fbpx

RadioVisie

  • .
    .

StuBru-nethoofd reageert op Bart De Wever

De stelling

Los van het politieke gedachtengoed van NV-A voorzitter Bart De Wever, moeten voor- en tegenstanders erkennen dat hij er op een briljante manier in slaagt continu de pers te halen. De ene dag als ijsbeer, ’s anderendaags als de man die met een eenvoudige ‘vaststelling’ menige wenkbrauw doet fronsen, terwijl anderen zich onmiddellijk genoodzaakt voelen om zich te verdedigen, al werden ze eigenlijk niet op de korrel genomen.

Toch is zijn strategische aanpak eenvoudig. Zorg dat je aan ‘name of fact dropping’ doet. Liefst van iets wat erg populair of in het nieuws is. Doe dit op de juiste plek (camera’s en microfoons in de buurt!), en op het juiste moment. Zorg er voor dat wat je zegt een vaststelling is waar je eigenlijk alle kanten mee uit kan, maar omdat je het als eerste zegt, heb je meteen een voorsprong en is iedereen op achtervolgen aangewezen. Daarna lijkt iedere verdediging zijn eerste vaststelling te bevestigen, want je moet tegenargumenten bedenken. Ook al zijn die er niet. Een nieuwe polemiek is geboren. Misschien zit er niet eens een uitgekiend plan achter, maar is dat Bart De Wever zoals hij ‘gewoon’ is…

Ik noem het wel vaker de ‘Blankathon’

Gisteren, maandag 22 januari was de Antwerpse burgervader te gast bij Radio 2. De Grootste Familie van Vlaanderen nodigt de hele week tijdens de ‘Burgemeesters Marathon‘ (live op Facebook) burgermeesters uit om over zichzelf en hun stad of gemeente te praten, dit naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen. De hele dag van 06:00 tot 20:00 uur zitten ze één voor één aan de Radio 2-toog. Ze krijgen ieder tien minuten om vragen van luisteraars te beantwoorden. Antwerpen beet de spits af, Bart De Wever meteen in pole position zettend.

Het ging onder andere over ‘De Warmste Week’ van Studio Brussel. “Ik heb het al eens de Blankathon genoemd”, zei De Wever. Daarmee zette hij zijn stelling kracht bij dat er een gapende kloof is tussen de diverse bevolkingsgroepen in Antwerpen. “De Warmathon is één van die evenementen waar vooral blanke mensen naar toe komen”, hoorden we nog. Een voorbeeld, volgens De Wever, van ‘apartheid’ tussen bevolkingsgroepen in onze steden.

De verdediging van Studio Brussel

StuBru-baas Jan Van Biesen voelde zich aangesproken en reageerde via VRT NWS: “Als er nu een evenement in Vlaanderen is dat honderd procent van én voor iedereen is, dan is het wel De Warmste Week. Het is de kern van ons initiatief: democratischer en opener kan je niet zijn. We letten erop dat we laagdrempelig en op alle gebied zo inclusief mogelijk zijn. Dat is ook het geval voor de Warmathon in Antwerpen. De Warmste Week is het meest inclusieve evenement in zijn soort en op die schaal.”

“We hebben dat ook zelf vastgesteld, de vorige jaren in Boom en de afgelopen editie in Wachtebeke. We hebben heel veel met de jeugd gedaan, heel veel klassen zijn langsgekomen. En daar zie je de demografie van onze samenleving goed in weerspiegeld. Ik ken geen enkel participatief publieksevenement van deze omvang waar er zo’n mix is van oud en jong, ziek en gezond, gekleurd of blank. Daar ben ik apetrots op.”

Desalniettemin komt Bart De Wever dus tot de vaststelling dat weinig tot geen allochtone jongeren zich geconnecteerd voelden tot de Warmathon in Antwerpen. “Ik zou al moeten zoeken naar een reden waarom”, reageert Van Biesen. “Het ligt in elk geval helemaal niet aan hoe wij ermee omgaan. Wij proberen diversiteit zoveel mogelijk te tonen en we moeten dat niet eens forceren.”

Stelling bewezen?


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Meer over Studio Brussel

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ,
Studio Brussel neemt deel aan een zeven uur durend radioprogramma dat integraal op zeven andere
David Van Ooteghem mag niet overstappen naar de opvolger van Donna. Hij hoort niet thuis
Logo’s! De meest iconische zijn deze die nooit of nauwelijks veranderen. Althans, zo lijkt het
Radiostations die een luisteraar bij de neus nemen, het niet iets waar we tegenwoordig nog
Eerst was er Studio Brussel, daarna kwam StuBru en zie... nu is het blijkbaar tijd
Op woensdag 4 september lanceert Studio Brussel ‘Flowjob’, een vijfdelige videoreeks over seks. Instagram-fenomeen Flo
Nostalgie was deze week een hot topic bij RadioVisie nadat we hun evolutie van het

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Radioblad van dinsdag 23 januari

Nieuwe frequentie? OK! Doen we in een week…

Interesse voor ‘Top 400 Aller Tijden’ laait op

26 frequenties wel of niet beschikbaar?

Het niet gesproken Radioblad op maandag (video)

Zwitserland: beroering rond ‘Billag’ (video)

Sluiten