Nostalgie en Radio Contact zijn de winnaars in het zuiden
De Radio Stream Monitor is de nieuwe studie waarmee het CIM in 2020 van start is gegaan om het digitale radiobereik nauwkeuriger te meten. De studie is gebaseerd op een ‘server side’-technologie* die ontwikkeld werd door het bedrijf Neuromedia. Ze meet dagelijks het aantal verbindingen en de luisterduur van alle Belgische nationale radiostations.
Deze data dienen ter aanvulling van de luistercijfers uit de CIM Radio-studie die alle manieren van luisteren, zowel online als offline, meet. De resultaten van de Radio Stream Monitor zijn dagelijks beschikbaar, maar worden pas 28 dagen na de meting officieel, na correctie en aanpassing van de gegevens. Sedert vrijdag 29 januari kunnen we dus een volledige balans opmaken van het jaar 2020, met definitieve cijfers. Reclameregie IP Belgium, wijdde er dit artikel aan.
Ter herinnering: volgens de CIM Radio-studie vertegenwoordigt het online bereik 16 % van het totale luistervolume van de radio (januari-juni 2020). Dat cijfer gaat in stijgende lijn want het jaar voordien bedroeg het nog 13 %. De manier waarop we ons leven in het afgelopen, toch wel heel bijzondere jaar moesten reorganiseren, heeft het digitale radiobereik uiteraard wel een boost gegeven. In de Radio Stream Monitor zijn er verschillende meetparameters beschikbaar.
IP Belgium selecteerde de twee belangrijkste. Als die gecombineerd worden, kunnen het echte marktaandeel van het gestreamde radiobereik worden berekend. Het gaat om de Active Sessions, met andere woorden het aantal luistersessies van langer dan één minuut, en de Average Time Spent, die de luisterduur van deze sessies verrekent. Als deze twee parameters vermenigvuldigd worden kennen we het totale volume van het digitale radiobereik (total time spent) en kan het marktaandeel berekend worden.
Marktaandeel 2020
Aan Franstalige kant springen er qua digitaal radiobereik twee muziekzenders bovenuit: Nostalgie (18,3 %) en Radio Contact (17,8 %). Bij de ‘news en talk’ radio’s vinden we twee stations zij aan zij, waarbij de ene maand het ene de grootste is en de volgende maand de andere: La Première 10,4 % en Bel RTL 9,7 %. Aan Nederlandstalige kant heeft Radio 2 het grootste marktaandeel, maar de cijfers voor het noorden zijn niet helemaal volledig aangezien voor Qmusic enkel de audiostreams (zonder video) gemeten worden. Deze marktaandelen bleven het hele jaar door vrij stabiel, behalve in maart en oktober, twee atypische periodes vanwege de actualiteit: toen werden in België de eerste en de tweede lockdown aangekondigd.

Online naar de radio luisteren neemt hoge vlucht in 2020
Om na te gaan hoe het digitale radiobereik geëvolueerd is tijdens de verschillende lockdownperiodes die we hebben gekend, kunnen we de maanden januari en februari 2020 als referentieperiode nemen. Die zijn immers representatief voor de oude luistergewoontes in het pre-COVID tijdperk. Op de onderstaande curve zien we heel duidelijk de impact van de eerste strikte lockdown in België, half maart 2020. Na de zomer kunnen we vanaf oktober, wanneer de avondklok wordt ingesteld, de tweede COVID-golf aflezen uit het mediaverbruik, en dat geldt nog meer uitgesproken in november, wanneer de tweede lockdown ingaat.
Algemeen genomen is het online luistervolume tussen maart en december 2020 met 24 % opgeveerd, heel wat Belgische luisteraars maakten in 2020 kennis met deze nieuwe digitale platformen.

*Server side: de Radio Stream Monitor meet elke dag alle verbindingen met de servers van de Belgische nationale radiozenders. Iedere keer dat een luisteraar van op een smartphone, een computer of om het even welk ander toestel dat met het internet verbonden is een radiostream start, stuurt hij een query naar een server van de radio. Al deze query’s en de lengte ervan worden geregistreerd en verwerkt door het CIM.
° Bericht: IP Belgium
wel een vervelend beeld: de stations die online beluisterd worden lijken me toch vooral zenders te zijn, stations dus die ook echt uitzenden. Ofwel werd net het bereik van dat soort zenders gemeten, ofwel staan al die echte online stations voor aap.
Hou altijd in het achterhoofd: CIM is een te betalen dienstverlening. Dus uiteraard staan daar enkel de stations in die zijn ingeschreven. Meestal gebeurt dat via de grotere reclameregies die belang hebben bij extern gecontroleerde cijfers. Deze cijfers zeggen dus niets over het bereik van de (onafhankelijke) online-only producten, want die worden hier niet gemeten. De Radionomy-streams, toen ze nog bestonden, werden in Frankrijk maandelijks gemeten voor de hele wereld. Daar is toen regelmatig over bericht en dat bereik was al bij al zelfs vrij behoorlijk. Online-only producten die het commercieel menen moeten dus meedoen met CIM ofwel samen een geloofwaardig alternatief opzetten. De vraag is: hoeveel online-only’s kennen we in Vlaanderen die het commercieel echt menen?
Inderdaad, reclame heerst ook op buitenlandse online zenders, zoals bv. Arrow Classic Rock. Er wordt volle bak geadverteerd voor en door Vlaamse adverteerders, vooral de grote spelers dan.Het probleem wordt alleen maar groter dat die reclame er vaak extra bijkomt bovenop hun eigen adverteerders.Zo wordt zelfs de muziek onderbroken door de reclame. Echt degoutant!