RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

België houdt definitief op te bestaan (op AM)

Nog maar een paar weken en dan houdt België helemaal op te bestaan in de wereld van de… middengolfradio. De allerlaatste ambassadeur trekt de stekker per 1 januari 2019 uit het stopcontact. Maar eerst even terug naar ongeveer een jaar geleden… 

Op 15 december 2017 publiceerden we een artikel met de kop: ‘Verliest België haar laatste internationale vertegenwoordiger(s) op de middengolf?’ Toen gonsde het immers van de geruchten dat de RTBF haar AM-zenders op 621 (La Première) en 1125 kHz (Viva Cité) zou uitschakelen. De Vlaamse publieke omroep was de Waalse landgenoten al veel langer voor gegaan. Radio 1 was de laatste vertegenwoordiger. Zij zonden hun laatste noot al op 1 januari 2012 uit via de 927 kHz.

Uiteindelijk blies Franco Fantuzzi ‘Direction des Emetteurs RTBF’ toen tegelijk koud en warm: “Effectivement, ces rumeurs circulent concernant l’alimentation électrique du site de Wavre Radio. La RTBF est en négociation avec Elia pour postposer l’arrêt de l’alimentation mais je ne peux vous dire quel en sera le résultat. Le Directeur général de la radio a effectivement annoncé que l’extinction de l’AM était liée au déploiement de la DAB+. En ce qui concerne Houdeng, rien n’est prévu pour l’instant.”

Kortom, er werd nagedacht, getwijfeld en afgetast. Het was slechts uitstel van executie, vlak na de zomer van 2018 werd beslist om eind dit jaar de middengolfband definitief te verlaten. Dit onder andere tot groot ongenoegen van ‘Association pour la promotion de la francophonie en Flandre’ (APFF). “Veel van de 310.000 Franstaligen die in Vlaanderen wonen zullen hier het slachtoffer van worden”, aldus de vereniging. “Enkel wie dicht bij Brussel of Wallonië woont zal de RTBF kunnen blijven beluisteren via FM of DAB+.”

De stuurzender voor de Telefunken Tram (621 kHz)
De 300 kW-zware Telefunken Tram-zender voor de 621 kHz.

De RTBF motiveerde haar beslissing door te stellen dat de exploitatie veel te duur is geworden zeker in het licht van de ontwikkeling van digitale radio en maakte eind november via de dienst’ Mediation et Relation avec les publics’ het nieuws bekend dat er voor het laatst zal worden uitgezonden via de 621 en 1125 kHz op 31 december 2018.

Voor de 621 kHz wordt een tien jaar oude Telefunken Tram zender gebruikt, die een maximaal vermogen van 300 kW heeft. De zendmast in Waver is 245 meter hoog en werd eerder ook, via een diplexer, gebruikt voor de 540 en de 621 kHz als halve golf straler. Dezelfde mast moest in 1983 de VRT depanneren toen op 16 oktober 1983 hun 315-meter hoge tv-mast, tijdens een stevige storm, neerstortte.

De 621 kHz is een belangrijke frequentie voor de RTBF, getuige daarvan het feit dat er een reservemast is voorzien. Negentig meter hoog en eveneens via een diplexer te gebruiken voor 540 en 621 kHz als een kwartgolf antenne straler. Het vermogen van de zender op 1125 kHz bedraagt 10 kW. Het betreft een kwartgolf mast van 67 meter die in Houdeng staat. (JLB, WG)

° Fotocredits: Lex Vosselaer


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 985: Guus, Axelle en Nostalgie (audio)

• Guus Meeuwis kreeg ‘Top 4000 Oeuvre Award’ • Limburgse Axelle op Waalse Bel RTL Lees verder

Philippe Deraymaeker, Directeur DH Radio, over zijn ‘Music & News’-zender (video)

Philippe Deraymaeker viert binnenkort zijn veertigjarige radioloopbaan. Niet enkel is hij op de Waalse DH Lees verder

Radio Contact laat kinderogen fonkelen 

In Vlaanderen zet Joe zich in voor kansarme kinderen tijdens de komende cadeautjesweken, in Wallonië Lees verder

Blad 981: Telenet, Radio Star & Nostalgie

• Kleine mijlpaal in de televisiegeschiedenis • MFL-radiomarathon bracht al 14.609,50 euro op • Wallonië: Lees verder

Blad 966: Be One, Fun Radio, Magda Maria (video)

• Radio Be One lanceert eigen kerstkanaal, het hele jaar rond • Wallonië: Fun Radio Lees verder

Blad 961: Nostalgie+, Audiodienst en Willy van Praet (audio)

• Wallonië: straatkunstenaar Milan tekende campagne voor Nostalgie+ • Gratis radioservice met uittips • Eresaluut Lees verder

Blad 958: Benelux, Lorali, Spotify, NRJ

• Limburgse radio's Benelux en Lorali ruilen frequenties • Spotify maakte voor het eerst operationele Lees verder

Nog minder reclame bij RTBF?

Waalse overheid zou verlies zelf compenseren Bénédicte Linard (Ecolo) minister van Media van de Franse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x