RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Beleidsnota Media zet in op digitalisering radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het kabinet van Mediaminister Benjamin Dalle zal de komende beleidsperiode geconfronteerd worden met een aantal uitlopers, of moeten we zeggen uitschuivers, van de hertekening van het FM radiolandschap en van een nieuwe erkenningsronde in 2017. Dat geeft men toe in de beleidsnota, die we screenden op haar radiogehalte.

“In de eerste plaats werd op 2 mei 2019 een oproep gelanceerd tot kandidaatstelling voor 10 lokale frequentiepakketten. Conform de regelgevingen, zal ik deze dossiers analyseren en tot eventuele toekenning overgaan. In de tweede plaats betreft het de opvolging van rechtsgeschillen die hun oorsprong vinden in de erkenningsrondes van 2017 tot 2019. Tenslotte komen ook de FM-erkenningen van de private landelijke radio-omroeporganisaties te vervallen. Hiertoe zal een beleidskader gehanteerd worden dat ook rekening houdt met de transitie naar DAB+ en digitaal radioluisteren”.

We maken nog een korte bloemlezing uit pagina 17 van de beleidsverklaring over de transitie naar digitale radio. “Internet en DAB+ zijn toekomstgerichte vormen van radioluisteren die op termijn FM kunnen vervangen. Ik wil in deze beleidsperiode de uitrol van digitale radio en DAB+ prioritair voortzetten. Ik streef ernaar dat nieuwe radiotoestellen ook een DAB+ ontvanger ingebouwd krijgen. De landelijke radio-omroepen en de netwerkradio’s bieden hun programma’s reeds aan via DAB+, naast FM. Ik wil een haalbaar traject plannen dat ook aan lokale radio’s de mogelijkheid geeft om de digitale transitie te maken.”

We blijven hier toch wat op onze honger zitten hoe men op langere termijn de technische bestaanszekerheid en de verdere ontwikkeling van het lokale en regionale radiolandschap ziet. Dat laatste zei minister Benjamin Dalle eerder al kort op radio 1, zonder zich voorlopig nog vast te pinnen op een timing.

Evenmin prikt de beleidsnota een datum van afschakeling van de FM-band, de zogenaamde switch-off. Zo’n afschakelingsplan zal pas ten vroegste voor na 2021 zijn. “Eén van de voorwaarden voor de toekomstige afschakeling is het bereiken van een kritische massa van digitaal luisteren ter vervanging van het FM-luisteren. Op basis van metingen (in 2018, eind 2019 en de derde in 2021) en een rapport zal ik aan de Vlaamse Regering een digitaal transitieplan voorleggen.”

“Ik zal hiervoor beroep doen op de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen, een sector gedragen-initiatief met de belangrijkste spelers en de overheid die als doel heeft projecten en projectplannen te ontwikkelen. De landelijke radio-omroepen hebben samen met de VRT ook een rechtspersoon opgericht (de CVBA Digitale Radio Vlaanderen) die via projectwerking de operationele poot vormt van de stuurgroep.”

Vervolg in Commissie

Wellicht licht Dalle donderdag in de Commissie Media een tipje van de sluier, op naar aanleiding van de geagendeerde vraag over digitale radio van Vlaamse volksvertegenwoordiger Karin Brouwers, mediaspecialiste bij CD&V én dus een partijgenote van Dalle. (TDN)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 317: MNM, Dalle en Spotify (audio/video)

Geen glaasje op? Dan hebt u helemaal gelijk en mogelijk naar deze wijze raad geluisterd Lees verder

Minister Dalle: “Naar 4,5 procent besparing bij VRT”

“Aangezien de radio van VRT een belangrijke speler is, is het logisch dat we op Lees verder

Minister Dalle: “Ook VRT zal moeten besparen”

De VRT zal, net als de hele Vlaamse administratie, moeten besparen tijdens de regeerperiode van Lees verder

Ook BRUZZ getroffen door Vlaamse besparingsronde

Slecht nieuws voor BRUZZ. De Vlaams-Brusselse mediagroep zal in 2019 zes procent minder subsidie van Lees verder

Week van de digitale radio: Vlaming pikt DAB+ snel op

Vandaag start de 'Belgische' Week van de Digitale Radio. Werd de eerste editie vorig jaar Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Minister Dalle breekt lans voor regionaal nieuws bij Radio2

De beslissing om het mes te zetten in de regionale programma’s van Radio2 blijft voor Lees verder

Studio 100 vecht door voor een FM-licentie

De spoedeisendheid werd dan wel afgewezen, maar de procedure ten gronde lijkt allesbehalve kansloos.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx