fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

België houdt definitief op te bestaan (op AM)

Nog maar een paar weken en dan houdt België helemaal op te bestaan in de wereld van de… middengolfradio. De allerlaatste ambassadeur trekt de stekker per 1 januari 2019 uit het stopcontact. Maar eerst even terug naar ongeveer een jaar geleden… 

Op 15 december 2017 publiceerden we een artikel met de kop: ‘Verliest België haar laatste internationale vertegenwoordiger(s) op de middengolf?’ Toen gonsde het immers van de geruchten dat de RTBF haar AM-zenders op 621 (La Première) en 1125 kHz (Viva Cité) zou uitschakelen. De Vlaamse publieke omroep was de Waalse landgenoten al veel langer voor gegaan. Radio 1 was de laatste vertegenwoordiger. Zij zonden hun laatste noot al op 1 januari 2012 uit via de 927 kHz.

Uiteindelijk blies Franco Fantuzzi ‘Direction des Emetteurs RTBF’ toen tegelijk koud en warm: “Effectivement, ces rumeurs circulent concernant l’alimentation électrique du site de Wavre Radio. La RTBF est en négociation avec Elia pour postposer l’arrêt de l’alimentation mais je ne peux vous dire quel en sera le résultat. Le Directeur général de la radio a effectivement annoncé que l’extinction de l’AM était liée au déploiement de la DAB+. En ce qui concerne Houdeng, rien n’est prévu pour l’instant.”

Kortom, er werd nagedacht, getwijfeld en afgetast. Het was slechts uitstel van executie, vlak na de zomer van 2018 werd beslist om eind dit jaar de middengolfband definitief te verlaten. Dit onder andere tot groot ongenoegen van ‘Association pour la promotion de la francophonie en Flandre’ (APFF). “Veel van de 310.000 Franstaligen die in Vlaanderen wonen zullen hier het slachtoffer van worden”, aldus de vereniging. “Enkel wie dicht bij Brussel of Wallonië woont zal de RTBF kunnen blijven beluisteren via FM of DAB+.”

De stuurzender voor de Telefunken Tram (621 kHz)
De 300 kW-zware Telefunken Tram-zender voor de 621 kHz.

De RTBF motiveerde haar beslissing door te stellen dat de exploitatie veel te duur is geworden zeker in het licht van de ontwikkeling van digitale radio en maakte eind november via de dienst’ Mediation et Relation avec les publics’ het nieuws bekend dat er voor het laatst zal worden uitgezonden via de 621 en 1125 kHz op 31 december 2018.

Voor de 621 kHz wordt een tien jaar oude Telefunken Tram zender gebruikt, die een maximaal vermogen van 300 kW heeft. De zendmast in Waver is 245 meter hoog en werd eerder ook, via een diplexer, gebruikt voor de 540 en de 621 kHz als halve golf straler. Dezelfde mast moest in 1983 de VRT depanneren toen op 16 oktober 1983 hun 315-meter hoge tv-mast, tijdens een stevige storm, neerstortte.

De 621 kHz is een belangrijke frequentie voor de RTBF, getuige daarvan het feit dat er een reservemast is voorzien. Negentig meter hoog en eveneens via een diplexer te gebruiken voor 540 en 621 kHz als een kwartgolf antenne straler. Het vermogen van de zender op 1125 kHz bedraagt 10 kW. Het betreft een kwartgolf mast van 67 meter die in Houdeng staat. (JLB, WG)

° Fotocredits: Lex Vosselaer


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
‘MFL 2018’ met Eva, Michèle en Otto-Jan (video)

Kolder en Klodder – 52 (video)

Het Avondblad van 2 december

Sluiten