RadioVisie

  • .
    .

Benny Brown: gezocht en teruggevonden (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds zijn afscheid bij het lokale Radio Lëtzebuerg bleef het behoorlijk stil rond Benny Brown. De oudere generaties herinneren zich hem als één van de sterkhouders van de legendarische nachtelijke Engelstalige service van Radio Luxemburg, toen op de middengolffrequentie 208 meter. 

De wereldwijde drang in radioland naar een grondige verjongingskuur dwong Brown, na een lange staat van dienst, om de schuiver van de microfoon dicht te trekken. Maar groot was de verrassing toen de Luxemburgse stadsradio 100,7 FM, die onder andere met Europees geld wordt gesubsidieerd, recent een programma-uitbreiding met deze voormalige Vietnamveteraan introduceerde.

Gezien zijn passie voor de radio belandde de in San Francisco geboren Brown via het leger in het Duitse Frankfurt waar hij een baantje kreeg bij het AFN netwerk. Later bekende hij dat zijn vizier toen al was gericht op het allergrootste commerciële station in Europa; Radio Luxembourg. Zijn dromen leken in dit geval geen bedrog was, de toenmalige Luxemburgse verantwoordelijken Alan Keen en Tony Prince engageerden hem als opvolger voor de naar de BBC uitgeweken Steve Wright. Zijn typische donkere en schorre stem werd snel bekend en gewaardeerd in miljoenen huiskamers. Zelfs over het ijzeren gordijn groeide zijn schare fans in sneltreinvaart.

Even terug naar huis

Het jaar 1985 werd een keerpunt in zijn carrière. ABC Watermark, dat met presentator Kasey Casem de ‘American Top 40’ wereldwijd verspreidde, zocht naar nieuwe afzetmarkten. Vandaar dat Benny Brown de vraag kreeg om de Duitstalige versie van deze vier uur durende show in te blikken. 

Maar omdat het heimwee naar het oude Europese continent langzaam de kop opstak, keerde hij uiteindelijk terug naar de beroemde Luxemburgse Vila Louvigny, het hoofdkwartier van Radio Luxemburg, waar hij ooit samen met ronkende namen als Bob Stewart, Rob Jones, Mike Read en Peter Powell onvergetelijke uren sleet en uiteraard tal van memorabele programma’s maakte.

Een gewijzigde situatie

Het draaide allemaal anders uit: CLT, de moedermaatschappij van Radio Luxembourg, verloor langzaam de strijd met de Britse commerciële concurrenten, die dankzij een betere ontvangst, ook op FM, de publicitaire inkomsten zagen stijgen. In 1991 viel het doek over de ooit zo geprezen avond- en nacht service.  Een jaar later werd ook de doorgifte via de Astra-satelliet, na een lange afscheidsshow met Mike Hollis, gestopt. Gelukkig functioneerde het lokale Radio Lëtzebuerg als opvangnet voor Benny Brown, die tussendoor onder andere de ‘Pepsi Chart’, op zondagnamiddag, bij Atlantic 252 verzorgde. Gezien zijn leeftijd werd hij met veel tegenzin op 15 juli 2015 door RTL aan de kant geschoven.

Omdat degelijke radiostemmen niet voor het oprapen liggen, greep het socioculturele 100,7 FM de kans om dit icoon aan te werven. Het station aan de Avenue John F. Kennedy in het hart van de stad Luxemburg, begreep immers dat hun format zich niet langer kon beperken tot klassieke muziek, jazz en eigentijdse componisten maar dat ook de rock, blues en jazz een plek in hun aanbod verdienden. En vermits de werkloze Benny Brown perfect aan het gewenste profiel beantwoordde, werd hij zonder dralen aan het personeelsbestand toegevoegd. 

Wie hem wil herontdekken, één goede raad, afstemmen elke dinsdagavond tussen 20:00 en 23:00 uur op 100,7 FM. (FvM)

° Foto bovenaan – credits: University of Luxembourg


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx