RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Bereik van radio blijft nagenoeg gelijk in Nederland

Niet zelden gaat het in gesprekken over media en in het bijzonder over radio, dat het medium op zijn retour is. Jongere generaties zouden het ‘oude’ medium steeds vaker links laten liggen. Maar is dit wel zo? Dat de ‘beleving’ anders is dan bij vorige generaties is een vaststaand feit. Met de komst van het internet, de sociale media, podcasts en de digitale revolutie is er immers zoveel meer om uit te kiezen. 

‘Meten is weten’ dachten ze bij het Nederlandse Commissariaat voor de Media (CvdM) en ze togen op onderzoek. De studie werd al voor de derde keer uitgevoerd, in samenwerking met het Reuters Institute for the Study of Journalism. Daarbij was het vooral de bedoeling om te peilen naar de interesse in nieuws en informatie. Zopas werden de resultaten gepubliceerd in een nieuwe editie van het Digital News Report Nederland. Naast eigen land, werd er ook geënqueteerd in Vlaanderen, Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Een eerste verrassing is misschien de conclusie dat het bereik van radio in Nederland nauwelijks gedaald is, over de voorbije jaren. NPO Radio 2, dat enigszins vergelijkbaar is met het Vlaamse Radio 2, gaat er zelfs op vooruit. Toch klopt het gevoel dat jongeren minder radio luisteren enigszins, want het rapport concludeert eveneens dat het medium vooral bij 55-plussers belangrijk is, zeker wanneer het om nieuws en informatie gaat. 

Deze groep zet de radio het vaakst aan om naar het nieuws te luisteren, de 25- tot 34- jarigen doen dit het minst. Globaal maakt 36% van de Nederlanders gebruik van de radio als nieuwsmedium. In Frankrijk en de Verenigde Staten is dit slechts 21%. Het Verenigd Koninkrijk klokt af op 30%. Duitsland scoort in deze studie dan weer het hoogste met 45%. 

Een apart hoofdstuk is gewijd aan het fenomeen podcast. Daaruit blijkt dat Nederland aan kop gaat als land waar de toename het grootst is. Het aantal gebruikers nam toe met vijf procent, van 21 naar 26%. Bij jongeren is vooral audio belangrijk: twaalf procent geeft er de voorkeur aan om op de hoogte te blijven van de actualiteit.

Het NOS Journaal, zowel radio, als televisie als online, is met grote voorsprong het meest geconsulteerde nieuwsmerk. Ten opzichte van 2019 zijn de verhoudingen bijna onveranderd. Dat geldt ook voor NU.nl, dat op nummer 2 staat. RTL, op nummer 3, daalt licht. Het AD gaat er op vooruit, door een grotere online toename. Alle andere merken bleven nagenoeg stabiel. (TB – Bron: Radiofreak.nl)

° Een samenvatting van deze studie, leest u hier.
° Het zeer lijvige rapport (58 pagina’s en heel veel schema’s en overzichten), vindt u hier.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx