RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Bedrijven schakelen over op gesproken social media

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Maar sommige stemmen worden hiermee het zwijgen opgelegd

Geef ons een luidspreker en een microfoon en we zijn vertrokken. Want meer is er niet nodig om geluid te produceren. Dus heeft het onze aandacht. Daarom lieten we vorige week een eerste keer ons licht schijnen op Clubhouse, waar ‘live-audiochat’ de essentie is. Gebruikers kunnen luisteren naar of deelnemen aan live-gesprekken, interviews en discussies over alle mogelijke onderwerpen, met of tussen interessante mensen. Zoals luisteren naar podcasts, live en met een extra laagje exclusiviteit. Maar vooral: het is bijzonder interactief. 

Het succes van Clubhouse heeft andere techbedrijven ertoe aangezet om een gelijkaardig aanbod uit te brengen. Twitter doet het met Spaces, Facebook met Facebook Live Audio. Microsoft wil ook mee op de kar springen, en kondigde aan dat het Twitch wil kopen, een chatdienst tijdens games. Ook LinkedIn, dat het enkele jaren geleden kocht, wil live audio brengen. Er wordt al langer aan manieren gewerkt om de creator community te lokken, met tools zoals Stories, LinkedInLive video, nieuwsbrieven en meer. Die worden nu ondergebracht onder een nieuwe ‘Creator’ modus. Daarbij kan iedereen iedereen volgen om updates voor Stories en LInkedInLive video’s te krijgen. TechCrunch heeft hierover meer.

Een stemloze generatie op komst?

En ook Spotify gaat van start met live audio door de overname van Betty Labs, de maker van de live audio app Locker Room. Daarmee kunnen gesprekken gevolgd worden met sporters tijdens sportwedstrijden – maar Spotify wil dit nu uitbreiden tot artiesten. Gesprekken, debatten, maar ook live concerten.

Maar is al die nadruk op audio wel een goede trend? Aan ons is het niet besteed. Alhoewel wij audio die via oortjes kan beluisterd worden terwijl men bezig is (wandelen, schoonmaken, schilderen..) nog altijd beter vinden dan video (waarvoor je echt moet gaan zitten om je volledige aandacht te wijden aan het beeld).

De website Slate wijst op nog een ander probleem. Sommige stemmen zullen niet meer gehoord worden. En dat gaat niet over doven of mensen met hoorproblemen, zij die audio content niet zo gemakkelijk kunnen beluisteren. Daar is een mouw aan te passen met onderschriften. Dankzij A.I. worden vooral Engelstalige teksten tegenwoordig haast real-time ondertiteld. 

Neen, het gaat om personen die een probleem hebben met spreken, zoals stotteren. Zij die moeite hebben om in het openbaar te spreken, zij die op voorhand stressen wanneer ze weten dat alle ogen op hen gericht zullen zijn. Bij een geschreven tekst op het internet bestaan die problemen niet – bij audio wel. Opinies die dreigen te verdwijnen in deze nieuwe trend, en zullen zwijgen. Wat altijd jammer is… (HVG)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Clubhouse: een concurrent of opportuniteit voor de radio?

Er is de laatste tijd bijzonder veel ‘buzz’ over de nog vrij jonge audio-app Clubhouse, Lees verder

Toekomst van audio: 10 trends volgens Filip Pletinckx

Radiostations, streams, podcasts, radio-apps en intussen ook Clubhouse: audio is overal. Nieuwe mogelijkheden en bijhorende Lees verder

Blad 1636: Facebook, NRJ, BBC Radio 1 Dance

• Facebook ontslaat Belgische werknemers • Frankrijk: NRJ Group ziet elektriciteitskosten exploderen • UK: Commerciële Lees verder

Blad 1567: Radio Tequila, DAB+ in Zwitserland, Spaces

• Willy Sommers op 40 jaar Radio Tequila • Zwitserland: kwart inwoners blijft vasthouden aan Lees verder

Blad 1551: Radio 700, Spaces, Nostalgie

• Oost-België: Radio 700 mag extra frequenties testen • Twitter wil Spaces nieuw leven inblazen Lees verder

Blad 1549: TikTok Music, Sublime, DAB+ in Kroatië (audio)

• Broedt TikTok op eigen muziekstreamingservice? • Nederland: One’sy Muller naar Sublime • Kroatië: eerste Lees verder

Offshore Radio Collection wordt gelanceerd op YouTube (video)

In samenwerking met Ben Meijering kondigt Radio London de start aan van een nieuw YouTube-kanaal.

Blad 1548: Winamp, RBS Radio, Snapchat

• Winamp is terug met een 2022-update • RBS Radio tien dagen vanuit groene caravan Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx