RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Apple Podcast Subscriptions krijgt kritiek (en een beetje lof)

Te vrezen valt dat Apple podcasts gaat dichttimmeren

In een goed doordacht artikel bij Stratechery krijgt Apple lof en kritiek. Lof omdat het, zoals ook tijdens de persconferentie deze week beklemtoond werd, Apple met zijn iTunes een grote rol gespeeld heeft bij de democratisering van podcasts. Het werd gemakkelijker om ze te vinden, je te abonneren, nieuwe content automatisch binnen te halen en te beluisteren.

Maar tegelijk wordt gevreesd dat Apple met zijn nieuwe dienst Subscriptions een heuse muur wil optrekken rond de podcasts. En wel om het volgende: Apple heeft het liefste dat alle podcasters enkel nog hun podcast aanbieden via Subscriptions. Want daar kan het 30 procent commissie heffen op de abonnementen die jij daar betaalt – alhoewel Apple volgens het artikel niet wil dat ontwikkelaars over die 30 procent spreken. 

Om te vermijden dat jij een abonnement neemt buiten de Subscriptions, zou Apple twee dingen kunnen doen: enerzijds het onmogelijk maken om nog via de URL van een RSS-feed een abonnement te nemen op een podcast, zodat je via de Store moét gaan. En anderzijds het onmogelijk maken dat je via de Shownotes bij een podcast een pagina in je browser opent, en zo een betaling voor het abonnement kan uitvoeren. 

Nu is het wel zo dat er nog andere podcasts app voor iOS in de App Store liggen, en die zijn meestal gratis. Gelukkig. Maar zal dat zo blijven? Een heel interessant artikel dus, zet je even neer om het te lezen.

Nog meer klachten en een tip

Volgens de Twitter account @Podnews zou de nieuwe Subscriptions dienst van Apple een ware ramp zijn. Vele ipodcasters klagen erover dat hun show niet meer beschikbaar is. Nog anderen dat zij niet meer kunnen inloggen. Podcasters kunnen geen nieuwe afleveringen indienen, en er zijn fouten bij  afbeeldingen. De site heeft uitleg gevraagd aan Apple.

Wil je overschakelen naar een andere podcast app, maar ben je bang dat je de URL van de RSS-feed niet vinden kan om je in die app te abonneren? Of ben je een ontwikkelaar die getroffen wordt door deze problemen van @ApplePodcasts? Dan verwijzen we je naar Podcast Index. Dat heeft een ‘byitunesid’ endpoint, die ook de RSS feed URL bevat.

Wij kunnen je deze site trouwens aanraden, omdat zij ijvert voor een open podcastlandschap. De site legt een open index aan die goed ingedeeld is in categorieën, die, zo belooft de site, door iedereen gebruikt mag worden, voor elk gebruik. Er zijn meer dan 3,2 miljoen podcasts in de index. (HVG)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx