RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Arnaud Lagardère behoudt controle bij Europe 1

Arnaud Lagardère, de algemene en managing partner van Lagardère SCA, houdstermaatschappij van de Lagardère Group en bijgevolg grote baas van het Franse Europe 1, mag op zijn stoeltje blijven zitten. Dat werd besloten na een bewogen vergadering van de aandeelhouders. Pogingen van de Amber Capital Holding om, via een vijftien punten tellend plan, een aantal personen, waaronder de grote baas zelf, te vervangen, werden door een overgrote meerderheid van de ‘aanwezigen’ verworpen. 

De van oorsprong Amerikaanse Amber Capital Holding – opgericht in 2005 – investeert sedert 2012 ook in een waaier van projecten in het zuiden van Zuid-Europa. Daartoe werden kantoren in London en Milaan geopend. Als mede-aandeelhouder van Europe 1, probeerde de holding via het beruchte vijftienplan plan meer macht te krijgen. De krachtmeting vanwege het coronavirus via video, leidde slechts tot een stemming, die uiteindelijk de positie van de huidige topman versterkte

Even ter herinnering: Door tal van gemiste kansen en geflopte hervormingen daalden de luistercijfers en de marktaandelen van Europe 1 naar een historisch dieptepunt. Het deels op het zakenleven geconcentreerde nieuws- en informatiestation moest het telkens weer tegen hoger gewaardeerde concurrenten als France-Inter, RTL en France-Info afleggen. Het gebrek aan een duidelijke structuur, het missen van een degelijke redactionele lijn en het ontbreken van duidelijke toekomstperspectieven deden de ongerustheid onder het personeel toenemen. Herhaaldelijk werd voor een sociaal bloedbad gevreesd.

Al die tijd was het opvallend pijnlijk om vast te stellen hoe grote baas Arnaud Lagardère, onverschillig leek te blijven. Tijdens de schaarse communicatie herhaalde hij telkens dat Europe 1 nooit zou verkocht worden. Een verklaring die de geruchten over de toekomst van de nationale muziekafdelingen RFM en Virgin Radio voedde. Dat NRJ in ruil voor het lossen van Rire & Chansons, als een mogelijke kandidaat-overnemer werd genoemd, was een logische gang van zaken.

Samenzwering

Aandeelhouder Amber Capital, geleid door zakenman Joseph Oughourlian, kon de strategische blunders niet meer aanzien en startte een frontale aanval op het leiderschap van de flamboyante Arnaud Lagardère, die onmiddellijk met een aantal tegenzetten uitpakte. Vooreerst werd het bevriende Vivendi, de eigenaar van de in 1984 gestichte betaalzender Canal Plus en van Universal Music, binnen gehaald.

Meer medestanders snelden ter hulp. De voormalige baas van de Franse Nationale Spoorwegenmaatschappij SNCF Guillaume Pépy en ex-president Nicolas Sarkozy schoven aan bij de zitting van de raad van bestuur op 5 mei jongstleden. Vooral de oud Franse president schuwde geen enkele inspanning om zijn ‘bedreigde’ vriend in het zadel te houden. Nadat hij via zijn Qatarese relaties reeds de Parijse voetbalclub PSG redde, werd nu ook een verdere teloorgang van Europe 1 vermeden.

Het uiteindelijke verdict leidde tot een roemloze aftocht voor Amber Capital, dat zich tijdens een verklaring achteraf blijvend strijdvaardig toonde. Voorlopig is het wachten op  de verdere plannen of stappen van onder meer Vivendi met Vincent Bolloré. (FVM)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx