RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

Beroemde audio-logo ‘Dit is Veronica’ komt uit film

Het is geen wereldprimeur, schrijft Jingleweb, wel een minder bekend weetje dat vooral de echte Radio Veronica-fan met veel plezier zal omarmen. Het betreft het audiologo van ‘Dit is Veronica’. Een oorwurm die je in al zijn eenvoud nooit meer loslaat. Weliswaar een eenvoud met een iets ingewikkelder geschiedenis die eraan vooraf gaat. En zoals wel meer gebeurt in de rijke geschiedenis van de radio dienen buitenlandse voorbeelden vaker als inspiratie.

Voor ‘Dit is Veronica’ speelde men leentje buur bij het Amerikaanse radiostation W-I-N-D uit Chicago. Zij haalden dan weer de mosterd uit de iconische film ‘Gone with the wind’ (1939). Luister om te beginnen maar eens goed naar dit korte fragment hieronder. Eerst hoor je het begin van de filmmuziek, daarna een Veronica-jingle en dan weer het begin van de filmmuziek. De melodielijn is niet 100% hetzelfde, maar de jingles zijn er wel duidelijk op geïnspireerd.

En dan is er nóg een mooi jingle-weetje. Het audiologo werd niet (voor het eerst) geschreven door Tom Merriman (TM). Dan zou je geneigd zijn om te denken omdat hij en zijn bedrijf TM de jingles maakten voor het eerste echte jinglepakket voor Veronica; The Power. Dat werd in 1977 voor de Nederlandse radiomarkt ingezongen met de tekst ‘Dit-is-Veronica’.

Maar de melodielijn voor het logo was al eerder gecomponeerd door Dick Hamilton van het jinglebedrijf Heller uit Hollywood. Kortom, geen wereldprimeur, maar toch een uitroepteken waard. Hamilton gebruikte dus de tonen van ‘Gone with the wind’. Luister hieronder naar een Jingleweb-montage van een aantal Heller (Hamilton) jingles voor WIND in Chicago. (Helaas valt de kwaliteit van de jingles iets tegen).

Dick Hamilton is een zeer creatieve en vooruitstrevende componist, wiens jingles onmiddellijk herkenbaar zijn. Van halverwege de jaren 60 tot begin jaren 70 schreef hij voor Hugh Heller. Zijn werk kenmerkte zich door het gebruik van de Moog en de Mini Moog, een creatieve aanpak met bijzondere geluiden én door de inzet van de Ron Hicklin Singers uit Los Angeles. Hamilton vertrok bij de Heller Corp. in 1974, waarna hij van 1974 tot 1976 werkte voor TM Productions in Dallas.

Hij zal er gezien en gehoord hebben hoe Tom Merriman (foto rechts) de TM-versies schreef voor W.I.N.D in Chicago. Hij overleed in 2009. Dick Hamilton (foto links) woont sinds 2013 in Sarasota, California, aan de Golf van Mexico. (Jingleweb.nl)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx