RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Belgische muziek schaft federalisme af (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Week van de Belgische muziek eert creativiteit en authenticiteit van eigen bodem

Na een succesvolle eerste editie krijgt de ‘Week van de Belgische muziek’ een vervolg. Vanaf maandag 31 januari tot en met zondag 6 februari is het weer één en al muziek uit eigen gouw die de klok slaat. De nationale creatieve, authentieke muziekscene is er tenslotte één om trots op te zijn, vinden initiatiefnemers van het eerste uur VI.BE – het aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector – en de VRT. 

Daarom roepen ze iedereen massaal op om muziek van eigen bodem opnieuw volop in de schijnwerpers te zetten met tal van initiatieven over het hele land. Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Klara, Eén, Canvas en VRT NU zetten in deze speciale week tal van artiesten en muziek van eigen bodem extra in de kijker. Het is, na een jaar uitstel, ook uitkijken naar een dubbeleditie van de Music Industry Awards (MIA’s) op donderdag 3 februari. Meer initiatieven van de publieke omroep worden later bekend gemaakt.

Relance van de muzieksector

In 2020 kreeg de muzieksector het hard te verduren. Live spelen kon niet, releases werden uitgesteld, jobs gingen verloren. Als antwoord was er de ‘Week van de Belgische muziek’: één grote liefdesverklaring aan muziek van eigen bodem. Liefde was er in concertzalen, bibliotheken, scholen, platenwinkels en in de media … Van een Sportpaleis boordevol kaarsjes tot serenades in elke straat op valentijn. Het deed de getroffen sector enorm deugd.

Een jaar later mag er (voorlopig) opnieuw veel meer: samenkomen bijvoorbeeld, livemuziek maakte z’n langverwachte terugkeer. Een mogelijkheid om deze tweede editie groter te maken dan de eerste. Naast VI.BE en de VRT scharen ook Willy, QMusic (Q-DOWNTOWN), Joe (JOE Lage Landen), NRJ, Nostalgie en Bruzz) zich opnieuw achter het project en passen ze eveneens hun programmatie aan. 

° Lees verder onder het filmpje

Nieuw dit jaar is dat de Week van de Belgische muziek over het hele land zal leven: RTBF,  Conseil de la musique en Court-Circuit (de steunpunten van muziek in Franstalig België) maken Wallonië warm. Het wordt een ongeziene coalitie tussen verschillende mediapartners over heel het land. En dat allemaal met eenzelfde gedachte: liefde voor Belgische muziek.

Doe ook mee

De Belgische muziekscene is er één om trots op te zijn. En dat mag getoond worden. Van concertzalen tot jeugdhuizen, van platenzaken tot culturele centra, van scholen tot bibliotheken, van violisten tot beatmakers, van muziekfanaten tot occasionele meezingers: al wie een hart heeft voor Belgische muziek, mag die liefde tonen. VI.BE en de VRT sporen aan om er opnieuw één grote liefdesverklaring van te maken. Iedereen die iets wil organiseren, kan dit initiatief insturen via Weekvandebelgischemuziek.be, waar ook meer info te vinden is.

MIA’s op donderdag 3 februari

In 2022 pakken de VRT en VI.BE uit met een speciale, dubbele MIA-editie waarbij zowel het muziekjaar 2020 als 2021 aan bod komt. Het uitstellen vorig jaar was één van de aanleidingen om de eerste ‘Week van de Belgische’ muziek te organiseren. Na een jaartje is men nu weer helemaal terug. Het evenement vindt plaats op donderdag 3 februari in Paleis 12 in Brussel. Voor wie niet kan wachten, is er goed nieuws: tickets voor de MIA’s zijn vanaf nu te koop via Mias.be of Paleis12.com.

De genomineerden worden later bekend gemaakt.  Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen, kan terecht op Mias.een.be.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De keerzijde van de ‘Week van de Belgische muziek’: “We vinden uw nummers niet sterk genoeg”

Radio 1 mag zich dan deze week wel dubbel plooien voor de ‘Belgische muziek’, hun Lees verder

Week van de Belgische muziek bij Q, Joe & Willy

Belgische artiesten coveren elkaars nummers bij Qmusic, Joe steunt LIVE2020 en Willy gaat 24/7 Belgisch. Lees verder

VRT radio: ‘Week van de Belgische muziek’

Een grootschalige liefdesverklaring aan muziek van eigen bodem VRT en VI.BE (aanspreekpunt voor artiesten en Lees verder

‘Week van de Belgische muziek’ in de maak

In februari 2021 lanceren VRT en VI.BE, het aanspreekpunt voor de Vlaamse muzieksector en co-organisator Lees verder

‘Waterloo’ bovenaan ‘NPO Radio 2 Songfestival Top 50’

'Waterloo' van ABBA staat op de eerste plaats van de 'NPO Radio 2 Songfestival Top Lees verder

Release party nieuw boek Leo Weijers

De release party voor pers en genodigden van ‘Zo te sterven op het water; een Lees verder

Documentaire over het iconische ‘Countdown’ (video)

Wie drie 'begrippen' zou moeten geven om 'Veronica' te definiëren komt ongetwijfeld uit op offshore Lees verder

Klara en de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello – 1 (video)

Voor het eerst hechte samenwerking met Canvas Na de uitgestelde editie van 2020 en die Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x