RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Begonnen als FM Brussel, vierde BRUZZ zesde verjaardag

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 2000 werd FM Brussel gelanceerd als studentenradio verbonden aan het RITCS, om daarna te evolueren naar een professionele Nederlandstalige stadsradio. Op 19 december 2003 kreeg het project een licentie voor negen jaar. In maart 2014 werd het station samen met TV Brussel, Brussel Deze Week, AGENDA en de website Brusselnieuws.be opgenomen in de vzw Vlaams-Brusselse Media. Op 9 juni 2015 werd bekend dat FM Brussel zou verdwijnen als onderdeel van een hervormingsoperatie, in gang gezet door toenmalig minister van Media Sven Gatz.

Er volgde een storm van protest, van zowel binnen als buiten het bedrijf. De hervorming werd kort daarna tijdelijk ongedaan gemaakt en de CEO van de Vlaams-Brusselse Media werd ontslagen. Sinds 20 april 2016 gaat FM Brussel door het leven als BRUZZ. Een naam die gedeeld wordt met een regionale televisiezender (vroeger TV Brussel), een stadskrant met magazine en een nieuwswebsite. Hoe het inmiddels is vergaan, – naar aanleiding van de zesde verjaardag – werd uitgezocht in een bereikstudie uitgevoerd door IPSOS*.

BRUZZ scoort

Daaruit blijkt dat het totaalconcept van BRUZZ scoort. De cijfers voor de website, televisie, radio, sociale media én magazine schoten omhoog. Elke maand worden 101.500 unieke luisteraars binnen Brussel en de Rand bereikt. Dat is voor een deel te danken aan de coronacrisis. “Alle radiostations deden het de afgelopen maanden uitzonderlijk goed. Radio bood troost en de actualiteit was er het snelst voorhanden,” zegt Sasha Van der Speeten, muzieksamensteller bij BRUZZ. “Ook waren we sterk aanwezig in de stad in die periode, met acties als Wake up Brussels en live-uitzendingen op verschillende locaties in de stad”.

“Er is geen enkele andere radio zoals BRUZZ. Wij nemen echt de klank van de stad over. Als je kijkt naar de manier waarop thema’s als discriminatie, racisme en gendergelijkheid complexloos worden aangebracht op onze radio, is het niet zo gek dat er een stijging is in het aantal luisteraars, vooral bij het jongere publiek. Daarnaast zijn wij erg bezig met de hiphopcultuur, alle zijtakken én de geschiedenis ervan. Het jonge publiek is echt mee met die stroming, dus bij BRUZZ blijven ze niet op hun honger zitten.”

Er is meer dan radio

BRUZZ beschouwt Facebook, Instagram, Twitter en YouTube, de sociale media dus, als een apart mediakanaal, naast het magazine, televisie, radio en de website. Met als gevolg dat steeds meer mensen de weg vinden. 107.300 unieke bezoekers alleen al in Brussel en de Rand. “De communicatie op sociale media is al lang geen eenrichtingsverkeer meer,” zegt Elfi Thoelen, crossmediale coördinator voor video & digitale content. “Zo brengen wij nieuws naar onze lezer, luisteraar en kijker, en komen zij op hun beurt ook terug met nieuws dat wij kunnen uitzoeken. Je merkt ook dat BRUZZ de laatste jaren een go-to-platform geworden is. Als er iets in Brussel gebeurt, is de reflex om onze media te raadplegen.” Daarnaast brengen de Vlaams-Brusselse media niet enkel actualiteit, maar hebben we ook oog voor wat er te doen is in de stad.

Brussel en de Rand

Volgens de cijfers van IPSOS bereikt BRUZZ elke maand meer dan 350.000 mensen. Het onderzoek gebeurde in Brussel én in de Rand. “Hoewel BRUZZ voornamelijk in het Nederlands schrijft, bereiken we ook anderstaligen. Die laatste groep was in de enquête zelfs groter dan de Nederlandstalige respondenten. In totaal bereikt BRUZZ 157.000 Nederlandstaligen én 195.000 anderstaligen in Brussel en de Rand. We hebben een beperkt aanbod Franstalige en Engelstalige artikels, maar veel anderstaligen lezen ook onze Nederlandstalige artikels,” zegt hoofdredacteur Kristof Pitteurs. “Zo krijgen die mensen toch een genuanceerder beeld van Brussel, dan het beeld dat je soms krijgt als je onze Franstalige mediacollega’s leest.”

Het BRUZZ- resumé

“Het bewijst vooral lezers, luisteraar en/of kijkers de weg gevonden hebben”, aldus BRUZZ. De helft van de mensen die aan deze enquete deelnamen, kent hen. Onder de Nederlandstaligen is dat zelfs 81%. “BRUZZ is in Brussel een straf verhaal aan het schrijven,” zegt Marc Michils, voorzitter van de raad van bestuur. “De doorgedreven multimediale aanpak en de aanwezigheid op het terrein doen het merk groeien. BRUZZ houdt van Brussel en de Brusselaars houden van BRUZZ. Ik ben trots op deze resultaten, als voorzitter én als Brusselaar.”

* Wat en hoe werd er gemeten?

De BRUZZ Bereikstudie werd opgezet door het onderzoeksbureau IPSOS via telefonische bevraging van een steekproef van 1.200 respondenten uit Brussel en de Rand rond Brussel. Hierin werden de naambekendheid, het bereik en het gebruikersprofiel van de verschillende mediakanalen van BRUZZ nagegaan. De bevraging liep van 7 februari tot 7 maart 2022 met een enquête van gemiddeld twaalf minuten en kon in het Nederlands, Frans of Engels afgenomen worden.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx