Ook lokale BBC radiostations de dupe?
De Britse conservatieve regering van Boris Johnson wil de verplichte bijdrage voor de publieke omroep BBC de komende twee jaar bevriezen en die periode gebruiken om een debat te voeren over de 159 pond (190 euro) kijk- en luistergeld die de eilandbewoners jaarlijks moeten ophoesten. Bij de oppositie wordt gesproken over ‘cultureel vandalisme’.
Al in februari 2020 (dat is twee jaar geleden!) nam Johnson de Britse publieke omroep in het vizier met de mededeling dat er flink moest gesneden worden in de kosten. Dat maakte kwaliteitskrant The Times toen bekend. Volgens hen wilde de premier dat de publieke omroep de meerderheid van haar zestig radiostations zou verkopen. The British Broadcasting Corporation, de oudste publieke omroep van Europa, had toen nog een heel uitgebreid netwerk van landelijke, regionale en lokale radiostations.
Afleiding voor de vele schandalen?
Dat de regering en de publieke omroep geen beste maatjes zijn, is al lang lang bekend. De frustratie over en weer zijn inmiddels niet meer op één hand te tellen. De BBC wordt partijdigheid aangewreven. Lucy Powell van oppositiepartij Labour noemde de ingreep van Johnson & Co een aanval op één van de belangrijke publieke voorzieningen.
De regering zou de aandacht willen afleiden van de aanhoudende schandalen, waaronder de vele feestjes in de ambtswoning van Johnson die het nieuws de laatste tijd domineren. Verscheidene partijgenoten van de premier hebben de BBC ervan beschuldigd opzettelijk negatief over hem en ‘partygate’ te berichten.
Minder miljarden voor service
De Britse publieke omroep moet eenvoudiger qua structuur en kleinschaliger worden, zei cultuurminister Nadine Dorries in het parlement, verwijzend naar de stijgende belastingen en energiekosten. De bijdrage wordt tot 2024 bevroren, en pas daarna kan die weer worden verhoogd in lijn met het stijgende prijspeil. Dat zou de omroep miljarden gaan kosten.
De BBC krijgt, ondanks de veranderde regeling, jaarlijks toch nog zo’n 3,7 miljard pond (4,4 miljard euro), waarvan het leeuwendeel wordt betaald door bezitters van een tv-toestel. De omroepbijdrage zou in 2027 mogelijk helemaal kunnen worden afgeschaft, zei de bewindsvrouw. Als rechtvaardiging wees zij op de opkomst van onder meer Netflix en YouTube.
De lagere inkomsten zullen de omroep ertoe dwingen bepaalde zenders, programma’s of diensten te schrappen en mensen te ontslaan, menen analisten. BBC-bestuurders hebben het besluit van de regering ‘teleurstellend’ genoemd, waardoor de omroep ‘zware beslissingen’ moet gaan nemen. (BVP)
BBC is de British Broadcasting Corporation, niet Company. Dat was een commerciële omroep tussen 1922 en 1926 en de voorloper van wat nu de BBC is.
artikel is gecorrigeerd. Tnx!