RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Ben Bode zal nooit meer een plaatje draaien (audio)

Zopas bereikte ons het bericht – via Paul Rusling – dat Ben Bode is overleden. Hij schreef zijn eerste column voor RadioVisie in januari 2018, exact vier jaar geleden. Van ‘Plaatje maar weer’ zouden zeventig afleveringen gepubliceerd worden. Zijn schrijfstijl was uniek, altijd vlot, steeds grappig, immer met (soms scherpe) humor. Ben was gepokt en gemazeld in de wereld van de radio, in het bijzonder die van de offshore zenders.  

Hij was betrokken bij één van de vier hoofdstukken in het chaotische avontuur van Radio Delmare (1978). Begin 1979 organiseerde hij de terugkeer van Radio Caroline, als Nederlandstalige zeezender, vanaf de MV Mi Amigo vanuit een kantoor in Den Haag. Daarna stortte hij zich op Radio Paradijs, alweer een zeezender die heel kort in de lucht was vanaf de Magda Maria. Het station was een opdracht van de Vlaamse en Nederlandse eigenaren, die eerder in de rechtse middens te situeren waren. 

Noch vooraleer de programma’s van start konden gaan, werd het zendschip geënterd door de Nederlandse marine en opgebracht. Ben werd gearresteerd. Paradijs was voor het eerst te beluisteren op zondag 26 juli 1981 op 270 meter met testuitzendingen, die tot de dag van entering – zaterdag 1 augustus 1981 – zouden duren.  Daarna was hij de initiator achter Radio Monique, uitzendend vanaf de MV Ross Revenge (1984-1987).

Ben was ook actief in België, reeds vanaf het begin van de vrije radio. Hij zette het productiebedrijf Probe Scores op (Amsterdam en Antwerpen). Eén van de eerste opdrachten kwam van het Antwerpse – toen nog illegale Radio Atlantis -, met een studio in een gehuurde kamer in het stedelijke Tourist Hotel, waar ook de zender en de uitzendmast stonden. Vele Vlaamse lokale radiostations zouden op hem beroep doen, net als de VRT en de Nederlandse omroepvereniging KRO. Ook voor de productie van reclame-spots. Zelfs de Franstalige markt wist hem te vinden: Radio Contact, Kiss FM, NRJ. Ben werkte vaak samen met Peter van Dam.

Uiteindelijk stapte Ben helemaal uit de radiosector, maar bleef wel in het Antwerpse wonen. Tot zijn overlijden in Mortsel waar hij conciërge was. Ben Bode werd 66 en overleed vrijdag in een ziekenhuis in Antwerpen. (TB)

° Ben Bode: Plaatje maar weer.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dave dave
Dave dave
24 januari 2022 - 20:16 20:16

Wat een mooie erkenning voor mijn jouw
Hij is niet oud geworden maar heeft voor 10 geleefd ……
Dave

eric
eric
24 januari 2022 - 09:35 09:35

Weer iemand die zich zo enorm inzette voor het welzijn van de zeezenders en later van de de vrije radio’s, die er niet meer is. Jammer. Veel sterkte aan de familie en vrienden van Ben

Dirk Vandemast
Dirk Vandemast
23 januari 2022 - 21:36 21:36

Met zijn firma PROBE maakte hij voor Radio 7 in 1983 een origineele gezongen jinglepakket met de baseline “Radio 7, er kan er maar 1 de beste zijn” en ook heel wat shouts (zoals onze allereerste naamjingles). De mijn klonk zo’n beetje als Direk Fandemast. Blijven tijdloos. Ik heb ze nog op een bandopname (grote spoel). RIP Ben Bode.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx