fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Belgische artiesten aarden niet op Spotify

In België is het streamen van muziek via Spotify nog steeds veel minder ingeburgerd dan in de rest van Europa. Dat wreekt zich vooral voor de Belgische artiesten die in toenemende mate afhankelijk worden van dergelijke platformen. Focus Knack ging op onderzoek en poneert daarbij enkele opmerkelijke theorieën.

De aanleiding: in de Belgische Spotify-eindejaarslijstjes van meest gestreamde liedjes en artiesten vind je amper Belgische artiesten/producties, terwijl in de ons omringende landen de top 5 van meest gestreamde songs wél steevast producten van eigen bodem zijn. En dat terwijl onze alom geroemde Belpopartiesten de voorbije twintig jaar internationaal zo enorm scoorden. Wat is er dan de laatste jaren gebeurd?

Volgens Focus Knack heeft België een verouderd muzieklandschap, dat niet meer past in een streaminglandschap. “Het is moeilijk hard te maken, maar dat ons ‘belpopsysteem’ decennialang zo sterk was, lijkt vandaag net een remmende rol te spelen. De volledige Belgische muziekindustrie was afgestemd op gitaarbands, fysieke albumverkoop, traditionele media en een bloeiend livecircuit”, aldus het magazine.

Streaming vereist een ander model. Bij ons blijven de artiesten afhankelijk van andere platforms, zoals Regi die vooral scoorde dankzij VTM’s Liefde voor Muziek. Vrijwel niemand slaagt er in om via Spotify zelf naam te maken in eigen land, iets wat in alle ons omringende landen wél al jaren lukt, vooral met rapartiesten. Zo moet Angèle het vooral hebben van streamers in Frankrijk en halen Vlaamse rappers als Bryan MG en Soufiane Eddy hun miljoenen streams in Nederland.

De reden waarom bij ons minder mensen zich abonneren op deze diensten zou dan weer te maken hebben met de wettelijke beperkingen die in ons land gelden op koppelverkoop. In de ons omringende landen werden Spotify en Deezer mee gepusht door telecombedrijven, die telefoon- en streamingabonnementen in één pakket verkochten. In België is dat verboden.

Het is dus een de-kip-of-het-eiverhaal. Wordt er in ons land weinig gefocust op streaming omdat de streamingmarkt te klein is? Of is de streamingmarkt te klein omdat er te weinig op gefocust wordt? Het resultaat is in elk geval hetzelfde: er valt voor de meeste Belgische artiesten weinig te verdienen aan lokale streaming.

Terwijl commerciële artiesten in het buitenland al jaren bezig zijn met playliststrategieën, Instagram-volgers en maandelijkse luisteraars, moeten onze artiesten het hebben van airplay en optredens, de laatste pijlers van het oude model die nog overeind staan. Het Belgische muziekmodel raakt dan ook stilaan verouderd.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 672: Maria, Spotify & Sting (video)

Misschien verdient u er uw hemel niet mee, maar kwaad kan het niet. Gevecht tussen Lees verder

Nieuwe formule voor podcasters & Spotify koopt hostingbedrijf

Podcasts, we houden er wel van, omdat er een groot stuk vrijheid insteekt. Als maker Lees verder

Overweegt Spotify betalend abonnement voor podcasts?

Uit een rondvraag die Spotify via zijn app doorstuurde, overweegt het bedrijf om een betalende Lees verder

Spotify: iedereen een eigen radiostation! (video)

Het Nederlandse radio-icoon Willem van Kooten toeterde in de jaren negentig van de vorige eeuw Lees verder

Blad 620: NRJ, Spotify & StuBru (video)

We hadden al Throwback Thursday en nog een hele rits andere en nu is er Lees verder

Spotify: 300 miljoen gebruikers, verliezen blijven opstapelen

Spotify heeft momenteel een recordaantal van 299 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, maar lijdt steeds zwaardere Lees verder

Spotify Group Session: samen luisteren

Het lijkt een beetje de week van Spotify te worden. Tenminste wat de berichtgeving betreft Lees verder

Toekomst van audio: 10 trends volgens Filip Pletinckx

Radiostations, streams, podcasts, radio-apps en intussen ook Clubhouse: audio is overal. Nieuwe mogelijkheden en bijhorende Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Wat de radio kan leren van de podcast

Radio-dj’s met een dubbele identiteit

Het is vandaag 27 december… 1975 (audio)

Sluiten