuws om het half uur vind ik dan wel heel minder. Het komt allemaal weinig professioneel over. Men heeft een zwaar zendvermogen in West Vlaanderen waar velen jaloers op kunnen zijn, maar hun programma’s zijn dan veel minder. Ik hoop dat men er echt werk van maakt om dit station serieus uit te bouwen.

eddy
eddy
6 september 2018 - 01:04 01:04
Antwoord aan  PVM

radio met de beste djs van belgie werd er gezegd nou nou,ik zou zeggen dat stadsradio vlaanderen gewoon niet beter is dan zeg maar de kleinere lokale radio vanonder de kerktoren 😉

gert
gert
5 september 2018 - 15:45 15:45

wat een rotzooi,ethervervuiling au fond!

Eric De Meyere
Eric De Meyere
5 september 2018 - 17:51 17:51
Antwoord aan  gert

Daar hebt u groot gelijk in. De radiozenders die goed waren en hun best deden om een bepaald publiek aan te spreken vlogen er uit. Ook de commerciële VRT zenders mogen gerust vertrekken van mij. De muziek die ze draaien trekt op geen bal laat staan dan nog de presentatie.
Als ze later op DAB gaan zenden en de fm verdwijnt, dan hoef ik geen radio meer. Ik geef geen halve euro voor dat gezever.
Groet

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx