RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Bart van Gogh: ‘Radio overleeft komst podcasts’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Maar moet nu wel digitaliseren’

Het einde van de radio is in het verleden al meerdere malen voorspeld. Bart van Gogh zit veertig jaar in het vak, onder meer als jingle-maker en stem van Sky Radio. Hij voorziet dat het medium ook de komst van Spotify en podcasts overleeft, net zoals het de komst van de televisie overleefde. Radiozenders zouden zelfs nog meer kunnen samenwerken met podcasts en playlists, zodat beide kanalen van elkaars kwaliteiten profiteren.

In het recent verschenen boek ‘Bart! De Van Gogh van de jingles’, geschreven door journalist Jelle Boonstra, spreekt Van Gogh zich uit over het verleden en de toekomst van radio. Er wordt niet enkel verteld over het leven van Bart van Gogh, maar ook over de ontwikkeling van de zeezenders, commerciële radio, jingles en digitale kanalen. In dit boek wordt terug- en vooruit geblikt. Van Gogh begon veertig jaar geleden als radiomaker en groeide uit tot één van de meest bekende producers van jingles. Hij maakte onder meer jingles voor NOS Tour de France, TROS, Radio 2, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica.

Samenwerking radio en podcasts

Het einde van de radio is al vaker aangekondigd, stelt Van Gogh. “We herinneren ons het nummer Video Killed the Radio Star nog wel. Net zoals er videotheken en tv-zenders bestonden, kunnen podcasts, playlists en radiozenders ook naast elkaar bestaan. Maar ik denk dat deze partijen wel met elkaar kunnen samenwerken, wat bij radio en televisie nooit echt gelukt is. Kijkers… keken en zapten uiteindelijk niet vaak naar kletsende radio-hosts.”

° Lees verder onder de foto.

“Radio en podcasts kunnen elkaar versterken. Radio is altijd al een medium geweest waar mensen nieuwe muziek ontdekten. Waarom zou je er niet ook nieuwe podcasts kunnen ontdekken? Laten we het beste van beide werelden combineren. De radio zou een lineaire etalage kunnen worden voor podcasts en playlists. Podcasts hebben vaak een specifiek- of niche-publiek en daardoor vallen er gerichte advertenties voor te maken, wat voor adverteerders interessant is.”

Ruud de Wild en Rauw

Dat het anders kan, bewijst Ruud de Wild. In zijn podcast 30 MINUTEN RAUW stelt hij een half uur lang vragen aan een bijzonder persoon. Het resultaat hoort de luisteraar in de podcast die wordt gepromoot in het radioprogramma van De Wild op Radio 2, door er fragmenten uit te laten horen. Ook BNR is een voorloper op het gebied van podcasts.

Van Gogh: “Ruud de Wild heeft jarenlange radio-ervaring. Dat hij ook inzet op podcasts, stemt me hoopvol. Ik denk dat radiozenders op deze manier toekomstbestendig kunnen worden en blijven. Ook dit mediakanaal zal een digitale transformatie moeten doormaken.”

° Bij het boek ‘Bart! De Van Gogh van de jingles’, dat op 18 november verschijnt’, hoort ook een (gratis) online magazine, met verdiepende audio- en video-content. Dit zogenoemde Bart van Gogh Magazine is gemaakt door journalist Benno Roozen.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioblad 128: Qmusic.nl, Ruud de Wild en radiopiraten

Qmusic.nl zendt deze week de Top 500 van de 10's uitRuud de Wild fulmineert tegen Lees verder

Blad 1524: Proefprojecten DAB+, Litouwen, Veronica aan land (audio)

• Eerste evaluatieronde voor Vlaamse lokale DAB+-proefprojecten • Tweede middengolffrequentie voor Litouwen • Podcast over Lees verder

NTR Podcastprijs 2022: België boven

De Belgische Pauline Augustyn en Tinneke van Ransbeeck werden de winnaars van de Nederlandse NTR Lees verder

Blad 1517: Viva Sport, Johan Derksen, Wim Chielens (audio)

• Viva Sport is klaar voor de Tour • Johan Derksen krijgt (muziek)programma bij Veronica Lees verder

Blad 1512: Ken Siereveld, Aurélie Boffé, Stefan Stasse

• Ken Siereveld maakt dj-debuut bij NRJ • Belfius Persprijs voor de VRT-podcast 'Snapt ge Lees verder

Blad 1507: TOPzen, Fien Germijns, Nederpopcast (audio)

• Een lokaal FM-bericht uit het Gentse verborgene • Krijgt Fien Germijns haar miljoenencontract? • Lees verder

Blad 1505: Radiohelden, Qmusic, hits & commercials (video)

• Dominique Crommen lanceert podcast (Vlaamse) Radiohelden • Nederland: Qmusic Foute Uur op DAB+ • Lees verder

Blad 1504: PINK!, Sonantic, Nostalgie (video)

• PINK! in de bres voor Pink Ribbon • Spotify koopt AI bedrijf Sonantic • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx