fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

2004: Retro-interview Danny Debruyn

Vorige week haalden we uit ons immense archief een audio-interview boven met Luc De Groot. We kregen er heel wat reacties op, meestal met de vraag naar ‘meer van dat’. Wie zijn wij om daar niet op in te gaan? Precies daarom trekken we vandaag een spurtje naar april 2004, toen Sofie Vander Donckt Danny Debruyn van Radio Contact een Sennheizer-microfoon onder de neus stak. Omdat het allemaal nogal lang geleden is, frissen we nog graag even enkele geheugens op. JL Bostyn, schreef toen onderstaand stukje proza als inleiding bij deze babbel. Dat moet volstaan één en ander weer in herinnering te brengen.

Danny Debruyn was de allereerste deejay/presentator die ik hoorde op een Brusselse vrije radio. Het was begin 1980 en zelf was ik actief betrokken bij Radio Gemini vanuit Herseaux, voor Kortrijk. Om collega radiomakers te horen moest je in die tijd echt een end gaan rijden. Vlaanderen telde immers nog maar een paar vrije radioprojecten. Wilde je bovendien iets horen dat niet hopeloos amateuristisch klonk dan was Brussel de ‘place to be’.

Het was genieten in de hoofdstad. De FM-band zat er net nog niet vol met Franstalige ‘piraten’. Al waren de uitzendingen dan niet in onze moerstaal, het gevoel dat er radiogeschiedenis werd geschreven, compenseerde alles. Meestal reed ik met een paar collega’s naar enkele Brusselse parken. Met de ‘portatief’ op de schoot fietsen we FM-band af. Of we luisterden naar de autoradio, rookten een sigaret (toen was dat nog niet dodelijk), aten een frietje (we bleven slank!), dronken een pilsje (Bob was nog niet uitgevonden) en namen bandjes op voor het thuisfront 

Op een van de woensdagse werkbezoeken aan BXL hoorden we plots Nederlands op de radio. Fris, vrolijk, swingend, goed. Van een verrassing gesproken. We waren blijven haperen aan Radio Plus. In wezen een Franstalig station dat op de woensdag zendtijd afstond aan een groepje Vlaamse enthousiaste jonge mensen die radio wilden maken in de de geest van de zeezenders… Ene Danny Debruyn kondigde platen aan alsof hij nooit iets anders had gedaan. 

Intussen zijn we bijna een kwarteeuw verder. De Bruyn is nu voorzitter van de NV Contact Vlaanderen. Hij presenteert al lang geen programma’s meer, maar kan het nog steeds ‘goed uitleggen’. Hij is trouwens niet te beroerd om sterke uitspraken te doen. Eén zaak is al die tijd onveranderd gebleven, hij is nog even gedreven bezig als in 1980 en vindt net zo goed als ikzelf dat Vlaanderen nog een hele lange weg heeft af te leggen vooraleer we ‘ons doel’ bereikt hebben. Op radiovlak dan…


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

3
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Jean-Luc BostynFrankDirk Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dirk
Gast
Dirk

🙂

Frank
Gast
Frank

Ben ik nu de enige die dat stukje audio niet kan vinden?

Jean-Luc Bostyn
Gast
Jean-Luc Bostyn

Een link tussen onze redactie en Youtube, door de vrieskou helemaal gebroken. Is intussen hersteld! Met de dank aan de hulpdiensten van FB-LINT (Fix broken links in no time).

Meer in Retro
De Stem: Vrijdag 10 februari 2006
Gazet van Antwerpen, vrijdag 10 februari 2006
De Standaard: vrijdag 10 februari 2006
Het Laatste Nieuws: 9 februari 2006
Massa-demonstratie voor Maeva (audio)
Maeva: ‘Een bom in de radio’
Sluiten