RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Belgen vertrouwen hun media, de radio het meest

In België kunnen de traditionele media, met daarbij het medium radio op kop, een heel goed rapport voorleggen. Dit blijkt uit de Trust in Media Barometer 2020 van de EBU (European Broadcasting Union). Van de ongeveer duizend personen die in het afgelopen najaar bevraagd werden, bevestigt dertig procent een groot vertrouwen in de media in het algemeen te hebben. Het gemiddelde in de Europese Unie draagt negentien procent. Opvallend: in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, is dat vertrouwen het laagste, met respectievelijk zeven en negen procent. 

Omgekeerd verklaarde minder dan een op de vier Belgische respondenten dat ze erg op hun hoede waren voor de media, vergeleken met veertig procent in de gehele Europese Unie. Het percentage van de Belgische bevolking dat de media wantrouwen is redelijk stabiel. Het gaat om één van de laagste cijfers in Europa en leunt dicht aan bij dat van de Scandinavische landen. Als we kijken per medium, laten de traditionele kanalen in eigen land – radio op kop – jaar na hoge vertrouwensindexen zien, met cijfers die aanzienlijk hoger zijn dan die van andere Europese landen.

De Belgen geven daarentegen wel blijk van een groot wantrouwen tegenover sociale netwerken. Het internet, weliswaar is dit een te ruime benaming, wordt in verschillende mate vertrouwd/gewantrouwd, maar de score blijft toch duidelijk negatief. Aangezien de traditionele media duidelijk lokaal zijn, kan men hier een zekere tegenstelling zien tussen ‘de stemmen van hier’ (tv, radio, pers) en diegene die al dan niet duidelijk van elders komen. Een andere mogelijke interpretatie: het verschil tussen journalistieke inhoud, ook al is de vraag algemeen en niet per se gericht op ‘nieuws’, en een minder gecureerde inhoud, zoals de sociale media of bepaalde onderdelen van het internet.

Helaas dateert het onderzoek van voor de coronacrisis en geeft het dus geen enkele indicatie over de huidige gemoedstoestand is. Om dit gebrek te verhelpen voegde de EBU gegevens van enkele externe bronnen toe aan dit rapport. Voor de betrokken landen, waartoe België niet behoort,, geven deze onderzoeken aan dat het meest betrouwbare nieuws over corona volgens de respondenten afkomstig is van nieuwsorganisaties (Reuters) of naargelang het land overheidsbronnen of televisienieuws (Global Web Index). Daarmee worden de eerder verzamelde gegevens dus niet tegengesproken.

Bron: Space / Bernard Cools


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx