RadioVisie

  • .
    .

Belgische ‘kortegolfvluchteling’ opgevangen in Nederland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Politici die het licht van de zon ontkennen? U vult er complete voetbalstadia mee. Zo bestaat in België – officieel – de AM niet meer. Licenties voor zowel midden- als kortegolf worden bijgevolg niet meer uitgereikt. Alhoewel het land er een hele zwik kreeg toebedeeld. En dat leidt tot bijzondere situaties, waarvan dit er eentje is. Radio Onda is een Belgische kortegolfomroep met een… Nederlandse licentie op zak.

De radio wordt beheerd door de VZW Onda, met zetel in Brussel. Het format bestaat uit een mix van Franse en Braziliaanse muziek, dit met de bedoeling om de Braziliaanse cultuur beter bekend te maken. Daarom werd naast de webradio ook een kortegolfstation begonnen op 6140 kHz, dit met een vermogen 500 Watt. De zender staat in Borculo, een Nederlandse gemeente in de Achterhoek, provincie Gelderland. Van daaruit wordt een groot deel van Europa bereikt. (zie ook kaartje onderaan)

De programmering is behoorlijk gevarieerd, van Braziliaanse populaire muziek (MPB), national rock, samba en country tot vele andere nationale stijlen. Met de focus op de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. De muzikale afwisseling is groot. Humor en informatie worden niet geschuwd. Bedoeling is om niet enkel een Braziliaans, maar ook een Belgisch en Europees publiek te bereiken.

De VZW Onda is lid van HFCC in Genève, de internationale instantie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van kortegolffrequenties. Binnenkort hoopt Onda ook via de digitale ether in de Europese hoofdstad uit te kunnen zenden. (TB – met dank aan HV)

° Radio Onda


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
14 december 2021 - 19:45 19:45

Je moet maar in een studio wonen in stad, om altegaar niks te hebben aan AM, en ook korte golf. Die Onda is in de Westhoek maar redelijk als je buiten zit op terras, en daar is het nu niet echt het weer voor. In Nl schakelen de zenders graag over van AM naar DAB, en dus zal die AM weer wegdeemsteren …
Dat gedoe van AM of kortegolf dx is alleen voor iemand et een villa of een hofstede op het platteland … En als je de blindheid van politici uitlegt op de juiste plaats, dan krijg je er een pensioen voor, dus wat wil je? Dat we hier gaan poken om een professor zijn pensioen af te pakken met een boertje die gaat uitzenden op AM, zoals in NL? En ook al vooral voor dat sparen voor hun pensioen mag de prof nooit meer landen!

Johnny De Ponny
Johnny De Ponny
14 december 2021 - 15:56 15:56

De ex 927 KHz van Radio 1 en toegewezen aan Belgie wordt tegenwoordig gebruikt door Power 927 vanuit Noord Italie en is redelijk tot goed te ontvangen in Belgie vanaf de duisterzone intreed.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx