RadioVisie

  • .
    .

Beoutq TV, op weg om legaal te worden?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Saoedi Arabië kampt met een zwaar besmeurd imago. Voortdurende schendingen van de mensenrechten, het genadeloos in de kiem smoren van de vrije meningsuiting en het eindeloos gekibbel met buurland Qatar over vermeende steun aan terroristische organisaties vertroebelen reeds lang het politieke klimaat. 

Ook het moedwillig illegaal overnemen van sportverslagen via het door de overheid gesteunde Beoutq TV manoeuvreren het koninkrijk in een benarde positie. Het onlangs bereikte akkoord over de organisatie van een nachtelijke F1 Grand Prix in Jeddah kan misschien één en ander ten goede keren.

Ter herinnering

Al sinds 2018 regent het klachten over Beoutq TV dat onder meer beelden van het wereldkampioenschap voetbal in de Sovjet-Unie en van talloze toppers uit de lucratieve Britse competitie kaapte. Het geviseerde BeIN SPORTS in de Qatarese hoofdstad Doha betaalde inmiddels een dure prijs voor deze piraterij. Verschillende disciplines, onder andere de F1, werden noodgedwongen geschrapt waardoor het banenverlies dramatische opliep. 

De hele hofhouding rond Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed raakte trouwens in nog nauwere schoentjes toen hun betrokkenheid bij de moord op de kritische journalist Jamal Kashoggi alsmaar duidelijker werd en op toenemende internationale afkering stuitte. Deze negatieve context hypothekeerde de plannen om, in navolging van de oliestaat Abu Dhabi, te investeren in de Engelse ‘Premier League’. Pogingen om Newcastle United binnen te rijven, stuitten op massaal protest waardoor potentiële kopers onverrichtterzake afdropen.

Genoeg is genoeg

Met een veroordeling door de Wereldhandelsorganisatie ‘WTO’ omwille de praktijken van Beoutq TV besloot Saoedi Arabië uiteindelijk het geweer van schouder te veranderen. Het aanknopen van discrete onderhandelingen met het ‘Formule One Management’ resulteerde in een zevenjarige overeenkomst voor een jaarlijkse race op een gloednieuw, door Alexander Würz ontworpen, circuit van iets meer dan zeven kilometer in de nabijheid van Jeddah. 

Een streling voor het oog, een must voor de snelheidsduivels maar niet tot ieders enthousiasme vermits regerend wereldkampioen Lewis Hamilton niet meteen stond te springen om naar het land met de twijfelachtige reputatie op vlak van gelijke kansen te reizen. De autoriteiten schakelden echter een versnelling hoger. 

Vermits BeIN SPORTS in het Midden-Oosten over talrijke uitzendlicenties beschikt, sleutelde de minister van sport Prins Abdulaziz bin Turki al-Faisal aan de oprichting van de ‘Saudia Sports Company’, die via de nodige vergunningen de consumenten met een gevarieerd aanbod moet verleiden. Gedurfde ambitie, zeker omdat men in de eerste plaats het wantrouwen tegenover de handelswijze van Beoutq TV moet ontdooien. 

Vandaar dat de politicus herhaaldelijk pleitte voor een doordachte aanpak waarbij de komst van het F1-circus in november van volgend jaar als hoofdargument wordt uitgespeeld om lid te worden van het multimediale platform. Eenmaal deze ambities gerealiseerd, hoopt men vervolgens om de rechten van verschillende voetbalcompetities correct te strikken. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

BeoutQ zwaar onder vuur

Sinds de moord op de dissidente journalist Jamal Khasoggi in de Saudische ambassade van Istanbul Lees verder

Golfoorlog in Newcastle

De relatief bescheiden voetbalclub uit de Britse Premier League Newcastle United belandde ongewild in een Lees verder

Massaal banenverlies Beinsport: gevolg van ‘piraterij’

Radiopiraten’. Zonder licentie uitzenden op een niet verkregen frequentie. Het is van alle tijden en Lees verder

Geen Formule 1 meer bij BeInSports (video)

Nauwelijks een maand voor de start van het F1-seizoen in het Albert Park van Melbourne, Lees verder

BeIN Sports moet snoeien (video)

Het onderbreken van verschillende Europese voetbalcompetities en de verkoop van de Engelse voetbalclub Newcastle aan Lees verder

Blad 1592: Warmste Week, middengolf in Spanje, MENT

• De Warmste Week vanuit Hasselt • Spaanse middengolf is nog niet dood • De Lees verder

Blad 1588: Koen De Bouw, DAB+ in Nederland, Radio Drenthe

• Koen De Bouw is nieuwe VTM-trailerstem • Nederland: 26 procent heeft DAB+ • Nieuwe Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx