In België is het streamen van muziek via Spotify nog steeds veel minder ingeburgerd dan in de rest van Europa. Dat wreekt zich vooral voor de Belgische artiesten die in toenemende mate afhankelijk worden van dergelijke platformen. Focus Knack ging op onderzoek en poneert daarbij enkele opmerkelijke theorieën.
De aanleiding: in de Belgische Spotify-eindejaarslijstjes van meest gestreamde liedjes en artiesten vind je amper Belgische artiesten/producties, terwijl in de ons omringende landen de top 5 van meest gestreamde songs wél steevast producten van eigen bodem zijn. En dat terwijl onze alom geroemde Belpopartiesten de voorbije twintig jaar internationaal zo enorm scoorden. Wat is er dan de laatste jaren gebeurd?
Volgens Focus Knack heeft België een verouderd muzieklandschap, dat niet meer past in een streaminglandschap. “Het is moeilijk hard te maken, maar dat ons ‘belpopsysteem’ decennialang zo sterk was, lijkt vandaag net een remmende rol te spelen. De volledige Belgische muziekindustrie was afgestemd op gitaarbands, fysieke albumverkoop, traditionele media en een bloeiend livecircuit”, aldus het magazine.
Streaming vereist een ander model. Bij ons blijven de artiesten afhankelijk van andere platforms, zoals Regi die vooral scoorde dankzij VTM’s Liefde voor Muziek. Vrijwel niemand slaagt er in om via Spotify zelf naam te maken in eigen land, iets wat in alle ons omringende landen wél al jaren lukt, vooral met rapartiesten. Zo moet Angèle het vooral hebben van streamers in Frankrijk en halen Vlaamse rappers als Bryan MG en Soufiane Eddy hun miljoenen streams in Nederland.
De reden waarom bij ons minder mensen zich abonneren op deze diensten zou dan weer te maken hebben met de wettelijke beperkingen die in ons land gelden op koppelverkoop. In de ons omringende landen werden Spotify en Deezer mee gepusht door telecombedrijven, die telefoon- en streamingabonnementen in één pakket verkochten. In België is dat verboden.
Het is dus een de-kip-of-het-eiverhaal. Wordt er in ons land weinig gefocust op streaming omdat de streamingmarkt te klein is? Of is de streamingmarkt te klein omdat er te weinig op gefocust wordt? Het resultaat is in elk geval hetzelfde: er valt voor de meeste Belgische artiesten weinig te verdienen aan lokale streaming.
Terwijl commerciële artiesten in het buitenland al jaren bezig zijn met playliststrategieën, Instagram-volgers en maandelijkse luisteraars, moeten onze artiesten het hebben van airplay en optredens, de laatste pijlers van het oude model die nog overeind staan. Het Belgische muziekmodel raakt dan ook stilaan verouderd.
- Het volledige artikel vind je achter de betaalmuur bij Knack.