RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

BBC moet fors besparen, ook de langegolf gaat eraan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Net zoals de seizoenen die elkaar opvolgen, maar waarvan je op voorhand nooit weet hoe ze zullen uitpakken, is er met grote regelmaat nieuws te rapen over bezuinigingen bij de Britse openbare omroep. Dat er gesnoeid zal worden, dat staat vast, hoeveel da’s altijd afwachten. Eind mei 2022 is het weer zover, de BBC zal liefst duizend werknemers de wacht aanzeggen. Enkele nieuwskanalen zullen samengevoegd worden, andere zenders verdwijnen.

Eén en ander moet blijken uit het plan dat gisteren werd gepresenteerd. Een ingreep die zou leiden tot een besparing van liefst een half miljard Britse pond. Daarnaast zal echter extra worden geïnvesteerd in meer online nieuws voor programma’s die specifiek voor de iPlayer bedoeld zijn.

De komende jaren zal een duizendtal medewerkers moeten uitkijken naar een andere baan. Vorig jaar stonden nog zo’n 22.000 personen op de loonlijst van de BBC. Verder gaan BBC Four en CBBC op termijn enkel nog online te bekijken zijn.

Wat de radio betreft, zou de lokale BBC-radio meer gezamenlijke programma’s moeten uitzenden. Maar de BBC is ook van plan om de AM om te draaien: de langegolfzender van BBC Radio 4 (198 kHz) zou zijn weinige eigen programma’s verliezen en dan voorgoed moeten stoppen. Idem voor BBC Radio 5 Live die de middengolf zou verlaten. 

De sluiting van de langegolfzender werd overigens al in 2011 overwogen. Volgens “The Guardian” werd die stopzetting afgeblazen omdat dit problemen zou opleveren voor… het Britse kernwapenprogramma. Er werd met name gespeculeerd dat de Britse onderzeeërvloot regelmatig zou controleren of ze BBC Radio 4 nog op de langegolf konden ontvangen, een teken dat “de natie nog steeds functioneerde”. Deze theorie werd echter nooit bevestigd door het Britse ministerie van Defensie.

In het actuele BBC-aanbod zitten nog twee zenders die de klok rond focussen op nieuws. Eén station is specifiek voor een Brits publiek bedoeld, BBC World richt zich dan weer op een internationaal publiek. Straks blijft er nog één zender over met de naam BBC News. Tot slot worden enkele kleinere regionale stations geschrapt of moeten ze gaan samenwerken.

De BBC is ook bekend en gewaardeerd om de uitzendingen in vreemde talen. Maar ook daar wordt ontsnappen aan de hakbijl onmogelijk. Diverse talen van die zogenoemde World Service worden gereduceerd tot een online aanbod. (BVP)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Boek over honderd jaar BBC 

De moeder (en vader) aller publieke omroepen in Europa is (bijna) een eeuw oud. Goed Lees verder

BBC terug aan het werk in Rusland

De BBC gaat opnieuw uitzenden vanuit Rusland, zo meldde de Britse openbare omroep online vanuit Lees verder

BBC botst behoorlijk met Boris

Ook lokale BBC radiostations de dupe? De Britse conservatieve regering van Boris Johnson wil de Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Blad 1636: Facebook, NRJ, BBC Radio 1 Dance

• Facebook ontslaat Belgische werknemers • Frankrijk: NRJ Group ziet elektriciteitskosten exploderen • UK: Commerciële Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Blad 1633: TROS FM, Radio Barbier, Virgin Radio UK (video)

• TROS FM viert jubileum met TROS Chalet • Radio Barbier zoekt popquiz-ploegen • Ben Lees verder

Blad 1627: Music Radio Creative, Will Ferdy, Hein Van Nievelt (video)

• Music Radio Creative over alle grenzen heen • De radioliefde van Will Ferdy • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx