Het hoger beroep tegen de overname van RTL Belgium door DPG Media en Rossel (elk voor 50 procent) is afgewezen. Intussen heeft Frédéric Herbays alvast orde op zaken gesteld bij het zwalpende Bel RTL.
Onder meer de Waalse uitgeversgroep IPM, de reclameregie Ads & Data (Telenet/Mediahuis), de RTBF en de Franstalige mediaregulator CSA hadden bij het zogenaamde Marktenhof in Brussel verzet aangetekend tegen de goedkeuring door de Belgische Mededingingsautoriteit in maart 2022 van de verkoop van RTL Belgium. Dat Marktenhof heeft nu alle bezwaren van tafel geveegd, wat maakt dat DPG Media en Rossel nu juridisch op beide oren kunnen slapen met betrekking tot RTL Belgium.
Het mag duidelijk zijn dat DPG Media en Rossel niet hebben gewacht op deze uitspraak om binnen RTL Belgium al flink wat herstructureringen door te voeren. We beperken ons hier tot het radioluik.
Zo zal binnen RTL Belgium het (zeer winstgevende) Cobelfra nu de enige radio-entiteit worden. Cobelfra, dat tot nu enkel de exploitant was van Radio Contact, gaat immers Inadi overnemen, de exploitant van Bel RTL. Inadi was verlieslatend in de coronajaren 2020 en 2021, waar Cobelfra slechts een beperkte terugslag ondervond van de coronacrisis. Die eenmaking moet vooral langs de administratieve kant bezuinigingen opleveren.
Inadi haalde in 2021 een omzet van 12,1 miljoen euro, waar die in 2017 – het laatste echte topjaar van Bel RTL – nog 17,1 miljoen euro bedroeg. Cobelfra haalde in 2021 een omzet van 19 miljoen euro, weliswaar drie miljoen euro minder dan het recordjaar 2019, maar wel in de lijn met het langjarige gemiddelde.
Eind vorig jaar voerde RTL Belgium al twee stroomlijningsoperaties uit. Zo werd New Contact SA opgeslokt. Dat was het vehikel waarin Contact-stichter Francis Lemaire zijn laatste aandelen in RTL Belgium beheerde. New Contact SA beschikte ook over een belang van 25 procent in Fun Radio Belgique, maar dat aandeel blijft bij Lemaire. Voorts werd Radio H SA, dat fungeerde als de holding boven Bel RTL en Radio Contact, opgeheven.
Ook binnen Bel RTL werd intussen al een grote kuis gehouden. Het station zakte in de laatste CIM RAM-luistercijfers voor het eerst onder de tien procent. Er circuleren berichten dat bij de redactie van de radiozender de voorbije tijd zes freelancers werden ontslagen en dat er nog eens 4 tot 6 fte’s zouden verdwijnen. De directie geeft daar echter geen commentaar op.
Wat wel in de verf werd gezet is dat Thomas De Bergeyck, die eerder Bel RTL Soir voor zijn rekening nam, sinds 11 april naar de ochtend (Bel RTL Matin, 7 tot 9 uur) verhuisde. Daar moet hij de nieuwe sterke tandem vormen met Sandrine Dans (foto boven). Zijn plekje in Bel RTL Soir (18 tot 19 uur) wordt nu ingevuld door Philippe Callet.
Nog een opmerkelijke wijziging: Marc Ysaye, jarenlang hét gezicht van Classic 21, werd binnengehaald en is van maandag tot donderdag elke avond te horen van 19 tot 20 uur, waar hij uiteraard het ding mag doen in waarin hij al zijn hele leven uitblinkt: rockklassiekers. Een ander detail: Bel RTL schrijf je voortaan als ‘bel RTl’, met kleine letter dus, naar analogie met de tv-zender RTL tvi.
Het zijn meteen de eerste wijzigingen die de handtekening dragen van Frédéric Herbays, Media Radio Director van RTL Belgium. Hij werd in november vorig jaar door RTL Belgium weggehaald bij de NGroup, waar hij sinds 2016 brand manager was van Nostalgie. Herbays was eerder al programmaleider van RTL Belgium van 2004 tot 2010. Hij kondigde aan dat ook Radio Contact een make-over krijgt.
Tot slot blijkt uit de jaarresultaten van de RTL Group, de Duitse moedermaatschappij die RTL Belgium verkocht aan DPG Media en Rossel, dat voor die verkoop ‘slechts’ 154 miljoen euro werd betaald. In juni 2021 werd steeds gesproken van 250 miljoen euro, maar dat bedrag werd nooit bevestigd door de betrokken bedrijven.
En niet vergeten dat ze naast nieuwe jingles ook 2 gloednieuwe studio’s hebben.