De Israëlisch-Amerikaanse startup AudioBurst lanceert als eerste een zoekmachine die de inhoud van radio en podcast indexeert, op basis van AI (artificiële intelligentie). Een enorm gat in de markt, als je het ons vraagt, want er bestond op het internet nog niets om de enorme hoeveelheid gesproken informatie in podcasts en radio (voornamelijk nieuws- en talkradio) te doorzoeken. Een kennismaking met het wonderlijke AudioBurst Search.
Het idee voor AudioBurst rijpte in 2015 toen enkele jonge Israëlische ingenieurs een interview probeerden terug te vinden dat een tijdje voordien was uitgezonden op een lokaal radiostation. Het leidde tot heel wat frustratie, maar de zoektocht bracht hen ook op een idee: een zoekmachine bouwen als Google of Bing, maar die in staat is om alle (gesproken) radiostations en podcasts online te doorzoeken. Plus de mogelijkheid om die audio te delen via de sociale netwerken, want ook daarin zijn de mogelijkheden vandaag vrijwel onbestaand.
Drie jaar later beleven de ingenieurs van AudioBurst hun eureka-moment. Met de hulp van kunstmatige intelligentie en natuurlijke taalverwerking (NLP technologie) slaagt men er nu in om dagelijks miljoenen minuten gesproken inhoud van duizenden toonaangevende audiobronnen te beluisteren, begrijpen, segmenteren en indexeren. Op dit moment gaat het voornamelijk nog om Amerikaanse bronnen. Het systeem beluistert en indexeert ook continu duizenden live-radio’s. Het hoeven dus geen vooropgenomen bestanden te zijn.
Voor podcasters en producenten van nieuws- en talkradio opent dit natuurlijk enorme mogelijkheden om nieuwe doelgroepen te bereiken. In tegenstelling tot andere zoekmachines wil AudioBurst ook geen roofbouw plegen op de audiocontent. Audioproducenten die zich aansluiten bij AudioBurst genieten mee van de inkomsten, plus wordt door het platform voor elke “burst” de nodige metadata gegenereerd met een volledig transcript, trefwoorden, tags, entiteiten en een webpagina die toegankelijk is voor zoekmachines. Net als bij Google krijgen de aanbieders ook inzichten in waar en hoe vaak hun content wordt opgepikt door gebruikers.
Topmerken als Samsung, Bytedance, Bose, Harman, Radioline en anderen, pushen de content via verschillende interfaces in hun audiosystemen, websites, mobiele apps of stemassistenten. In de video onderaan zie je hoe de nieuwsfeed werkt via Alexa (en niét werkt via Google Home).
AudioBurst heeft momenteel kantoren in Tel Aviv, New York, Palo Alto en Tokyo. Op dit moment bevatten de zoekresultaten zoals gezegd enkel nog Amerikaanse audioproducenten, maar Samsung investeerde onlangs een kleine 15 miljoen dollar in het platform om het snel verder uit te breiden naar het Japans. Het bedrijf zelf gelooft dat het platform al binnen twee jaar in staat zal zijn om alle audio op verzoek en accuraat te personaliseren, evenwaardig aan diensten als Google en Spotify.
Benieuwd of dat ook zal lukken, maar fan zijn we nu al.