fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

BBC & Caroline: eerst vijanden nu ‘vrienden’

Eigenlijk is het ongelooflijk, het feit dat Radio Caroline gisteren terug op de AM is verschenen, beheerste dit weekend het nieuws in de radiowereld. De zeezender die liefst 53 jaar geleden van start ging, in 1968 verdween om daarna nog ontelbare keren terug te keren, heeft blijkbaar nog niks van z’n impact verloren. Het station heeft dan ook menige hoofdstukken in de radiogeschiedenis geschreven.

Op vele frequenties, met diverse formats en steeds wisselende ontvangstmogelijkheden. Van redelijk tot beperkt. Van aardig, tot triest. Meer dan wàt Caroline brengt, gaat het uiteraard om het feit dat het net Caroline betreft. Een ijzersterk merk dus, zet het wat ons betreft maar naast Apple, Coca Cola en MacDonalds.

Het werd dus een erg levendig weekend. Ook op onze redactie. Mails, Messenger-berichten, telefoontjes. Om je een idee te geven, op onze Facebook-pagina hadden op zondagavond, om 20:30 uur, al liefst 2225 personen ons bericht over de come back gelezen. En de teller gaat maar door…

Mensen gingen spontaan hun lampenradio van de zolder halen, stuurden massaal ontvangstrapporten, de sociale media klopten overuren. Heel snel bleek dat de ontvangst in het Verenigd Koninkrijk, grote delen van Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk prima was, goed meeviel en/of beluisterbaar was. Maar wààr kwam het signaal nu eigenlijk vandaan? De Caroline-organisatie zelf, deed er nogal geheimzinnig over. Pas in de loop van de vroege ochtend (zondag 12 november), kregen we Orfordness als bevestiging.

Op de foto ziet u de gebruikte omnidirectionele zendmast voor de 648 kHz. Het gaat om een reservemast van de BBC, bedoeld voor uitzendingen naar het Europese vasteland (zie vier van de vijf masten op de achtergrond). De constructie is professioneel gebouwd, perfect afgesteld en geaard. De locatie in de buurt van de zee, vochtig dus, maakt het de perfecte plek om het maximale uit Caroline’s beperkte 1 kiloWatt te halen.

Een ‘radiopiraat’ die in de ether kwam om het BBC-monopolie te bekampen, die nù gebruikt maakt van een (voormalige) zendersite van diezelfde Britse publieke omroep… ‘Het kan verkeren’, zei ene Bredero ooit. Gelijk had de man!

(Met dank aan Bart Serlie e.v.a.)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Radio Caroline

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Per uitzondering een Engelstalig bericht. De doelgroep van dit nieuwe boek over Radio Caroline wordt
Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
De Ross Revenge, het legendarische zendschip van Radio Caroline en naast de Jenni Baynton van
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
Vuistslag Terug aan dek werd duidelijk dat de opsporingsambtenaren en politiemensen hoe dan ook toch
In het voorjaar van 1989, een kwarteeuw na de officiële start op 27 maart 1964
In tegenstelling tot de keuze die de jongeren anno 2019 hebben kreunden hun generatiegenoten in

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Radio Melinda volledig ‘verstaanbaar’

‘Main Studio Rule’ geschrapt in de VS

Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

Het niet gesproken radioblad (weekendeditie)

Het niet gesproken radioblad

Topradio start crowdfunding campagne

Sluiten