Echte radio wordt gemaakt door mensen. Mensen die praten. Zij zorgen voor de emoties. Grote, kleine, aparte… Presentatoren bepalen mee de sfeer van de dag. Betrokkenheid tussen programmamaker en luisteraar is de sterkste basis van het medium.
Af en toe worden ze met elkaar mee gesleept in een beklijvend avontuur. Twee gelijke verhalen van en over twee mensen die voor een totaal andere doelgroep aan het werk zijn, maar die niettemin één ding gemeen hebben; synergie creëeren tussen presentator en luisteraar en daar energie uit halen.
Zoveel mogelijk gewoon blijven doen
Neem nu Bart Stouten (foto bovenaan – credits: VRT), presentator van het doordeweekse, dagelijkse ‘Klassiek Leeft’ (09:00-12:00 uur) bij Klara. Hij kampt met gezondheidsproblemen en is daar heel openhartig over. Eerstdaags wordt hij intensief behandeld voor kanker. Toch zal hij proberen om zo vaak als mogelijk bij de luisteraars langs te gaan.
De dagen dat het echt niet lukt, wordt hij vervangen door Klara-collega Anne-Marie Segers. “Bart blijft vol van positieve energie”, meldt VRT in een bericht. “Hij wil ook laten zien dat het mogelijk is om, onder gunstige omstandigheden, te blijven functioneren. Zo hoopt hij, in overleg met zijn artsen, zo veel mogelijk zijn favoriete programma te blijven presenteren.”
Jolien Roets: ‘Kortsluiting in de studio’
Echte radio wordt gemaakt door mensen, we schreven het hierboven. Zoals Jolien Roets gisteren ook deed. Na vier maanden afwezigheid was ze terug bij Qmusic. Geen lange vakantie, geen grote reis, geen cursus dit of dat, wel ‘ziekjes’ geworden. Haar uitleg was eerlijk, gedurfd, taboe doorbrekend.
“Het gaat beter met mij. Maar dat betekent inderdaad dat het niet zo goed ging in de periode daarvoor. In het teken van Rode Neuzen Dag bij jongeren wil ik vertellen hoe dat kwam. Er overkwam mij een kortsluiting in de radiostudio. Ik voelde mij niet gehoord, niet begrepen, ik kon gewoon niet meer denken. Het werd blanco in mijn hoofd. Toen ben ik op reis vertrokken naar Indonesië, en daar had ik een openbaring: alleen ik kan iets veranderen aan mijn eigen gemoedstoestand.”
Rode Neuzen Dag gaat dit jaar specifiek over het doorbreken van de stilte rond psychische problemen bij jongeren.