fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

2007: Retro-interview met Johan Henneman

Ook in een nieuwsarme periode, inherent aan de Paasvakantie, kunnen we niet echt zonder onze dagelijkse portie radioverhalen. Weinig recent nieuws in het land? Geen nood, gelukkig zijn er de archieven van RadioVisie, een onuitputtelijke bron van informatie. Voor de jongere generaties is dit oud nieuws zelfs helemaal nieuw. In april 2007 zetten we niemand minder dan Johan Henneman voor onze microfoon. Serge Hadermann stelde de vragen. JL Bostyn schreef de begeleidende tekst.

Toen Johan nog gewoon Bert heette

Het moet zowat een kwarteeuw geleden zijn dat we voor het eerst en het laatst met elkaar praatten. Toen heette onze gesprekspartner van vandaag nog ‘gewoon’ Bert De Groef en presenteerde hij programma’s voor Radio Maeva. We liepen elkaar tegen het vege lijf tijdens een van de vele mobiele drive in shows van ’s lands grootste vrije radio op dat moment.

Het was de tijd dat deejays, zo werden alle presentatoren toen nog genoemd, door het radioleven gingen onder al dan niet ronkende dubbelnamen. Vrije radio was à priori verboden en bijgevolg kon je gestraft worden als je meewerkte aan illegale radio-uitzendingen. Daarom kozen nogal wat medewerkers voor een schuilnaam. Een strafblad schrikt ook werkgevers wel eens af. Vandaar… Al waren er uiteraard ook nog andere redenen om te kiezen voor een alter ego. 

Soms wilden deejays gewoon zo goed mogelijk op hun illustere radiovoorbeelden lijken. De Van Praags, de Den Draaijers en Vandams waren niet in één enkele dubbeldekbus te krijgen. Of iemand had gewoon een minder ‘goed bekkende’ naam. Zeg nu zelf als je Jozef Vandikkelvenne heet of Marie-Ange Verberckmoes, dan heb je een probleem als je fris, flitsende en vlotte muziekradio wil maken. Anders misschien ook… 

Waarom Donna’s Johan Henneman ooit voor het pseudoniem Bert De Groef koos, kom je uiteraard te weten in dit interview.  Al de rest vroegen we ook.  

° Productie: FCP Media


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
VRM bekijkt 'Nieuwe uitdagingen, bedenkingen en aanbevelingen’ in rapportVRT zet alle zeilen (en nog meer)
Na veertig jaar achter de Radio 2-microfoon stopt Luc Verschueren met wekelijks radioprogramma’s maken. In
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
In 2007 is de VRT grondig hervormd. De openbare omroep evolueert naar een crossmediale organisatie
Vlaams parlementslid Bart Tommelein van Open Vld (foto bovenaan) is niet te spreken over de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Een complete generatie bekende radiomakers gaat met pensioen Qmusic.nl krijgt prestigieuze trofee voor innovatief denken,

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Onbedoelde ‘Week van het geluid’ (video)
Als het lente wordt kriebelt het bij de radio (audio)
2004: Retro-interview met Werner Michiels
2004: Retro-interview Bjorn Verhoeven
2004: Retro-interview Danny Debruyn
De Stem: Vrijdag 10 februari 2006
Sluiten