De vooropening van het Autosalon 2019 in de Heizelpaleizen in Brussel vormde gisteravond een officieel moment voor politici uit binnen- en buitenland, Europese radiobedrijven, radioautoriteiten en autobouwers om de in december afgekondigde EU-verplichtingen inzake digitale radio in alle nieuwe voertuigen extra in de kijker te zetten.
De Europese Elektronische Communicatie Code (EECC) trad officieel in werking op 20 december 2018. Alle Europese lidstaten krijgen nu twee jaar de tijd om de code om te zetten in nationale wetgeving.
De EECC zegt letterlijk dat “elke autoradio-ontvanger die is geïntegreerd in een nieuw voertuig dat te koop of te huur is in de EU, verplicht is een ontvanger op te nemen die radiodiensten kan ontvangen en reproduceren die worden aangeboden via digitale terrestrische radio-uitzendingen”. De beslissing is ingegeven door een pan-Europese industrietrend om van de FM-standaard te evolueren naar digitale radio.
Het “grappige” daarbij is ongetwijfeld dat twee niet-EU-landen – Noorwegen en Zwitserland – plus een land dat binnenkort uit de EU stapt – Groot-Brittannië – met afstand het verst staan met de “inburgering” van deze technologie. Of althans één van de vormen van deze technologie. De EU spreekt immers nergens specifiek over DAB+, omdat de EU geen specifieke codec wil opleggen. De toekomstige autoradio’s gaan dus verplicht met alle gangbare vormen van digitale radio via de ether overweg moeten kunnen, dus ook DRM(+), de variant van DAB(+) voor de lagere omroepbanden (kortegolf, middengolf en FM-band).
Binnen de EU zelf zijn Denemarken, Duitsland, Nederland en Italië momenteel de koplopers op vlak van DAB+, met België en Frankrijk als volgers en Polen, Zweden en Tsjechië als landen in ontwikkeling (zie ook ons dossier DAB+ in Europa: het gaat vooruit).
“Automobilisten zullen in heel Europa kunnen genieten van de voordelen van digitale terrestrische radio: meer keuze, duidelijker audio en verbeterde datadiensten. In tijden van nood, wanneer mobiele netwerken het meest waarschijnlijk overbelast raken, zullen automobilisten nog steeds betrouwbare veiligheids- en beveiligingsinformatie kunnen ontvangen”, aldus Patrick Hannon, president van WorldDAB.
Italië zal, met ingang van 1 januari 2020, in de EU het eerste land zijn met wetgeving die verplicht dat alle nieuwe radio-ontvangers – zowel in de auto als in huis – DAB(+) aan boord hebben. In Frankrijk is in december officieel een overgangstermijn van 18 maanden ingegaan waarbij alle nieuwe radiotoestellen verplicht ook DAB(+) moeten bevatten. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland bekijken thans een gelijkaardige wetgeving.
In ons land moet dergelijke wetgeving in overleg met de gewesten worden opgemaakt en zal het klein wonder zijn als de wetgeving tijdig gestemd geraakt.
Toch lijkt het erop dat de autobouwers de volgende jaren uit zichzelf eerder zullen focussen op de zogenaamde hybride radiotoestellen, dus niet zozeer op apparatuur die enkel (digitale) radio via de ether kan ontvangen, maar die ook thuis zal zijn in de muzikale en andere toepassingen die via het internet opereren. Iets waar ook de omroepen zich sterk van bewust zijn én op inspelen. (RDS)
- Op het autosalon vind je de stand over DAB+ in de Patio (P.06), ter hoogte van Hal 5.
Ik heb een DAB+ toestel in m’n wagen gemonteerd met een DAB+antenne op het dak, het ontvangst in de regio Kalmthout en Essen is om van te huilen. Net zoals mijn DAB+radio in huis, is het huilen met de pet op of je moet investeren in een digitale antenne met versterker in gebouwd. Als ze digitale radio willen promoten, moeten ze er voor zorgen dat het net zo makkelijk te ontvangen is als FM radio en dan durft die Sven Gatz nog zeggen dat alles klaar is.
Een collega van mij woont in het centrum van Kalmthout en kan bijna 100 DAB+ zenders ontvangen op een draagbare radio Sony XDR-P10BP! Wij vertoeven regelmatig in Nederland en op de autoradio is er geen probleem om de Vlaamse zenders (publieke en commerciële) tot voorbij Bergen op Zoom te beluisteren zonder onderbrekingen. Bovendien is het fijn om logo’s, platenhoezen, weerbericht en nieuws te kunnen bekijken op het grote scherm. Zeker een meerwaarde tegenover FM!
Ruime omgeving Dendermonde, Buggenhout, Klein-Brabant: schrijnend de ontvangst van DAB+. Matig VRT, slecht DAB+ Vlaanderen. Het valt gewoon weg. Gelukkig neemt FM het dan over, voor zij die op FM zitten natuurlijk. Digitaal: ontvangst is goed, of niks natuurlijk. Toch wel te vaak niks. En dan gaat het al snel richting mobiel internet.